Saloa piinaa työvoimapula – töitä on, työnhakijoita ei tarpeeksi

13
Eezy Salon Henna Hietanen neuvottelemassa Hilkansalissa asiakkaiden kanssa. Hietasen mukaan töitä olisi etenkin teollisuudessa ja ravintoloissa. SSS/Minna Määttänen

– Nyt jos koskaan on hyvät mahdollisuudet saada töitä. Sanoisin jopa, että on työnhakijoiden markkinat: yritykset joutuvat tekemään töitä, jotta saisivat työntekijöitä, tiivistää Salon TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Mika Harju.

Saman totesivat kuin yhdestä suusta VPS Henkilöstöpalveluiden Liisa Tuominen, Eezy-konserniin kuuluvan salolaisen Vimeli Oy:n Henna Hietanen ja Salo–Turku-akselilla toimivan Henkilöstöpalvelu GoupPro Oy:n Topias Lehtovaara: töitä olisi muille jaettavaksi, vain työnhakijoista on pulaa.

Voimalassa kirjaston yhteydessä vietettiin Salon Syysmarkkinoiden kunniaksi Työnhaun syysmarkkinoita. Mukana olivat Salon työllisyyspalveluiden lisäksi VPS Henkilöstöpalvelun ja Eezy Salon lisäksi Valmet Automotivelle satoja työntekijöitä metsästävä StaffPoint.

Salon TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Mika Harju sanoo, että nyt Salossakin on työnhakijan markkinat. SSS/Minna Määttänen

Maaliskuussa käynnistyneen työllisyyden kuntakokeilun Salon koordinaattori Salla Seppälä tiivisti Työnhaun syysmarkkinoiden tavoitteen: yhyttää töitä ja työntekijöitä tarvitsevat, ja tarjota apua kaikille työnhakuun ja kouluttautumiseen liittyvissä asioissa.

– Lähetimme 5 000 kutsua, ei voi sanoa etteikö olisi yritetty, Seppälä ja Harju virnistävät, ja lisäävät, että auditorio tosin vetää vain 60, sillä turvavälit halutaan pitää edelleen voimassa.

Harju täsmentää, että kutsuja lähetettiin erityisesti sellaisille salolaisille työnhakijoille, joita teolliset työpaikat voisivat kiinnostaa.

– Teollisuuteen ja tuotantoon liittyviä töitä on nyt tosiaankin tarjolla. Jos vaikka korona-aika olisikin passivoittanut työnhakijoita, nyt on korkea aika lähteä liikkeelle töitä etsimään, Mika Harju sanoo.

Seppälä kertoo, että avointen ovien päivä on ensimmäinen korona-ajan jälkeinen tilaisuus, joka on suunnattu aikuisille.

– Ajatus on pitää kynnys matalalla. Kuka tahansa voi marssia Voimalaan sisään ja kysyä mitä tahansa työnhausta. Paljon kysellään CV:n ja hakemuksen tekemistä, kouluttautumismahdollisuuksista, valmennuspalveluista ja sähköisestä asioimisesta, Seppälä kertoo.

Työllistämisen kuntakokeilun Salon koordinaattori Salla Seppälän mukaan Työnhaun syysmarkkinoilla on laitettu kynnys matalalle. – Pitkän tauon jälkeen Voimalassa tavataan avointen ovien päivänä kasvotusten työnhakijoiden kanssa, Seppälä iloitsee. SSS/Minna Määttänen

Salossa oli elokuussa lähes 650 avointa työpaikkaa. Se on liki 400 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten ja tämän vuoden kuukausista toiseksi korkein luku. Myös Salon seutukunnassa avoimien työpaikkojen määrä oli 152 prosentin kasvussa viime vuoteen verrattuna. Salon seudulla avoimia työpaikkoja oli elokuussa yli 700.

Samaan aikaan Salossa oli työttömänä 2 360 henkilöä; kaupungin työttömyysaste oli 10,1. Näin alhaalla se on ollut viimeksi ennen pandemiaa helmikuussa 2020.

Näin todettiin viime viikolla julkaistussa Varsinais-Suomen ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa. TE-toimiston Harjun ja henkilöstöpalveluyritysten Tuomisen, Hietasen ja Lehtovaaran lausumat saavat täten virallisen vahvistuksen.

VPS Henkilöstöpalvelun aluejohtaja Liisa Tuominen kiteyttää ristiriidan: Salossa on työvoimapula, ja samaan aikaan paljon työttömiä.

