Muurlan hirsitalo on tehty Amerikan mausteilla – ”Suurin hirsikoko, mikä meni Vehasen höylästä läpi”

0

Yli satavuotiaassa hirsitalossa asuva Herkko Tamminen halusi rakentaa uuden talon puusta ja mahdollisimman perinteisin menetelmin. Massiivihirrestä tehty kaksikerroksinen talo on nyt harjakorkeudessaan Muurlassa.

 

Satavuotiaassa hirsitalossa asuva Herkko Koskinen halusi rakentaa uuden puutalon mahdollisimman perinteisin menetelmin. Massiivihirrestä rakennettu talo on noussut harjakorkeuteensa Muurlassa. Kuvat: SSS/Marko Mattila.

Muurlan urheilukentän kupeeseen on noussut tänä vuonna talo, joka kääntää katseita.

Muurlassa asuva Herkko Tamminen ja kirvesmies Keijo Mäkinen rakentavat uudelle Honkarinteen asuinalueelle ensimmäistä taloa, jonka on piirtänyt arkkitehtiopiskelija Elina Harjunpää Tammisen toiveiden mukaan.

Kaksikerroksinen talo tehdään massiivihirrestä ja mahdollisimman perinteisin ratkaisuin. Tammisen tavoitteena on tehdä myyntiin tilava ja terveellinen talo, joka kestää aikaa.

– Asun itse yli satavuotiaassa hirsitalossa, jossa ei ole hajuja eikä homeita. Se tässäkin on lähtökohtana, mies sanoo.

 

Kaksikerroksinen talo nousee korkeaksi kolmen metrin huonekorkeuden ja jyrkän kattokulman ansiosta. Katolle tulee perinteinen konesaumattu peltikatto.

UUDEN TALON rakentaminen alkoi pohjatöillä viime keväänä. Hirsitalon alta löytyy salaojien lisäksi tuulettuva rossipohja, jossa on yhdeksän tuuletusluukkua ja ryömintäaukko alapohjan tarkastuksia varten.

Seinät ovat massiivihirttä ja järeää sellaista: höyläyksen jälkeen hirren paksuus on 23 senttiä. Puu on noin 120-vuotiasta mäntyä.

– Suurin hirsikoko, mikä meni Vehasen höylästä läpi. Puut hankittiin Luvian ja Kyrön sahoilta. Puun hankinta ei ollut ihan helppoa. Näin suurta puuta ei tahdo löytyä, sillä tukkien piti olla latvapäästäkin 37 senttiä paksuja, Herkko Tamminen kertoo.

Järeä koko tuo etua. Talo ei kaipaa seiniin lisäeristystä, ja hirsi saa jäädä paljaaksi molemmin puolin. Hirsien välissä on pellavaeriste.

TAMMISELTA on rakennusaikana käyty kysymässä, kuinka korkealle hän aikoo hirsikehikkoa nostaa. Kaksikerroksisesta talosta tulee korkea, sillä rakentaja halusi vanhojen talojen tyyliin ilmavat huoneet.

– Itselläni on vanhassa talossa kolmen metrin huonekorkeus, ja halusin tähän saman molempiin kerroksiin. Olohuoneen kohdalla vapaata tilaa on kahden kerroksen verran eli kuusi metriä.

Painavien hirsien nostelu on kahdelle miehelle kova urakka. Nostoissa toimii apuna 1970-luvun kaivuri, joka on nimetty Bobbyksi lastenohjelma Puuha-Peten eli Bob the Builderin mukaisesti.

– Sen etukuormaajassa riittää puhtia. Rakensin kuormaajan jatkoksi itse puomin, jolla hirret saa korkealle, Tamminen kertoo.

Syyskuun viimeisellä viikolla hirsirungon päälle nostettiin kattotuolit. Katon harja nousee 11 metriin. Kattokulma on Tammisen toiveiden mukaan jyrkkä, jotta lumi ei jää seisomaan.

– Katoksi valitsin konesaumatun peltikaton, jollainen on autotallissakin. Ammattilainen tekee sen. Itselläni on kotona alkuperäinen konesaumapeltikatto, eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmia. Laatu maksaa, mutta tällaisissa asioissa ei ole mitään järkeä säästää, tekijä perustelee.

Muurlan rakennustyömaalla muovia katsellaan vain tavaratoimitusten paketeissa. Taloon muovia ei tule, eikä Tamminen halua käyttää myöskään kipsilevyä.

Rakennuksen ilmanvaihto tapahtuu painovoimaisesti. Sen takia taloon tulee kaksi muurarin muuraamaa piippua, joiden huippu nousee 12 metriin. Toiseen tulee takka, toinen on pelkästään ilmanvaihtohormeja varten.

