Nyt tai ei koskaan – Petteri Koposen Seagulls kantaa kaikki paineet

0
Seagullsin päävalmentajalla Jussi Laaksolla on työkalut mestaruuteen. Nyt niitä pitää osata käyttää oikein.

Petteri Koposen hankinta teki Seagullsista automaattisesti alkavan kauden suursuosikin.

Jussi Laakson valmentama joukkue oli jo viime kaudella paikoin satumaisen hyvä, mutta joukkue astui tuttuun miinaan: runkosarjassa kaikki oli aivan liian helppoa.

Seagulls pelasi 22 ottelun runkosarjassa vain muutaman aidosti tiukan ottelun ja varmisti ykköspaikkansa hyvissä ajoin. Eikä joukkue joutunut lujille edes puolivälierissä Kobria vastaan.

Välierissä Seagulls ei ollut valmis koko kauden lujille joutuneen Vilppaan intensiteettiin ja Helsinki jäi taas kerran ilman mestaruutta.

Helsinkiläisseurat ovat voittaneet koripallon pääsarjahistorian aikana yhteensä 38 mestaruutta ja muu Suomi 46 mestaruutta. Edellisestä helsinkiläisjoukkueen mestaruudesta on silti kulunut jo 23 vuotta (Torpan Pojat, 1998).

Koposen hankinnan jälkeen paineet Seagullsissa ovat valtavat, vaikka kukaan joukkueesta ei sitä myönnäkään.

Kun katsoo joukkueen ikärakennetta, niin asetelma on yksinkertainen: Seagullsin on voitettava mestaruus nyt tai ei koskaan.

Korisliigan selvästi vanhimmassa joukkueessa on useita pelaajia, jotka ovat uransa loppusuoralla. Tuukka Kotin nelikymppisiä vietettiin jo maaliskuussa ja Timo Heinosen nelikymppisiä marraskuussa. Shawn Huff on hänkin jo 37-vuotias.

33-vuotias Koponen taas on ilmoittanut, että alkava kausi on hänen viimeisensä ja ura päättyy ensi syksyn EM-kisoihin.

Tosin Vilppaan valmentajaksi siirtynyt Teemu Rannikko kertoi Koposen Seagulls-sopimuksen julkaisupäivänä elokuussa, että lopettamispäätöstä ei kannata pitää lopullisena.

– Teemu jaksaa puhua siitä… Hän haluaa antaa takaisin, kun puhuimme minun häissäni hänet ympäri EM-kotikisoihin (2017), Koponen epäilee.

Koposen mukaan hänen uransa loppuu ”99 prosentin varmuudella” ensi syksyn EM-kisoihin.

– Tiedän oman kroppani realiteetit. Tavoitteena on vetää hyvä kausi ja EM-kisat Prahassa. Sen jälkeen on oikea hetki laittaa tossut naulaan.

– Mutta sen olen oppinut tässä elämässä, ettei mikään ole satavarmaa, Koponen muistutti ja jätti samalla takaportin raolleen.

Kolmella jenkillä kauteen lähtevä Seagulls pelasi vain kaksi harjoitusottelua. Bisons kaatui Loimaalla niukasti ja Kobrat haki pisteen voiton Kisahallista.

Koponen heitti kahdessa ottelussa 19 yrittämällä vain kolme pelitilannekoria. Kobria vastaan hän heitti kaikki kahdeksan kolmostaan ohi, mikä on ennenkuulumatonta ammattilaisurallaan noin 45 prosentin kaukoheittäjälle.

Koponen myöntääkin, että Seagullsilla riittää vielä paljon töitä ennen kuin he pääsevät korkeiden odotusten edellyttämälle tasolle.

– Vaikka olen pelannut pitkään, niin Suomessa on tullut vastaan paljon uusia juttuja, hän kertoo.

Yksi uusista jutuista odottaa 12. marraskuuta, kun Seagulls saapuu Vilppaan vieraaksi Salohalliin. Tuolloin vastustajan riveissä on Koposen kuusivuotiaan Kristian-pojan kummisetä Juho Nenonen.

– Kun olimme Juhon kanssa samaan aikaan Hongassa, niin minulla meni harjoituksissa niin pahasti hermot, että heitin Juhoa pallolla päähän, Koponen muistelee.

– Kyllä se Vilpas-peli vähän pelottaa kun tietää Juhon pelityylin. Sitä haluaisi aina olla Juhon kanssa samalla puolella.

Salkkarin korisliigaliite ilmestyi torstain ja perjantain välisenä yönä. Lehden irtonumeron voi ostaa tästä. Digitilaajaksi voi ryhtyä tästä.