Poista maski

0

Eduskuntatalo, eteläisellä Uudellamaalla, seisoo erään mäen itäisellä rinteellä liki kaupungin tavarataloja. Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana avautuvat asvalttiset väylät. Kirjurina talossa istuu päivänsankari Aleksis Kivi.

– Käy halkoos, ja kajahdelkoot seinät pääkallojen haljetessa. Tulta ja sarvipäitä!

– Edustaja Jukola…

– Mene tunkiolle siitä ja ota halkos ja puolusta itseäs, pehmitänpä muutoin pääsi.

– Edustaja Jukola…

– Sinä peukalo! Parasta, ettäs pysyt koreasti nurkassa.

– Edustaja Jukola, muistakaa arvokas käyttäytyminen salissa!

Yle kysyi kansanedustajilta, onko eduskunnan keskustelukulttuuri mennyt huonompaan suuntaan. Lähes kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että on mennyt. Siihen on syyllinen jäljelle jäävä yksi kolmannes.

Asiasta on puhuttu jo ennen koronaa. Korona-aikana tason heikkenemistä olikin vaikea arvioida, sillä kaikki halukkaat eivät päässeet saliin ja loppujenkin oli pidettävä maskia, mikä haittaa puhutun ymmärtämistä.

Tällä viikolla Arkadianmäellä kajahti käsky: poista maski! Yllyttäjinä olivat puhemies Anu Vehviläinen ja juontaja Ilkka Uusivuori.

Tämä oli mahdollista, koska rokotekattavuus on eduskunnassa korkeampi kuin väestössä muuten. Se taas johtuu laista ja eduskunnan ikärakenteesta. Eduskunnassa ei ole yhtään kalenteri-iältään alaikäistä. Ihan oikeesti ei ole.

Eduskunnan maskittomuus on yksiselitteinen viesti siitä, että käyttäytymisessä palataan normaaliin. Korona tosin voi edelleen hyvin niiden keskuudessa, jotka eivät välitä tai ymmärrä ottaa ilmaista rokotetta.

Rokotus on kuitenkin jokaisen oma asia. Joka tapauksessa voimme nyt tavata toisiamme vapaasti – ja puhua vaikka rokotuksista. Pitkän poikkeusajan jälkeen keskustelussa kannattaa lähteä liikkeelle varovasti, sana kerrallaan.

– Mitä?

– Mitä kuuluu?

– Mitä sulle kuuluu?

– Mitä se sulle kuuluu?

Salon kaupunki antoi porttikiellon miehelle, joka oli käyttäytynyt sopimattomasti uimahallin suihkutiloissa.

Perussuomalainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin Oulun käräjillä sakkoihin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Eduskunnan sanotaan olevan kansa pienoiskoossa, mutta sakot pitää maksaa täysimääräisinä.

Näillä kahdella tapauksella ei ole mitään tekemistä keskenään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiihottamisesta tulee rapsut, vaikka kukaan ei kiihottuisikaan.