Nuori PeU iskee vastaan – Jussi Savolaisen joukkue on nyt paremmin roolitettu, mutta uppoavatko kolmoset?

0
Onni Mäkynen kuuluu

Miesten I divisioona B:tä on pelattu kaudesta 2013–2014 lähtien ja PeU-Basket on ollut aina mukana.

Tälle kaudelle PeU lähtee rajusti nuorentuneena, kun Jussi Savolainen siirtyi parketilta päävalmentajaksi ja joukkueeseen liittyi viisikollinen Vilppaan 2004 syntyneitä lupauksia.

Joukkueen keski-ikä on 20,8 vuotta. Jos ei laske mukaan konkari Juhana Melkkilää, keski-ikä on vain 19,5!

Joukkueen suurimmat menetykset ovat Helsingin NMKY:n riveihin siirtynyt Leevi-Matias Taimela sekä Turkuun muuttanut Saku Ahonen. Nuori amerikkalaispelaaja Justin Young hankittiin selkeäksi ykkössentteriksi.

PeU-Basket pelasi syksyllä kolme harjoitusottelua. Hyvinkään Ponteva ja Ura Basket kaatuivat, mutta Divari A:ssa pelaava Kristika oli odotetusti parempi (86–103).

– Emme ole ajankohtaan suhteutettuna ihan vielä siellä missä haluaisin meidän olevan. Emme ole ehtineet käydä läpi kaikkia asioita, Savolainen kertoo.

Vaikka materiaali on nuorentunut ja muuttunut, ovat pelaajat Savolaiselle erittäin tuttuja edellisiltä kausilta niin PeU:sta kuin Savolaisen valmentamista Vilppaan juniorijoukkueista.

– Pelaajat ovat osoittaneet, että he pystyvät pelaamaan tätä sarjaa, Savolainen vakuuttaa.

Roolituskin on edellisvuosia selkeämpi: senttereitä on kaksi (Young ja Timo Niitynperä), nelospaikan pelaajia kaksi (Onni Mäkynen ja Patrik Poutiainen) ja takakentänkin rotaatio selkeä.

– Oikeat palaset oikeilla paikoilla, Savolainen tiivistää.

Tosin sunnuntain avausottelussa Pantterien vieraana Niko Huoponen on ainoa puhdas pointti, sillä Alex Romu ja Wiljami Vihiniemi ovat loukkaantuneena ja Taneli Lindström armeijassa. Niinpä normaalisti kakkos- ja kolmospaikkoja pelaava Tuukka Juntunen joutuu pelaamaan myös pointtina.

Selkeämpi roolitus tarkoittaa myös sitä, ettei 183-senttistä PeU-kasvatti Melkkilää tarvitse peluuttaa väkisin korin alla.

– Nyt hän pääsee kolmospaikalle. Treenimatsien perusteella ”Pappa” on kovassa tikissä, Savolainen vinkkaa.

Savolaisen mukaan PeU pyrkii pelaamaan vauhdikasta ja kollektiivista koripalloa, joka perustuu tiiviiseen puolustukseen ja vastaiskuihin.

Hitaissa hyökkäyksissä PeU juoksee samoja settejä kuin isoveli Vilpas. Sen perusteena on taas se, että Savolainen toimii myös Vilppaan apuvalmentajana ja PeU:n pelaajista Juntunen, Mäkynen ja Young kuuluvat Vilppaan harjoitusvahvuuteen.

Suurin kysymysmerkki lienee joukkueen kaukoheittovoima. Viime kaudella PeU:n koko kauden kolmosprosentti jäi 29:ään. Nyt kaukoheittovoimaa tarvitaan enemmän, kun Justin Young ei harjoitusotteluiden tilastojen perusteella ole Saiquan Jamisonin kaltainen korinalusmonsteri.

– Uskon, että olemme viime kautta parempi kaukoheittojoukkue. Meillä on kuitenkin nelospaikalla joukkueen kärkiheittäjät (Mäkynen ja Poutiainen) ja muillekin paikoille hyviä heittäjiä. Emme sentään ole mikään 40 prosentin kolkkijoukkue.

Kausi alkoi muiden joukkueiden osalta jo viime viikonloppuna. PeU:lla piti olla avausottelu Forssan Koripoikia vastaan, mutta FoKoPo luopui elokuussa sarjapaikastaan.

Divari B on jaettu kahteen lohkoon ja A-lohkossa on PeU:n lisäksi kuusi joukkuetta, joista neljä parasta selviää pudotuspeleihin. Lohkon ennakkosuosikit ovat Pantterit ja viime kauden finalisti Koiviston Kipinä Äänekoskelta.

Pantterilla on nimekäs joukkue entisiä liigapelaajia sekä nuorten maajoukkuepelaajia. Pantterien apuvalmentajina toimivat Vilppaassa tutut Bernhard Harris ja Justice Graham.

Kipinä taas lähtee kauteen kahdella jenkkivahvistuksella, joista toinen on viime kauden 29 pisteen keskiarvolla pelannut 165-senttinen Steve Robinson. Hän heitti avausottelussa 44 pistettä, kun Kipinä kaatoi EBT:n.

Salolaisittain mielenkiintoisin joukkue on Raholan Pyrkivä, jonka isoon osastoon kuuluu kaksi Vilppaan kasvattia Lauri Tiainen ja Olli Kanerva.

– Yhtään huonoa joukkuetta ei lohkossa ole. Uskon, että pelataan paljon ristiin, Savolainen kertoo.

– Meidän tavoite on pudotuspelipaikka. En usko, että tässä sarjassa on yhtään sellaista joukkuetta, jota emme voisi hyvänä päivänä voittaa.

Miesten I divisioona B:tä Pantterit–PeU-Basket sunnuntaina Herttoniemessä kello 17.

PeU–Basket Divari B:ssä 2021–2022:

Takamiehet: Alex Romu (syntymävuosi 2004/ pituus 174 cm), Taneli Lindström (2001/184), Tuukka Juntunen (2004/193), Niko Huoponen (2001/183), Tuukka Aaltonen (2002/183), Wiljami Vihiniemi (2004/185)
Laiturit: Aleksi Bragge (2000/187), Juhana Melkkilä (1985/183), Timur Emaldynov (2003/190), Onni Mäkynen (2004/198), Patrik Poutiainen (2001/196)
Sentterit: Justin Young (1998/201), Timo Niitynperä (1995/195)
Päävalmentaja: Jussi Savolainen

Lohkojako:
A: Hyvinkään Ponteva, Kipinä (Äänekoski), Pantterit (Helsinki), PeU-Basket, Raholan Pyrkivä (Tampere), Espoo Basket Team ja Tampereen Pyrintö B
B: PuHu (Vantaa), Lappeenrannan NMKY, Jyväskylän Weikot, Team Pajulahti (Lahti), Karkkila, Leppävaaran Pyrintö (Espoo), Joensuun Kataja II, Kaarinan Ura Basket

Sarjajärjestelmä:
Joukkueet kohtaavat oman lohkon joukkueet kahdesti ja toisen lohkon joukkueet kerran.
Lohkojen neljä parasta selviää pudotuspeleihin ja loput joutuu putoamispeleihin.
Pudotuspelien voittaja nousee Divari A:han ja putoamispelien välierien häviäjät putoavat alueelliseen II divisioonaan.