Rokottamattomien koronatartunnat kuormittavat Tyksiä – Sydän-, syöpä- ja neurokirurgiset leikkaukset ovat vaarassa

10
Rokottamaton sairastuu koronaan enemmin tai myöhemmin epidemian aikana ja seuraukset voivat olla vakavat. Tartunta vaikuttaa aina myös muuhun yhteiskuntaan. Lehtikuva/Jussi Nukari.

Varsinais-Suomessa on tehohoidossa koronavirusta sairastavia potilaita enemmän kuin koko pandemiasyksyn aikana. Maakunnan koronakoordinaatioryhmä pitää tartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle.

Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla on hoidettava kuusi ja vuodeosastoilla kahdeksan koronaa sairastavaa. Potilasmäärän kasvu uhkaa vaativien, tehohoitoa edellyttävien leikkausten toteutumista.

– Joudumme rajoittamaan sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia, jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä nousee yli kahdeksan. Meillä on oltava leikkausten jälkeen teho-osastolla tilaa näille potilaille, ja lisäksi tarvitsemme tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille ja esimerkiksi monivammapotilaille, sairaalajohtaja Petri Virolainen toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Satasairaalan teho-osasto on täynnä, joten Tyksiin voi tulla potilaita myös Satakunnasta. Tyksistä on siirretty yksi potilas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin tehohoitoon.

Tehohoidetuista potilaista 90 prosenttia on ollut rokottamattomia.

– Sairaalahoitoon ylipäätään joutuneista 81 prosenttia on rokottamattomia. 12 prosenttia sairaalahoitoon joutuneista on saanut vain yhden rokoteannoksen. Kaikkiaan 93 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista on siis ollut vaillinainen rokotussuoja, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Rokotuksesta kieltäytyvä ottaa suuren riskin. Rokottamaton sairastuu enemmin tai myöhemmin epidemian aikana ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat. Tartunta heijastuu aina myös muualle yhteiskuntaan.

– On huolestuttavaa, jos joudumme rajoittamaan muiden vakavien tautien hoitoa rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi, Petri Virolainen korostaa.

– Rokotus ei koskaan ole pelkästään ihmisen oma asia, ja siksi koronarokotus on kerta kaikkiaan otettava, Rintala painottaa.

Hän pelkää, että epidemiaa ei saada sammumaan koko talvena, ja rajoitukset joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön.

– Olemme ikään kuin rokottamattomien panttivankeina, Rintala sanoo.

Nenä- ja suusuojaimen käyttö esimerkeiksi julkisessa liikenteessä on koronakoordinaatioryhmän mielestä edelleen välttämätöntä, koska Varsinais-Suomi on edelleen vahvasti koronaviruksen leviämisaluetta. Koronan ilmaantuvuus nousi jälleen edellisviikosta. Koronaa on todettu 148 tapausta Varsinais-Suomessa 100 000:a asukasta kohden kahden viikon aikana.

Kouluissa ja päiväkodeissa maskin käyttöä suositellaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijöille sekä kuudesluokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille.

Koordinaatioryhmä arvioi uudelleen maskisuosituksia, kun Varsinais-Suomen toisen annoksen rokotuskattavuus on riittävällä tasolla ja suojateho on muodostunut.

Korona tarttuu useimmiten lähipiiriltä. Toiseksi yleisin tartunnan lähde on työpaikka, joissa rokottamattomuus on suurin riskitekijä.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kiitollinen rokotettu
13 päivää sitten

Olemme muutaman prosentin rokottamattomien kiihkoilijoiden panttivankeja. Jos ei hyväksytä rokotusta niin miksi hyväksytään tehohoito?

Sami
13 päivää sitten

Tähän pitäisi jo hallituksen puuttua. Rokottamattomat maksamaan omat sairaalalaskunsa. Viiden tuhannen euron laskun saadessa mieli muuttuu.

Kovat keinot
13 päivää sitten
Reply to  Sami

Täysin samaa mieltä. Samalla totean, että maamme hallituksen pitäisi myös palauttaa rajoitukset käyttöön.

Etätyömahdollisuus vapaavalintaiseksi oikeudeksi sitä haluaville. Maskipakko, rajat kiinni. Siinä ainakin kolme hyvää keinoa.

Yksi mamma 75
13 päivää sitten
Reply to  Kovat keinot

Suomen hallitus on väsähtänyt koronataisteluun, koska virusvihulaisen häätö ei onnistunutkaan kovasta yrityksestä huolimatta. Afganistan vei vihreiden huomion, ja pääministerin ravintolailloista lehdistö kertoo.

Rokotteet on saatu, kasvomaskia ja käsidesit – niillä mennään.

Volkan
13 päivää sitten
Reply to  Sami

Sami, he ovat myös ihmisiä. Et voi ajatella tuolla sävyllä. Asut Suomessa ja kaikilla on oikeus saada hoitoa.

Rokote on vapaaehtoista. Kenellekään ei saa pakosta antaa mitään. Jos sinun lapsillesi tai vaimollesi pakotetaan jotain antamaan, niin suostuisitko siihen?

Gabriel
13 päivää sitten
Reply to  Volkan

Nimenomaan kaikilla on oikeus saada hoitoa. Vaikea eettinen kysymys kieltämättä tämä, sillä jos jengi vaan ottaisi rokotteensa, eikä ruuhkauttaisi sairaaloita, saisi sydän- ja syöpäleikkaukset tehtyä. Henkiä säästyisi.

Mä vaan
13 päivää sitten

Kyllä rokotettukin voi sairastua koronaan. Rokote lieventää taudinkuvaa niin, että kaikki eivät ehkä päädy sairaalaan tai tehohoitoon asti. Pidän mieluummin turvavälejä vielä tämän talven.

Vasta kun tiedetään tarkemmin, ketkä voivat rokotteesta huolimatta sairastua, ollaan vähän voiton puolella epidemiassa.

Omavastuu
13 päivää sitten

Hyvin helppo tapa lopettaa tämä leikki rokottamattomien ja rokotettujen välillä on se, että jokainen maksakoon jatkossa omat hoitokulunsa täysimääräisesti.

Monenlaiset selitykset
13 päivää sitten

Kaikki rokottamattomat eivät ole nuoria ja nettikirjoituksille altistuneita. Lähipiirissäni on kaksi yli 90-vuotiasta, jotka eivät ottaneet rokotetta. Toinen ei ymmärrä koronataudin vakavuutta, ja toinen toivoo pääsevänsä nopeammin pois saamalla koronan.

Eläköön elämä
13 päivää sitten

Summa summarum. Haluaisin kolmannen koronarokotteen alkuvuodesta, silloin tulee puoli vuotta toisesta rokotuksesta.

Nyt ei ole edes mietintämyssyissä päättäjillä. Suojan hiipumisesta vain puhutaan.