Omat Kobrat purivat – Vilppaan hämmentävään voittoon johtaneen Nenosen piste-ennätys tuli uran liigaottelussa numero 620

0
Juho Nenonen (kesk.) teki hyökkäyksessä monenlaisia asioita, ja valtaosa niistä johti menestyksekkääseen tulokseen. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Tämän jutun työotsikko kuului seuraavasti: ”Ilo oli ohikiitävää – Vilppaan riemu värähti vain hetken ennen ikävää loppua”.

Lapuan Kobrat johti miesten korisliigaottelua viisi ja puoli minuuttia ennen loppua yhdeksällä pisteellä (80–71), eikä pelitapahtumissa juuri mikään viitannut asioiden kääntyvän Salon Vilppaalle suotuisaksi.

Lopulta Vilpas piti huolen siitä, että kyseinen iskelmämuunnos myös jäi työotsikoksi. Hämmentävien tapahtumien jälkeen tullut 96–87-voitto merkitsi viimeisten minuuttien menneen kotijoukkueelle 25–7.

– Meni sitten 35 minuuttia ennen kuin löysin oikean viisikon, puuskahti Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen miltei heti loppusummerin soitua.

– Osittain siinä löytymisessä oli sattumaa ja jollain lailla tietysti vaistoa, hän täydensi hieman myöhemmin.

Sattuman osuus tuli siinä, että sentteri Jeremiah Woodille vihellettiin hänen neljäs virheensä. Bryan Griffinin oli ikään kuin pakko tulla tilalle. Lisäksi Brian Fobbs oli korvannut hetkeä aiemmin Mikko Koiviston.

Lisäksi kentällä olivat tuossa 71–80-tilanteessa Perttu Blomgren, Juho Nenonen ja Marcus LoVett. Kyseinen kvintetti hoiti homman voitokkaaseen maaliin asti.

– Siinä löytyi sellainen viisikko, joka pystyi puolustamaan viidellä pelaajalla aktiivisesti ja aggressiivisesti. Yksinkertaistimme hyökkäämistämme aika paljon. Toki siinä tuli Kobrille myös aika monta pallonmenetystä, pureskeli Toiviainen loppuminuuttien satoa.

Samalla Salohalliin saatiin kuin saatiinkin runsaan tuhannen katsojan karnevaalitunnelma. Ottelutapahtuman ensimmäisen tunnin aikana suurimmat aplodit saaneet eivät olleet pelaajia. Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi pokkasi ennen peliä kaksi palkintoa, ja erittäin nuori koripalloilijan alku onnistui vapaaheitossaan ensimmäisen neljänneksen jälkeisessä taukoviihteessä.

Loppukiriin mennessä lähes ainoat aiheet suosionosoituksille tarjosi Kobrat. Oli suhteellisen vaikeaa määritellä, oliko Vilpas ensimmäisellä puoliajalla vielä huonompi hyökkäyksessä kuin puolustuksessa.

Jeremiah Woodin ja BJ Raymondin isojen miesten paini oli omalla tavallaan viihdyttävää seurattavaa, vaikka ottelun ratkaisut tapahtuivatkin pitkälti muualla.

Siinä missä Kobrien ensimmäisen puoliajan heittokartassa oli ruuhkaa lay-upien ja donkkien etäisyydellä korista, täyttyi Vilppaan kartta puolen matkan kahden pisteen heitoilla. Siis niillä suorituksilla, joiden pisteodottama ei järin usein voitollinen ole.

Alkukauden mittaan jossain määrin toistuneet haasteet puolustuksessa ja osin myös sopivien viisikkojen löytämisessä tuovatkin mietittävää jatkoon.

– Tälläkin viikolla on harjoiteltu aika paljon tiettyjä puolustusasioita. Minulla on vähän sellainen tunne, että siellä on aina suht samat pelaajat väärissä paikoissa. Pitää varmaan antaa vähän niin sanotusti lisäopetusta tietyille miehille, Toiviainen mainitsi.

Peliä käänsivät lopulta ne miehet, jotka olivat enemmän tai vähemmän suurissa vaikeuksissa pitkin iltaa. LoVettin pelitilanneheittoprosentti oli loppujen lopuksikin synkkä 27,8, eikä se Fobbsillakaan ehtinyt nousta kuin 33,33:een.

