Radiossa samoillaan Salossa ja puhutaan marjoista

0
Puolukalla on oma jaksonsa sarjassa. Kuva: TS arkisto/Jonny Holmén

Ylen Ykkösellä kuullaan tänä syksynä luontoa ja kulttuuria yhdistävä Variksenmarjasta vaapukkaan -sarja.

Petra Nyqvist liikkuu luonnossa työ- ja vapaa-ajalla.

Sarjassa kuljetaan muun muassa Teijon kansallispuistossa ja Petun saarella.

Tiina Harpfin toimittamassa ohjelmassa on mukana monia asiantuntijoita. Vakiovieraana on Salon Strömmassa asuva Petra Nyqvist.

Nyqvist työskentelee Metsähallituksessa suunnittelijana, ja hänen erikoisalaansa ovat muun muassa rannikkoluonto sekä perinnemaisemat.

– En ole välttämättä maailman paras puhuja, mutta olen hyvä tieteen popularisoinnissa. Alallani ammattilaiset puhuvat usein vain toisilleen ja vaikeilla termeillä, sanoo Nyqvist.

Sarjan nimen mukaisesti luontoa käsitellään tällä kertaa marjojen kautta.

Marjat ovat monelle metsän tarjoamia herkkuja, joiden merkitys konkretisoituu puuron tai piirakan päällä. Marjoilla on kuitenkin valtavan paljon muutakin merkitystä. Ne ovat nimenneet myös tutut metsätyyppimme: puhutaan esimerkiksi mustikkatyypistä ja puolukkatyypistä. Näin sienestyskaudella marjojen varvut antavat vihjeitä.

– Mustikkatyypin kuusivaltaiset ja sammaleiset kangasmetsät ovat hyviä sienipaikkoja, sanoo Nyqvist.

Marjat näkyvät myös suomalaisessa kulttuurissa – kuten esimerkiksi Kalevalassa ja nimistössä. Sarjassa kuullaankin myös kulttuurialan vieraita ja pohditaan marjoja osana kulttuuriamme.

Puolukkajaksossa Petra Nyqvist palaa myös omiin lapsuuden marjamuistoihinsa. Hän kävi 1980-luvulla Perniön Nurkkilan koulua.

– Sieltä jäi paljon lämpimiä muistoja. Koulussa vietettiin puolukkapäivää, jolloin keräsimme keittäjänä olleelle Tertulle puolukoita. Niitä puolukoita syötiin sitten koko vuosi. Minä olin tosi huono keräämään puolukoita, ja äiti osti joskus puolukkani torilta, kertoo Nyqvist.

Variksenmarjasta vaapukkaan Ylen Ykkösellä torstaisin klo 17.10 ja Yle Areenassa.