Salolaisravintolat ennakoivat eloisaa pikkujoulukautta – ”Olemme luottavaisin mielin, että myös Salossa ihmiset uskaltavat liikkua enemmän ja tulla myös ravintolaan”

0
Ravintola Mama´sin ravintoloitsijan Marjo Katajaisen mukaan tuleva pikkujoulukausi näyttää hyvälle. Kuva: SSS/Tommi Loimovuori

Salolaisravintolat odottavat tämän vuoden pikkujoulukautta positiivisen innostuneesti. Ravintoloiden mukaan tässä kohtaa lokakuuta alkaa olla viitteitä siitä, että ihmiset suuntaavat pikkujoulujen viettoon viime vuotta vilkkaammin.

– Nyt kun syksy on edennyt pidemmälle ja monissa kaupungeissa ravintolatoiminta on vapautunut osin jopa kokonaan, olemme luottavaisin mielin, että myös Salossa ihmiset uskaltavat liikkua enemmän ja tulla myös ravintolaan, asiakkuuspäällikkö Marja Pekola kauppakeskus Plazassa toimivasta Antoniosta sanoo.

Kokoontumisrajoitukset verottivat viime vuoden pikkujoulukautta olennaisesti, kun isojen ryhmien yhdessäoloa ei sisätiloissa suositeltu lainkaan.

– Sen vuoksi pikkujoulujen järjestämiseen on tänä vuonna patoutunutta tarvetta, Pekola arvelee.

Astrum-keskuksessa toimivan ravintola Mama´sin ravintoloitsija Marjo Katajainen kertoo, että ravintolan tilauskanta on tällä hetkellä aika hyvä.

– Ihmiset ovat lähteneet aktiivisesti liikkeelle. Toki tilauksia mahtuu vielä, mutta tilauskirjat ovat täyttyneet jo pitkälle ensi kevääseen, Katajainen iloitsee.

Pekolan tavoin myös Katajainen näkee, että yrityksillä on tarvetta järjestää tänä vuonna pikkujouluja aivan toisella laajuudella kuin vuosi sitten.

– Sellaisia tilaisuuksia varataan jo, mitä ei ole voinut korona-aikana pitää, kuten yritysten isoja asiakastapaamisia ja yhdistysten vuosijuhlia.

Myös Mathildedalissa sijaitsevasta Ruukin Krouvista kerrotaan, että pikkujoulutilauksia tulee koko ajan lisää.

– Juuri yksi kuuden hengen seurue ilmoitti tulostaan. Toki tämä vuosi saattaa olla vielä kaksijakoinen: osa haluaa hirvittävän kovasti lähteä liikkeelle, osa ihmisistä on vielä vähän varovaisia, yrittäjä Heikki Varonen pohtii.

Varonen haluaa painottaa, että ruokaravintolat pystyvät huolehtimaan terveysturvallisuudesta hyvin.

– Ihmiset ovat omissa seurueissaan, ja myös pikkujouluohjelma on erilaista. Ei ole sellaista rokkibändimeininkiä. Meillä on soittajia ja laulamme joululauluja. Esitykset ovat lyhyitä, Varonen kertoo.

Ennen korona-ajan alkua vuoden 2019 pikkujoulukausi oli ravintoloille erinomainen. Olisiko tänä vuonna mahdollisuutta päästä jopa jo vastaavaan taloudelliseen tulokseen?

– Epäilen. Jos muutama hyvä tilaus tulee, muuttuu tilanne ihan päälaelleen. Voi kuitenkin olla, että isommat yritykset eivät lähde liikkeelle niin hyvin, vaan tänä vuonna juhlitaan vielä pienemmissä porukoissa, Varonen sanoo.

Myös Katajainen on epäileväinen.

– 2019 oli meille huippuvuosi. Siihen on vielä matkaa, hän vertailee.

Pekola on sen sijaan luottavaisempi.

– Veikkaan, että sinne samoille tonteille pääsemme. Varmasti on ihmisiä, jotka eivät vielä uskalla lähteä tai eivät ole pystyneet ottamaan rokotuksia, mutta sinne vuoden 2019 suuntaan olemme kovasti menossa.

Etätyösuosituksen loppuminen Varsinais-Suomessa on näkynyt ravintoloiden lounasasiakkaiden määrän kasvussa.

– Lounasmyynti on vilkastunut varsinkin alkuviikosta. Loppuviikkoa kohden ihmiset näyttäisivät jäävän enemmän kotiin etätöihin, Pekola sanoo.

– Selkeää piristymistä on näkynyt, sillä tämän talon yrityksillä oli vahvat etätyösuositukset. Myös eläkeläiset ja seniorit ovat palanneet sankoin joukoin lounaalle, Katajainen kertoo.
Korona-aikana on puhuttu paljon ravintola-alan työvoimapulasta. Tämä näkyy myös Salossa

– Työntekijätilanne on tosi huono. Meiltä lähti kaksi vakituista työntekijää pois, koska heidän oli yksinkertaisesti pakko lähteä rahatilanteen vuoksi. Ammattitaitoista väkeä on vaikea saada tilalle. Ekstraajia pitää etsiä maailmalta kissojen ja koirien kanssa, Mama´sin Katajainen kuvailee.

Myös Ruukin Krouvin Varosen mukaan hyviä työntekijöitä on vaikea saada.

– Ensi keväänä se todella nähdään, kuinka kova työvoimapula tulee olemaan. Talven me varmasti pärjäämme, en usko, että niin kovaa kiirettä tulee, Varonen summaa.

Pekola sanoo, että Antoniossa koetaan joka syksy luonnollista työntekijöiden vaihtuvuutta, kun nuoria lähtee opiskelemaan.

– Toki hakuja on ollut päällä, mutta olemme saaneet tosi ilahduttavasti aputyöntekijöitä, Pekola kertoo.