Petteri Peuhkuri löysi Saariselältä Salossa asuneen jääkärin tuntolevyn

0
Jääkäri Valdemar Kihlström oli 19-vuotias, kun tämä tuntolevy putosi hänen kaulastaan Saariselän maastoon. Tai irrottiko hän sen ehkä itse? Kuva: Petteri Peuhkuri

Jääkäripataljoona 3:n miehet yöpyivät Saariselällä, lähellä nykyistä nelostietä 2.–3. marraskuuta vuonna 1944.

Jääkäri Valdemar Kihlströmiltä jäi leiripaikalle syystä tai toisesta tuntolevy, joka hukkui metsämaahan vuosikymmeniksi. Kaksi viikkoa sitten se näki jälleen päivänvalon, sillä se osui Petteri Peuhkurin metallinpaljastimen kohdalle. Nyt Peuhkuri toivoo, että tuntolevy pääsisi takaisin kotiin eli Kihlströmin omaisten luo.

– Löysin aikaisemmin parin kilometrin päästä kaksi muuta suomalaisen sotilaan tuntolevyä. Hekin palvelivat Jääkäripataljoona 3:ssa. Toisen levyn sain palautettua omaisille, kun Rautjärven Sanomat teki levystä pienen jutun, Peuhkuri kertoo.

– Parin tunnin kuluttua lehden ilmestymisen jälkeen sotaveteraanin poika soitti, ja lähetin tuntolevyn hänelle. Poika oli kovasti tyytyväinen. Hänellä oli tallella kaikki muut isänsä sotilasesineet: mitalit ja sotilaspassi, ja nyt isän muistolaatikko on täydellinen.

Seuraavaksi haussa ovat siis Valdemar Kihlströmin omaiset, joita mahdollisesti asuu Salon seudulla. Kihlströmin viimeinen, Peuhkurin selville saama osoite on vuodelta 1971, ja se oli Tehdasaukio 10, Salo.

 

Inarin Saariselällä asuva Peuhkuri on harrastanut metallinetsintää runsaan kymmenen vuoden ajan.

Jokin aika sitten häntä alkoivat kiinnostaa suomalaisten liikkeet Lapin sodan aikana, ja hän alkoi tutkia internetistä sotapäiväkirjoja. Sieltä hän sai selville, että Jääkäripataljoonat 3 ja 4 olivat viettäneet yhden yön eräällä alueella Saariselällä.

– Ajattelin, että lähden katsomaan, löydänkö vielä sieltä jälkiä heidän käynnistään.

– Ensin löysin erilaisia roskia ja leijonanappeja eli suomalaisen asepuvun nappeja. Sitten löysin tuntolevyn.

Löytöpaikka on noin 400 metrin päässä nelostiestä. Alue on metsää, ja löytöpaikka on pienessä notkossa, jossa on ollut hyvä pitää leiriä.

– Paikan löytäminen oli täysin sattumaa. Alue, jolla sotilaat ovat majoittuneet, on noin 200 metriä leveä ja pari kilometriä pitkä. Hyvä merkki on, jos löytää tyhjiä säilyketölkkejä. Silloin tietää, että läheltä voi löytää jotain muutakin, Peuhkuri mainitsee.

 

Tuntolevyn tarkoituksena on tunnistaa kaatuneet. Peuhkurin löytämä tuntolevy on melko hyvin säilynyt, ja siinä oleva numero on helposti luettavissa. Sen perusteella hän alkoi selvittää tuntolevyn omistajan henkilöllisyyttä.

– Kansallisarkistolla on palvelu, jossa heille voi lähettää tuntolevyn numeron ja he kertovat, kenen tuntolevy on. Sitä kautta sain tietää Valdemar Kihlströmin nimen.

Seuraavaksi Peuhkuri yritti löytää Kihlströmistä lisätietoa internetistä, mutta tuloksetta. Niinpä hän käytti toista Kansallisarkiston palvelua ja tilasi itselleen Kihlströmin sotilaskantakortin. Siitä miehen tarina alkoi aueta.

– Valdemar Kihlström oli syntynyt 28.7.1925 Uudellakirkolla. Hän toimi Lapin sodan aikana Jääkäripataljoona 3:ssa lääkintämiehenä. Muutoin hän oli kiväärimies. Hänet kotiutettiin 16.12.1945 Lapin sodan päätyttyä, Peuhkuri kertoo.

– Hänen isänsä nimi oli Ville, ja hänen vaimonsa nimi oli Maire Maria. Sotapolku-sivustolta löysin myös tiedon Kauko Kihlströmistä, joka kaatui Viipurissa vuonna 1944. Hänkin oli kotoisin Uudeltakirkolta, ja hänen isänsä nimi oli Ville – epäilen, että hän oli Valdemarin veli.

 

Valdemar selvisi kuitenkin sodasta kotiin hengissä ja jatkoi elämäänsä, koska hän on asunut ainakin vuonna 1971 Salossa.

Mutta miksi hänen tuntolevynsä sitten jäi Saariselälle?

– Käsittääkseni samalla paikalla tehtiin myös kotiutuksia. Ehkä Valdemar halusi karistaa koko sodan mielestään. Ehkä hän heitti viimeisenkin sodan merkin maahan ja ajatteli: Nyt tämä on tässä, nyt lähdetään kotiin.

– Vanhemmat ikäluokat kotiutettiin kesken Lapin sodan, mutta nuoremmat jatkoivat vielä. Valdemarin kantakorttiin on merkitty viimeiseksi taistelupaikaksi Inari, Peuhkuri miettii.

Valdemar Kihlström oli juuri sotilaiden nuorempaa ikäluokkaa. Hän oli tuntolevyn irrotessa 19-vuotias.

– Ehkä tuntolevyn naru on vain katkennut. Tuntolevy riippui kaulassa narussa eikä ketjussa. Onko ehkä vaikka painittu? Se juuri on hauskaa, että voi miettiä, mitä on tapahtunut, Peuhkuri toteaa.

Jos Valdemar Kihlström on sukulaisesi tai tiedät hänestä jotakin, ota yhteyttä Petteri Peuhkuriin p. 0400 473867.