– Kaikkiin paikkoihin ei tarvitse koulutusta ja suorahakupaikoissa työllistytään suoraan asiakkaalle. Nyt on aika aktivoitua. Teollisuuden kokoaikaisia töitä on paljon tarjolla. Kysyntä ja tarjonta eivät nyt kohtaa, Tuominen sanoo.

Tuominen lisää, etteivät kaikki työpaikat toki ole kaikille työnhakijoille mahdollisia. Joku ei voi tehdä vuorotyötä, joku toinen ei pääse julkisilla työpaikalle esimerkiksi aamuseitsemäksi.

Tilanne työmarkkinoilla on Tuomisen mukaan sangen erilainen kuin vuosi sitten.

– Vuosi sitten piti melkein pyöritellä peukaloita, mutta huhti-toukokuussa kysyntä räjähti käsiin. Nyt teollisuudessa on pulaa sekä työntekijöistä että komponenteista.

Tuomiselle Työnhaun syysmarkkinoiden tavoite on hyvin simppeli:
– Jos tänään saadaan yksikin ihminen työllistettyä, olen onnellinen.

Eezy Salon Henna Hietanen on esittelemässä Hilkansalissa Eezyn työmahdollisuuksia. Väkeä on käynyt, mutta ei jonoksi asti. Päivän saldosta on joka tapauksessa tulossa positiivinen.

– Ei mene päivä hukkaan, muutama uusi hakemus on jo lähdössä eteenpäin, Hietanen iloitsee.

Hietasenkin mukaan eniten olisi tarjolla kokoonpano- ja muita töitä teollisuudessa ja tuotannossa, ja myös ravintola-alalla.

– Ravintoloissa on suuri pula kokeista ja muusta henkilöstöstä myös Salossa. Voi olla, että moni on lähtenyt korona-aikana alalta muihin hommiin, Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan nykyään työnantajat ovat valmiimpia kouluttamaan töihin kuin aiemmin, ja lisäksi työvoimapulan takia kielitaitovaatimuksista on alettu joustaa.

– Nykyään vaaditaan joko suomen tai englannin taitoa, suomen kohdalla joustetaan aiempaa enemmän.

Kohtaanto-ongelma on asia, johon törmää myös Salossa Salo IoT Campuksella toimivan Henkilöstöpalvelu GroupPron Topias Lehtovaara.

– Välillä on turhauttavaa. Miten saisi tekijöitä töihin, joissa ei tarvitsisi edes kokemusta? Asenne ratkaisisi.

GroupPro välittää Lehtovaaran mukaan pääasiassa rakennus-, metalli- ja logistiikka-alan töitä aputyöntekijöistä projekti- ja työnjohtoon asti.

Tilanne ei Lehtovaaran mukaan ole Turussa sen parempi, itse asiassa se on huonompi.

– Turussa on isompia asiakkaita isompine tarpeineen. Siellä pitää tarjota asiakkaille vielä enemmän ei oota.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
10 kuukautta sitten

Teknologiateollisuuden tes ei huomioi kertynyttä työkokemusta ja ammattitaitoa. Työnantaja puolestaan määrittelee työn vaativuusluokat.

Eli duunarin palkka sanellaan.

Valkokaulusduunari
10 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Duuniin pitäisi kokeneen tekijän tulla 50 kilometrin päästä, minimipalkalla. Työnantajapuoli valittaa, että sosiaalituet ovat liian korkeita, eikä porukkaa saa tulemaan töihin. Entä jos asia on niin päin, että pitäisi maksaa parempaa palkkaa kuin tuet, ja sitten osata hinnoitella ne tuotteet oikein? Myös työnjohdossa pitää miettiä, miten hommat tehdään tuottavasti. Jos on kaksi konkaria, niin rinnalla pitää olla yksi nuorempi oppimassa hommaa tekemällä avustavia töitä. En viitsi pistää omaa nimeä näkyviin, koska omalla työpaikalla juuri tuo huono organisointi hukkaa merkittävästi peliaikaa. Meillä tarvittaisiin kyllä porukkaa, kun konkareilla menee aikaa kaikkiin perusasioihinkin. Asiasta on valitettu, mutta pomot levittelevät käsiään, kun ”ohje tulee… Lue lisää »

Yksi mamma 75
10 kuukautta sitten

Kun Saloraan aukeni työpaikkoja, kaikki kynnelle kykenevät naiset lähtivät töihin 60-70-lukujen vaihteessa läheltä ja vähän kauempaakin. Ei siellä kyselty työtaitoa eikä ikä ollut rasite, kun vaan oli työkykyinen.

