Riikka Purra Salossa sote-uudistuksesta: Kansaa ei kiinnosta hallintohimmeli

1
– Tärkeysjärjestys ja arvovalinnat ovat pielessä, sanoo Riikka Purra. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan sote-uudistus ei paranna ”tavallisten suomalaisten ihmisten asemaa”.

– Uudistus saattaa jopa heikentää palveluita. Uusia resursseja ei ole tulossa sillä tavalla, että lääkäriin oikeasti pääsisi helpommin tai hoitoalalla hoitajat viihtyisivät paremmin.

Purra ja puolueen muu johto pysähtyivät lauantaina maakuntakierroksella Salon torilla.

Sote-uudistus ei Purran mukaan juuri puhuta ihmisiä teltoilla.

– Se on ymmärrettävää. Ei meistä suurinta osaa kiinnosta, mikä hallintohimmeli on tällä kertaa asioita hoitamassa, vaan että se toimii. Valitettavasti sotea on vuosikaudet rakennettu väärin: välillä tärkeimpiä ovat olleet kokoomuksen ystävät, suuryritykset, ja nyt keskustan omat maakuntien hillotolpat.

Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyvät vuoden 2023 alussa maakunnallisten hyvinvointialueiden vastuulle. Ensimmäiset aluevaalit järjestetään ensi tammikuussa, ja niissä valitaan aluevaltuutetut.

Varsinais-Suomen perussuomalaiset nimeää ensimmäiset ehdokkaansa sunnuntaina.

Purran mukaan suomalaisten verotus on tapissa, ja uusia maksuja tulee ”ilmastopolitiikan tai jonkin muun asian kautta”. Eläminen maksaa koko ajan enemmän, mutta hyvinvointijärjestelmä rapautuu olennaisilta osilta, sanoo Purra.

Hän luetteli salolaisille esimerkkejä:

– Saamme kuulla jatkuvasti, että lääkäriin on vaikea päästä, hammaslääkäriin julkiselle puolelle lähes mahdotonta. Koululaiset eivät pääse puheterapeutille, oppiminen on vaikeaa, opettajia ei ole riittävästi, hoitajia ei ole riittävästi, lääkärit eivät puhu suomea.

– Tärkeysjärjestys ja arvovalinnat ovat pielessä. Puhutaan Afganistanista, kehitysavusta, maahanmuutosta, sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä…näihin riittää poliittista energiaa, rahaa ja toimittajien kolumneja. Suomalainen ihminen tuntuu olevan vieras omassa maassaan.

Purra aloitti tihkusateisen toritilaisuuden reilun viiden minuutin puheella ja jutteli sen jälkeen paikalla olleiden kanssa. Yleisön reaktioista päätellen Purra sanoi, mitä häneltä odotettiinkin.

Perussuomalaisilla on Salossa yksitoista kaupunginvaltuutettua. Äänimäärissä puolue on Salon toiseksi suurin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Maksaja
3 kuukautta sitten

Jonnekinhan se ylimääräinen raha on ammennettava – maakunnat on pohjaton kaivo.