Orpo: Kokoomus ei lähde hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa

8

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Orpo kommentoi asiaa puoluejohtajien tentissä keskiviikkona.
Toisen suuren oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on tällä viikolla vaatinut, että tavoite Suomen hiilineutraaliudesta on siirrettävä vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteena on Suomen hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.
– Sanoisin, että aika yllättävä ja pikainen vastaus, Purra kommentoi tentissä Orpon vastausta.
Purran mukaan kyse ei ole siitä, että Suomen pitäisi lopettaa ilmastotoimet. Sen sijaan kyse on Purran mukaan siitä, riittäisikö Suomelle keskeisten kilpailijamaiden taso.
Orpo puolestaan kommentoi, ettei tavoitteissa voi peruuttaa yhtään.
– Sitä polkua pitää fiksusti mennä eteenpäin, mutta itse tavoitteessa ei minusta voi tinkiä, Orpo sanoi.
Purra sanoi perussuomalaisten verkkolehdelle Suomen Uutisille tiistaina, että asetetut kunnianhimoiset tavoitteet Suomen hiilineutraaliuden osalta ovat mahdottomia.
– Ne nostavat energian hinnat, erityisesti sähkön ja fossiilisten polttoaineiden hinnat, korkeammalle kuin kansalaisten ja teollisuuden maksukyky sallivat, Purra perusteli Suomen Uutisille.
Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä maalia ei kannata ryhtyä siirtämään. Saarikon mukaan pidempi siirtymäaika olisi ”lähtökohtaisesti pois Suomen kansantaloudelta”.
– Se tarkoittaa ikään kuin jatkoa sille sitoumukselle, että rahoitamme energiaratkaisuillamme sheikkejä, sen sijaan että työllistäisimme suomalaisia, tekisimme uusiutuvan energian ratkaisuja ja varmistaisimme huoltovarmuutta myös esimerkiksi energiakriisin tullen. Ei mitään järkeä, Saarikko sanoi keskiviikon tentissä.
Puoluejohtajien tentti pidettiin Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämän Taloudenpuolustuskurssin yhteydessä Helsingissä. Aalto EE on Aalto-yliopiston omistama yritys, joka tarjoaa liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluja.

https://www.suomenuutiset.fi/purra-suomen-hiilineutraalisuustavoite-siirrettava-vuoteen-2050-hallitus-ei-saa-hyvaksya-uusia-eu-tukipaketteja/

Iiro-Matti Nieminen

STT

Kuvat:

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
12 päivää sitten

Juuri näin. Perussuomalaiset ovat yksin agendoineen. Joko takinkääntöä harrastettava tai saatava 50% äänistä tulevissa vaaleissa, muuten oppositiotaival jatkuu.

Nykyisten äänestäjienkin pitäminen voi olla vaikeaa, kun muistellaan esimerkiksi kunnallisvaalien suhmurointia ja paikkojen jakoa Salossa.

Urpo
12 päivää sitten

Saarikon perustelut ovat kannatettavia. Toivottavasti teot vastaavat puheita ja muutkin puolueet sitoutuvat kotimaisen tuotannon edellytysten kehittämiseen.

Uusiutuvien materiaalien saatavuutta ainakin vihreät ja vasemmisto yrittävät jarruttaa, eikä vaihtoehtoa ole esitetty. Keskustakaan ei ole syytön puun tuottamisen edellytysten heikentämiseen, joten maa- ja metsätalousministeriössä on peiliin katsomisen paikka.

Kumarretaanko metsille vai metsästäjille?

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Urpo

Millä tavalla yrittävät jarruttaa, kerro? Vinkkinä, että turve ei ole uusiutuvaa, ja avohakkuumetodi on tullut tiensä päähän.

Perussuomalaisilla on nyt sitten tekemätön paikka tunkea sinne seuraavaan hallitukseen. Ei saa oikein kannatusta tuo heidän politiikkansa. Orpolta jämäkkä ulostulo.

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Marko

Turve on Eu:ssa todettu uusiutuvaksi. Ainoastaan Suomi itse ja siinä vihreät haluaa lopettaa Suomessa tuotannon. Suomen valtio on suurin omistaja Ruotsin suuremmassa turvetuotantolaitoksessa. Tuodaan turve jatkossa Ruotsista tai Venäjältä. Lopetetaan vain Suomen työpaikat sekä yrittäjät ahdinkoon.

Turve
11 päivää sitten
Reply to  Pertti

Ai, no jos turve uusiutuu, niin miksi sitä tuotetaan?

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Turve

Turvetta prosessoidaan moniin eri tarkoituksiin. Erittäin moniin. Minäpä kerron vähän tarkemmin. Turvetta otetaan turvesuosta. Kuoritaan pintaa, ja turve lisääntyy hiljalleen, niin kuin ruohokin kasvaa. Sitten tulee taas uusi setä tai täti ja ottaa turvetta lisää.

Urpo
11 päivää sitten
Reply to  Marko

Vaativat hakkuumäärien rajoittamista.

Osaatko sanoa, millä ero nykyiseen saati kasvupotentiaali korvataan?

Lasse Reunanen / Salo
11 päivää sitten

Eiköhän ole ensin asiallista käydä seuraavat eduskuntavaalit tai ainakin ehdokasasettelut ennen kuin hallituspaikoista keskustellaan. Tietysti myös jos nykyinen hallitus kaatuu ennen vaaleja – silloinkin ajankohtaista hallituspaikoista keskustella.

Vaalithan ovat aina arvaamattomat, ja osa puolueista voi jopa pudota kokonaan pois eduskunnasta tai useita edustajia vähemmän saada.