Oman tilipussin saaminen oli se tärkein työmotivointi. Bonusta näin eläkeläisenä huomaan, että sieltä sai myös pysyviä ystäviä.

Nuupahtanut asuinkaupunki
10 kuukautta sitten

Nyt jos Salossa olisi vetovoimainen ja elävä keskusta-alue, ei olisi työvoimapulaa. Ongelma on se että työntekijät asuvat liian kaukana, eivätkä halua muuttaa harmaantuneeseen Saloon.

Päivittäinen työmatka esimerkiksi Turusta tai Lohjalta on liian pitkä, ellei työ ole hyväpalkkaista asiantuntijatyötä. Useimmiten avoimet paikat ovat matalapalkkaisessa tuotannossa ja palveluissa.

Urpo
10 kuukautta sitten

Hölmöä on silti olla ottamatta työtä, koska vaativampiin tehtäviin ei pääse kotona maaten, vaan töitä tehden. Vaikka sitten aluksi vähän pienemmällä palkalla.

Mä vaan
10 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Kun työelämässä on kokemusta ja ammattitaitoakin karttunut, eikä ole pieniä huollettavia, joiden takia tarvitsisi olla töistä pois, niin 11 euron tuntipalkka on aika pieni.
Että ihan millä tahansa hinnalla ei aikuinen enää työpaikkaa vaihda.

Johnu
10 kuukautta sitten

Miten elävä keskusta auttaa asiaa? Elävissä keskustoissa ei matalapalkkaduunilla makseta vuokria. Tai mitä on elävä keskusta ylipäänsä?

Tätä se on
10 kuukautta sitten
Reply to  Johnu

Elävässä keskustassa saa ajan kulumaan iltaisin ja viikonloppuisin. On kulttuuria, yökerhoja, tanssi- ja ruokaravintoloita burgerin ja kebabin sijaan, mahdollisuuksia tavata ja tutustua uusiin ihmisiin ja sillä tavoin verkostoitua sekä juurtua paikalliseen elämään. Jos on puolihiljaisia 70-luvun kerrostaloja ja keskustan kadut iltaisin tyhjät, se ei houkuttele kuin työelämästä jo poistuneita senioreja.

pertti
10 kuukautta sitten

Työhön pitäisi tulla pitkän matkan päästä. Kun ajat bensa-autolla, se maksaa liikaa ja tunnet itsesi rikolliseksi, kun ei ole sähköautoa.
Palkka alimman taksan mukaan ja työmatka niin kalliiksi, ettei tilistä jää mitään. Kyllä on tämän päivän touhu sairasta. Maksakaa palkkaa, tekijöitä tulee, jos ette maksa tarpeeksi, olkaa valittamatta. Työntekijöitä saa, jos on varaa tulla.

Yksi Täti
10 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Oli se elämä meillä 60-luvun nuorillakin tehdastöiden palkoilla, vaan eivät olleet haaveetkaan pilvissä. Kunhan tili riitti seuraavaan tiliin ruoka-, vuokra- ja bensakulujen jälkeen, eli tultiin omillamme toimeen.

Hörkön Poika
10 kuukautta sitten

Etänä vois koittaa jotain. T: Viimeinen merkantti!

Tammisiltalainen
10 kuukautta sitten

Aika kuvaavaa, että otsikkokuvassa on Eezy. Nuo vuokrafirmat kun eivät kunnollista palkkaa maksa, vetävät oman siivunsa välistä. Silti kun puhutaan (EK, SY ja Kok) työvoimapulasta, niin avoimiin työpaikkoihin lasketaan myös vuokrafirmat, joilla ei todellisuudessa ole työtä tarjottavana. Haluavat vain nimiä, jos tulee töitä tarjolle. Toinen ristiriita on, että sama työpaikka on monessa eri vuokrafirmassa auki samanaikaisesti. Varsinais-Suomessa noin kolmannes avoimeksi ilmoitetuista työpaikoista on vuokrafirmojen paikkoja.

Hallitus
10 kuukautta sitten

Jos nostetaan polttoaineen ja sähkön hintoja ja veroja, niin auttaisiko se tähän hätään.