Salolainen Artturi Pechuyev näki neljä vuotta sitten lomamatkalla sattumalta suomalaisia arvokisanyrkkeilijöitä – nyt hän on itse sellainen

0
Someron Voimaa edustava Artturi Pechuyev lähtee keskiviikkona Montenegron Budvaan nuorten EM-kisoihin. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Salolainen Artturi Pechuyev oli muutama vuosi sitten lupaava juniorijääkiekkoilija.

Hän siirtyi Salosta pelaamaan Turkuun ensin TuToon ja sitten TPS:ään. Peliaikaa tuli ykkössentterinä kovassa seurassa ja hyvässä valmennuksessa.

Mutta pikkuhiljaa murrosikään päässeet vastustajat ja joukkuekaverit kasvoivat Pechuyevin ohi. Hänet siirrettiin ensin alempiin ketjuihin ja sitten toiseen joukkueeseen. Vaihtopenkin päästä itsensä löytänyt Pechuyev jäi yksinkertaisesti liian pieneksi.

Vuonna 2016 Pechuyev oli perheensä kanssa lomamatkalla Venäjällä Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Anapan kylpyläkaupungissa. 13-vuotias Pechuyev näki erään hotellin pihalla joukon suomalaisia varjonyrkkeilemässä. Tilanne kiinnosti. Paljastui, että kyseessä oli Suomen nuorten nyrkkeilymaajoukkue, joka osallistui kaupungissa järjestettyihin EM-kisoihin.

Pechuyevit kävivät joka päivä katsomassa EM-otteluita ja kannustamassa suomalaisia. Vuoden kuluttua Artturi päätti kokeilla itsekin nyrkkeilyä.

– Jääkiekkokausi oli juuri loppunut, tulin koulusta kotiin ja minua pelotti. Isäni sanoi, että olen hommannut valmentajan paikalle, että ala mennä! Sydämeni hakkasi, mutta pidin lajista ensimmäisestä treenistä lähtien, Pechuyev kertoo.

Kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen hän astui kehään ensimmäiseen otteluunsa.

– Huomasin, että vastustajahan on samankokoinen kuin minä! Olin tottunut pelaamaan jääkiekkoa paljon minua isompia vastaan, eikä ottelu jännittänyt yhtään, Pechuyev muistelee neljä vuotta myöhemmin.

Keskiviikkona Pechuyev lähtee itse edustamaan Suomea nuorten EM-kisoihin Montenegron Budvaan.

– En tiedä, olisinko ikinä aloittanut nyrkkeilyä, jos en olisi nähnyt suomalaisia silloin Anapassa. Ehkä, ehkä en.

168-senttinen Artturi Pechuyev on Suomen listaykkönen alle 52-kiloisissa.

Someron Voimaa edustavan 17-vuotiaan Pechuyevin elämä kulkee tällä hetkellä nyrkkeilyn ehdoilla. Hän käy viimeistä vuottaan Salon ammattiopiston sähköpuolella, mutta poissaoloja on kertynyt pelkästään tänä vuonna jo 170 tuntia.

Moninkertainen nuorten SM-mitalisti treenaa keskimäärin 2,5 tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa.

Kolme kertaa viikossa Pechuyev ajaa Somerolle, jossa häntä valmentaa pitkään SoVon nyrkkeilyssä mukana ollut Kimmo Korpi-Seppälä. Toiset kolme kertaa Pechuyev ajaa Turkuun, jossa hän treenaa Turun Urheiluliiton Mikael Puurulan ja Kalevi Javanaisen valvovien silmien alla.

Ja nimenomaan ajaa, sillä Pechuyev sai ajokortin ikäpoikkeusluvalla jo tämän vuoden alussa. 18 vuotta tulee täyteen vasta joulukuussa.

– Poikkeusluvasta on ollut todella paljon hyötyä. Isäni ei tarvitse enää käyttää aikaansa kuskaamiseen.

Aamulenkit Pechuyev vetää pitkin Saloa. Nekään eivät ole kevyestä päästä.

– Viimeisin oli 8,34 kilometriä 41 minuutissa. Sitä edellinen 12,42 kilometriä tunnissa ja kymmenessä minuutissa, Pechuyev lunttaa älypuhelimensa sovelluksesta.