– Märkätilat tehdään erikseen valetulle pohjalle, ja sinne tulee nykyaikainen vesikiertoinen lattialämmitys ja lain vaatima kosteudenpoisto, Tamminen kertoo.

Talo lämpiää maalämmöllä, ja sen vaatima tekniikka tulee ulkorakennukseen. Autotalliin tehdään tilaa kahdelle autolle. Ulkorakennuksen päätyyn tehdään lisäksi varaus ulkosaunalle tai erilliselle työhuoneelle.

Herkko Tamminen halusi tehdä talon järeästä massiivihirrestä, joka ei kaipaa lisäeristystä. Hirsien leveys on höylättynä 23 senttiä.

HERKKO Tamminen uskoo Muurlaan asuinalueena. Uuden talon pihasta tulee moottoritien liittymään alle kaksi kilometriä, ja koulun pihaan on alle kilometri.

AMERIKKALAISIA autoja harrastava Herkko Tamminen sanoo katselleensa paljon vanhoja elokuvia. Niistä on jäänyt mieleen koko talon levyinen katettu veranta, ja sellainen tulee Muurlan hirsitalon eteläiselle seinustalle.

– Toteutan tässä yhden nuoruuden fantasiani. Verannan katosta tulee roikkumaan ketjuissa kahden istuttava keinu, jollainen näkyi usein syvän etelän taloissa.

Pohjoisen suuntaan tulee toinen terassi ja suuret ikkunat. Keittiön jatkoksi lännen suuntaan tulee vielä kylmä lasitettu terassi ja sen päälle parveke.

Taloon on suunniteltu kolme makuuhuonetta, avoin keittiö-olohuone ja lisäksi etätyöhuone. Neliöitä tulee kaikkiaan 230.

TAMMINEN uskoo, että hänen talonsa uusi omistaja saattaa hyvinkin tulla pääkaupunkiseudulta ja tehdä työtä ainakin osittain kotona.

– Eiköhän etätyö ole tullut jäädäkseen. Se pitää ottaa huomioon myös talon suunnittelussa ja tekniikassa. Tietoliikenneyhteydet, kameravalvonta ja palohälyttimet kannattaa ainakin tehdä valmiiksi. Sähköjärjestelmässä kannattaa varautua auton lataukseen.

Tamminen uskoo Muurlaan asuinalueena. Uuden talon pihasta tulee moottoritien liittymään alle kaksi kilometriä, ja koulun pihaan on alle kilometri. Päiväkoti on sen naapurissa. Tenniskenttä, urheilukenttä ja pururadat näkyvät ikkunasta.

– Tästä on todella kätevää lähteä maailmalle, ja kehäteille ajaa alle tunnissa, usein pääkaupunkiseudulla käyvä Tamminen sanoo.

Hirsitaloon tulee kuusiruutuiset ikkunat. Ulkoseinät maalataan vaalealla sävyllä.

HERKKO Tamminen on kotoisin vanhalta sukutilalta Muurlasta, ja Honkarinteen asuinaluekin on tilan vanhoja maita.

Maatalossa asuneena Tamminen sanoo tottuneensa töihin pienestä pitäen. Hän on tehnyt elämänsä aikana monenlaista työtä, ja nyt päätyö on hirsitalon rakentaminen.

– Jollakin tavalla pitää itsensä työllistää, hän sanoo.

Tamminen korostaa käyttävänsä ammattimiehiä maanrakennuksesta sähkö- ja putkitöihin. Korvaamaton työpari telineillä on monta omakotitaloa rakentanut timpuri Mäkinen.

– Jos tulee vastoinkäymisiä, hänellä on aina vakiosanonta ”koskaan ei ol kesken jääny”. Eikä olekaan. Ratkaisu löytyy aina.

TAMMISEN hirsitalo valmistuu suunnitelmien mukaan ensi syksynä. Projekti on tällä erää ainutkertainen, ja rakentaja haluaa nähdä, löytyykö perinteiselle puutalolle kysyntää.

Honkarinteen alueelle on kaavoitettu 12 muutakin tonttia. Herkko Tamminen ei sulje pois ajatusta, että hän tekisi joskus toisenkin talon alueelle.

– Nyt tehdään vain tätä. Jos kaikki menee hyvin, valmista on ensi syksynä. Se on kuitenkin kaikki kiinni itsestä. Kuukaudet tuntuvat vilistävän tässä iässä silmissä, ja maanantain jälkeen on kohta perjantai.

 

LUE LISÄÄ kiinnostavia rakentamiseen liittyviä aiheita SSS:n Rakenna ja sisusta -teemasta. Teema löytyy su 3.10. lehden välistä.