Syyttäjä vaati salolaismiestä vankilaan tapon yrityksestä – käräjäoikeus tuomitsi tavallisesta pahoinpitelystä

1
Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomitsi kemiönsaarelaisen miehen räjähderikoksesta.

Syyttäjä vaati salolaiselle miehelle vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistusta tapon yrityksestä, mutta Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tekijän tavallisesta pahoinpitelystä.

”Kysymys on pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn rajatapauksesta”, käräjäoikeus arvioi keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Keski-ikäinen mies kuristi salolaisnaista kaulasta, löi häntä 5–6 kertaa nyrkillä kasvoihin ja takoi tämän päätä ulko-oveen tai betonilaatoitukseen ainakin kymmenen kertaa.

Syyttäjä vaati toissijaisesti rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, mutta sekään syyte ei menestynyt.

”Teko sinänsä on ollut raaka ja julma”, käräjäoikeus toteaa.

Väkivalta salolaisen äidin kotiovella leimahti äkisti kesäkuun lopulla, kun äiti oli lähdössä lastensa kanssa uimaan. Kaksi alaikäistä lasta näki äitinsä pahoinpitelyn omalla kotipihallaan.

Syyttäjän näkemys tapon yrityksestä perustui niin sanottuun todennäköisyystahallisuuteen. Sen mukaan tekijän oli täytynyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä. Käräjäoikeus ei löytänyt väitteelle näyttöä.

Törkeä pahoinpitely edellyttää rikoslain mukaan erityisen julmaa ja raakaa tekotapaa. Käräjäoikeuden mukaan törkeänä pahoinpitelynä on oikeuskäytännössä toisinaan pidetty esimerkiksi sitä, että maassa maannutta puolustuskyvytöntä uhria on lyöty ja potkittu päähän.

”Toisaalta raa´an ja julman tekotavan ei ole katsottu täyttyneen pelkästään sillä perusteella, että toinen tekijöistä on pidellyt uhria kiinni toisen lyödessä tätä noin parikymmentä kertaa kumipampulla pään alueelle ja vartaloon niin, että uhri on menettänyt tajuntansa”, käräjäoikeus mainitsee.

Oikeuden mukaan salolaisnaisen vammat ovat jääneet melko vähäisiksi, eikä tekijä ole käyttänyt minkäänlaista lyömävälinettä. Käräjäoikeus arvioi, ettei tekoa voida pitää lain tarkoittamalla tavalla erityisen raakana tai julmana.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelystä yhdeksitoista kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen, jonka ohessa hänen pitää suorittaa 40 tuntia yhdyskuntapalvelua. Uhrille ja tämän tyttärelleen tekijän pitää maksaa korvauksia yhteensä 6 500 euroa.

Rangaistus sisältää myös tuomiot muun muassa viestintärauhan ja kotirauhan rikkomisesta. Mies oli soitellut uhrille satoja puheluita viikkojen ajan ennen väkivallantekoa.

Ratkaisua oli tekemässä käräjätuomarin lisäksi kaksi lautamiestä.
Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Salon Seudun Sanomat seurasi syyskuussa jutun pääkäsittelyä Salon oikeussalissa, jonne syytetty asteli sähköinen valvontapanta jalassaan. Mies oli ollut kesällä kolme viikkoa tutkintavankeudessa, jonka jälkeen hän oli tehostetussa matkustuskiellossa oikeudenkäyntiin saakka.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
11 kuukautta sitten

Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta näyttää tulevan oikeustajua koettelevia päätöksiä esim Someron tapaus ja nyt tämä. Ratkaisussa mainitaan ettei ole käyttänyt minkäälaista lyömäasetta, mielestäni nyrkki voidaan laskea tehokkaaksi lyömäaseeksi ja usein käytetyksi.