– Välillä juoksen lenkit niin, että 300 metriä normaalia vauhtia ja päälle 50 metrin spurtti.

Perustreenin ohella Pechuyev kiertää Suomea Nyrkkeilyliiton leirityksissä sekä sopivien sparrausvastustajien luona. Vuosi sitten Pechuyev sparrasi Tokion olympialaisiin valmistautunutta Mira Potkosta.

– Teimme pariharjoituksia sekä 12 erän tehtäväottelun, jossa etukädellä sai tehdä tiettyjä lyöntejä ja takakädellä tiettyjä lyöntejä.

– Mira oli tosi kova, Pechuyev kehuu myöhemmin olympiapronssia voittanutta ottelijaa.

Vaikka Pechuyev jäi kiekkokaukalossa pieneksi (168 cm), oli lajista hänelle valtava hyöty nyrkkeilyuralle. Laadukas oheisharjoittelu kehitti koordinaatiota ja tasapainoa, jotka ovat elintärkeitä kehässä.

– Jalkavoima on kummassakin lajissa tärkeää, Pechuyev korostaa.

Vuonna 2019 Someron parhaaksi urheilijaksi yleisöäänestyksellä valittu Pechuyev on noussut nopealla tahdilla Suomen amatöörinyrkkeilyn eliittiin.

Vielä juniori-ikäinen Pechuyev on voittanut jo 52-kiloisten ja 56-kiloisten hallitsevat Suomen mestarit (Shirahmad Hassan ja Ari Baktyar). Nyrkkeilyliiton 52-kiloisten arvolistalla Pechuyev on ykkösenä.

Pechuyev kävi muutama viikko sitten Bosniassa näyttöturnauksessa. Sovittu ottelu jäi kuitenkin ottelematta, kun vastustaja ei lähtenyt jostain syystä matkaan.

– Kuulin sen vasta paikan päällä. Mutta tykkäsin silti reissusta. Joka päivä treenattiin, Pechuyev myhäilee.

Nuorten EM-kisoissa Montenegrossa Pechuyev ottelee alle 51-kiloisissa. Painonpudotus ei tuota ongelmia.

– Aamupaino oli maanantaina 52,7, hän paljastaa.

Totaalinen sitoutuminen tarkoittaa myös taloudellista sitoutumista. Bensaa palaa, leiritykset maksavat, eikä sponsoreita ole helppoa saada. Köyhältä Nyrkkeilyliitoltakaan ei heru juuri tukea, EM-kisamatkakin pitää maksaa kokonaan omasta pussista.

Tärkeä tuki löytyy omasta seurasta Someron Voimasta. Pechuyev kiittää valmentaja Korpi-Seppälän lisäksi seuran puheenjohtajaa ja pitkään Nyrkkeilyliiton johtotehtävissä ollutta Timo Rannikkoa.

– Ilman Timoa tämä olisi todella vaikeaa, Pechuyev myöntää.

Kotikaupunki Salokaan ei ole juuri maajoukkuenyrkkeilijää tukenut. Pechuyev haki kaupungilta vapaakorttia Ollikkalan salille. Vapaakorttia ei tullut, vaan porttikielto.

– Menin (ex-ammattilaisnyrkkeilijä) Putkosen Jarkon kanssa sparraamaan Ollikkalaan. Isäni tuli mukaan kuvaamaan harjoitusta ja toimimaan huoltajana. Päästin isäni portista sisään omalla kortillani. Sen jälkeen korttini lukittiin. koska kortti on henkilökohtainen, Pechuyev naurahtaa.

Montenegron EM-kisojen jälkeen Pechuyev ottelee lokakuun lopussa juniorien SM-kisoissa Mikkelissä. Joulukuussa on vuorossa miesten SM-kisat Vantaalla.

Pechuyevin suurena unelmana ei välky ammattilaiskehät vaan olympiakehä. Jos ei Pariisissa 2024, niin viimeistään Los Angelesissa 2028.

– Se on unelma, joka vaatii älyttömästi treeniä.

Ja siihen Artturi Pechuyev on valmis.

Artturi Pechuyev uransa alkumetreillä vuonna 2019. (Kuva: Somero-lehti)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments