Rokotustahti nopeutunut Varsinais-Suomessa – koronaepidemia on rauhoittumassa, mutta sairaalakuormitus on pysynyt lähes ennallaan

0
Rokotteita otetaan Varsinais-Suomessa aktiivisesti. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Koronarokotusten tahti on nopeutunut Varsinais-Suomessa viime viikolla. Ensimmäisen koronarokotuksen otti yli 2 600.

Ilman ensimmäistä rokotetta on nyt 12 vuotta täyttäneistä asukkaista 50 000.

Yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 86,5 prosenttia Varsinais-Suomessa ja toisen annoksen osalta 77,4 prosenttia.

­­– Vaikka näyttääkin siltä, että toisen rokoteannoksen suoja on pikkuhiljaa hiipumassa ikäihmisten kohdalla, rokote suojaa vieläkin varsin hyvin vaikealta tautimuodolta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa nyt on oikea aika aloittaa kolmannen rokotteen antaminen yli 60-vuotiaille, joiden edellisestä annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Jos tilannetta katsotaan pelkästään tapausmäärien ja ilmaantuvuuden perusteella, epidemiatilanne on vähän rauhoittumassa Varsinais-Suomessa.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 109. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 122.

Positiivisten testien osuus on nyt yli kuusi prosenttia. Testimäärät ovat laskeneet, ja tapausmäärät eivät kerro koko totuutta, koska lieväoireiset eivät tule testatuiksi.

Sairaalakuormitus on pysynyt melko samalla tasolla jo useamman viikon. Tällä hetkellä on koronan takia 12 potilasta hoidossa Tyksissä, joista alle viisi on tehohoidossa. Yksittäisiä kuolemantapauksia on myös ollut Varsinais-Suomessa viime aikoina.

Laivanrakennusteollisuudessa tapaukset ovat vähentyneet merkittävästi. Osittain sen takia myös vieraskielisten ilmaantuvuus on laskenut nopeasti.

Suurin osa tartunnoista saadaan edelleen samassa taloudessa asuvilta ja lähipiiristä. Ravintolatartuntoja ei ole juurikaan ollut sen jälkeen, kun ravintolarajoitukset astuivat voimaan kesällä.

– Epidemia on Varsinais-Suomessa vieläkin rokottamattomien ja vieraskielisten epidemia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteen mukaan.

Jopa 80 prosenttia vuodeosastohoidetuista ja 90 prosenttia tehohoitoon joutuneista on ollut rokottamattomia. (SSS)