Márton Kovacs-Balogh näkee nuotit mielessään – 11-vuotias salolaissellisti lähtee Porvooseen kilpailemaan

0
Viidesluokkalainen Márton Kovacs-Balogh osallistuu ensi lauantaina Porvoon sellokilpailuun. Kuusi vuotta selloa soittanut pertteliläispoika on hionut kisaohjelmaansa Salon musiikkiopistossa opettavan Marjo Anttilan kanssa.Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yksitoistavuotias Márton Kovacs-Balogh kisaa tällä viikolla Porvoon sellokilpailussa. Sen osallistujat valittiin videokarsinnasta, jossa Márton soitti Jean-Baptiste Brévalin Concertino f-duuri osan 1 ja William Henry Squiren Harlequinaden.

– Kilpailuun vaihdoimme vielä Squiren kappaleen hänen haastavampaan teokseensa Tarantella, jota onkin harjoiteltu nyt vimmaisesti, sellonsoitonopettaja Marjo Anttila kertoo.

Perttelissä asuva Márton Kovacs-Balogh aloitti sellonsoiton viisivuotiaana. Hän innostui soittimen äänestä käytyään vanhempiensa kanssa klassisen musiikin konserteissa. Ensimmäiset kaksi vuotta Márton soitti naapurissaan asuvan sellisti Anna-Maaria Varosen tunneilla, ja on nyt neljättä vuotta Salon musiikkiopistossa Marjo Anttilan oppilaana.

Márton käy sellotunneilla kahdesti viikossa, ja kerran viikossa yhteismusiikkiharjoituksissa tai orkesterissa. Kotona hän harjoittelee päivittäin.

Márton kuuntelee paljon klassista musiikkia ja oppii helposti kappaleet ulkoa. Kilpailuissakaan hänen ei tarvitse turvautua nuottipapereihin.

– Soittaessani kuvittelen kokonaisuutta ja nuotit pyörivät päässäni, Márton kuvailee.

Hän kertoo miettineensä soittokisaan osallistumista jo katsellessaan toissa vuonna Salossa pidettyä sellokilpailua. Kilpaileminen on pojalle tuttua hänen toisen tärkeän harrastuksensa eli uinnin kautta. Márton kilpailee 50 metrin rintauinnissa.

– Porvoossa tavoitteenani on mahdollisimman hyvä sijoitus, Márton toteaa.

Pertteliläinen Márton Kovacs-Balogh innostui sellonsoitosta jo viisivuotiaana.Kuva: SSS/Minna Määttänen

Jousiakatemian, Porvoon kaupungin ja Porvoon seudun musiikkiopiston järjestämä Porvoon sellokilpailu pidetään Taidetehtaalla 21.–24. lokakuuta. Márton matkustaa isänsä kanssa Porvooseen vuokramökille jo maanantaina, ja muu perhe saapuu viikonlopuksi seuraamaan tapahtumaa. Kaivolan koulua käyvän viidesluokkalaisen pikkusisko soittaa pianoa ja pikkuveli viulua.

Perjantaina ja lauantaina Márton saa harjoitella säestäjänsä kanssa, ja lauantaina on hänen vuoronsa astua kilpaestradille.

Marjo Anttila arvostaa oppilaansa asennetta soittamiseen.

– Hän tulee sellotunneille, tason suorituksiin ja musiikkiopiston esiintymistilaisuuksiin aina erinomaisesti valmistautuneena. Hänellä on luontainen halu oppia ja tehdä asiat hyvin.

Tapahtuma antaa esiintymistilaisuuden lisäksi mahdollisuuden kuulla niin oppilas- kuin ammattisellistejä. Kilpailussa on sarjat kolmelle eri ikäryhmälle. Márton osallistuu nuorimpien eli 10–12-vuotiaiden sarjaan, jossa kilpailee 17 nuorta sellistiä eri puolilta Suomea.

Kilpailuviikolla Márton keskittyy vielä kilpailukappaleittensa viimeistelyyn. Opettaja antoi tehtäväksi videoida joka päivä kymmenminuuttisen ohjelmansa, ja kirjoittaa, mikä meni hyvin ja mitä voisi vielä parantaa.

– On kiva lähteä kisaamaan, kun osaa oman osuutensa varmasti ja voi keskittyä musiikin tulkitsemiseen, Anttila painottaa.

Hän toivoo, että eri-ikäisiä sellistejä voisi koota yhteisiin tapahtumiin soittamaan myös ilman kilpailua ja suorituspaineita.

– Silloin useampi voisi iloita osallistumisesta. Lapsia kilpailutetaan nykyään todella paljon kaikissa harrastuksissa. Olisi ihanaa, jos soittamisesta voisi nauttia ilman vertailua, Anttila miettii.