Griffin, Fobbsin ohella toinen Euroopan kenttien tulokas, nukahteli puolustuksessa ja heitti vapaaheittonsa kauden aiempien ottelujen tapaan enimmäkseen ohi (1/4).

Silti ne viimeiset viisi ja puoli peliminuuttia olivat olennaisemmat sikäli, että Vilpas hankki taas kaksi tärkeää sarjapistettä. Lisäksi joukkueesta pitää löytyä varsin paljon laatua siinä vaiheessa, kun se pystyy nykäisemään 16–0-pisteputken juuri kun tilanne on pahimmillaan.

– Jos vertasi tämän pelin alkua ja Lahti-kotipeliä, tuntui että meihin oli iskenyt tässä välissä anemia. Olimme ensimmäiset noin puoli tuntia huonoja – näytti, että vain kävelimme hyökkäyksessä. Meillä on vaan sen verran hyviä pelaajia, että roikuimme mukana, luonnehti Nenonen.

Nenosta on haastateltu tässä lehdessä alkukauden aikana paljon. Hän piti huolen siitä, että se oli suorastaan pakko tehdä tälläkin kertaa. Kun samassa ottelussa tekee korisliigauran piste-ennätyksen (25) ja pallonriistoennätyksen (4), on se jo saavutus sinänsä.

Eikä siinä vielä kaikki. Kun tähän temppuun yltää liigauran kuudennessasadannessakahdennessakymmenennessä (620.) ottelussa, puhutaan jo jonkin sortin historiallisuudesta.

Eikä sekään ole ollut Nenosen kohdalla ihan jokakautista, että kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa mieheltä nähdään donkki.

– Jalat toimivat, ja jos paikka tulee, niin näköjään donkki tällä hetkellä irtoaa. Olen ajatellut, että minusta on enempään kuin mitä olen kentällä näyttänyt. Nyt tuntuu, että rupean lunastamaan niitä omia odotuksiani ja tehdyn työn tuloksia, hän kuittasi.

Kollega sen voimaan jäävän otsikon lopulta keksi. Lapualaisia purivat lopulta tietyllä tavoin omat Kobrat: kentän parhaat plusmiinuslukemat keränneet Korikobrien kasvatti Blomgren ja joukkuetta kaudella 2014–2015 edustanut Nenonen.

Perttu Blomgren jakoi viisi koriin johtanutta syöttöä.

MIESTEN KORISLIIGA

Vilpas–Kobrat 96–87 (17–20, 24–27, 26–22, 29–18)

Vilppaan pisteet/levypallot: Juho Nenonen 25/0, Jeremiah Wood 14/7, Bryan Griffin 11/2, Brian Fobbs 11/7, Marcus Lovett Jr. 10/4/6 syöttöä, Perttu Blomgren 9/2/5 syöttöä, Roope Ahonen 9/0, Mikko Koivisto 7/2.
Kobrat: Stokley Chaffee Jr. 30/12/5 syöttöä, Christian Lutete IV 22/5, Andre Wesson Jr. 13/3/5 syöttöä, Benjamin Raymond 12/4, Juho Lehtoranta 5/4, Chrysostom Chukwuma 2/1, Henry Boyd 2/0, Jussi Turja 1/1, Antto Nikkarinen 0/3/7 syöttöä.

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Karolina Andersson, Jouni Tilli.
Yleisöä: 1 131

Levypallot: 33–34
Syötöt: 24–26
Menetykset: 11–22
Heittoprosentit:
1 p: 74–72
2 p: 49–76
3 p: 41–35

OHO!

Juho Nenosella oli todennäköisesti myös paikka välittömälle kuittailulle. Petteri Koponen teki Seagullsin 97–89-voitossa KTP:stä yhden pisteen vähemmän kuin erittäin hyvä ystävänsä.

Vilppaan seuraava ottelu: ke 20.10. Kouvot–Vilpas kello 18.30 Jatke Areenalla.

Team Fobbs rakastaa Vilppaan voittoa ja Suomea