Salolaisyrityksille on maksettu jo noin miljoona euroa EU:n React-rahaa – tukea voi hakea vielä tämän kuun loppuun asti

0
Toimitusjohtaja Jyrki Moilanen (vas.), yritysrahoituksen asiantuntija Jukka Heinonen ja kehittämispäällikkö Maija Pirvola Yrityssalosta kehottavat salolaisyrityksiä laittamaan tukihakemukset sisään ennen määräajan päättymistä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Yrityssalo kannustaa salolaisyrityksiä hakemaan ripeästi Euroopan unionin React-rahoitusta investointeihinsa. Asialla alkaa olla kiire, sillä haku umpeutuu ensi viikon sunnuntaina eli 31. lokakuuta.

Yritystuen piirissä ovat innovatiiviset ja kansainvälistä kasvua edistävät merkittävät kehittämishankkeet sekä kone- ja laiteinvestoinnit. Tukirahaa haetaan Varsinais-Suomen ely-keskukselta.

EU:n ohjelmakauden vaihtuessa 1. marraskuuta vastaaviin investointeihin ei ole rahaa tämän hetken tietojen mukaan ole enää tulossa. Uusi ohjelmakausi jatkuu aina vuoteen 2027.

Rahoituksella on tarkoitus tukea koronapandemian aiheuttamien vahinkojen korjaamista ja luoda pohjaa talouden vihreälle, digitaaliselle ja palautumiskykyä tukevalle elpymiselle.

– Olemme lähettäneet toistasataa sähköpostia alueen yrityksille rahoituksen aikarajasta. Ainakin muutamia hakemuksia on lähdössä yrityksiltä aikataulun mukaisesti. Nyt niillä yrityksillä, jotka ovat kypsytelleet ideoitaan, on erinomainen mahdollisuus vielä lähettää hakemus, Yrityssalon yritysrahoituksen asiantuntija Jukka Heinonen sanoo.

Ely-keskuksessa odotetaan vielä hakemuksia saapuvaksi, mutta suoranaiseen hakemusten tulvaan siellä ei uskota.

– Yritykset eivät ole tottuneet hakemaan Varsinais-Suomessa elyltä rahaa, koska rahaa on ollut vähemmän kuin esimerkiksi Pohjois-Suomessa. Hakemuksia ei ole tullut ehkä niin paljon kuin kaavailimme alun perin, asiantuntija Leevi Törmäkangas Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sanoo.

Heinosen mukaan kehittämisrahalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia Saloon.

– Se tuo hyvinvointia, työpaikkoja, työllisyyttä, uusia innovaatioita, yritysten kehittymistä ja myös mahdollisesti uusia yrityksiä Salon alueelle, hän luettelee.

Heinonen sanoo yritysten kehittämistarpeiden olevan kovin erilaisia.

– Joku yritys ostaa uuden koneen, joka tuo uusia kilpailumahdollisuuksia tai uusia tuotteita ja sitä kautta uusia asiakkaita. Joku yritys taas haluaa kehittää kansainvälistymispolkua.
Heinonen painottaakin sanaa kehittäminen.

– Se pitää olla yritykselle askel eteenpäin mielellään aika voimallisella etunojalla, ja myös kansainvälistymistavoite on enemmän tai vähemmän siellä taustalla kirkkaana.

Nykyisen ohjelmakauden hankkeilla on toteutumisaikaa aina kesään 2023.

– Sitten kun kone on saatu sinne hallin nurkalle, niin pitää osoittaa, paljonko on tullut liikevaihtoa, onko kannattavuus parantunut ja onko tullut uusia tuotteita ja asiakkaita, Heinonen kertoo.

React-rahoitus on jälkikäteistä ja harkinnanvaraista tukea, joka on tarkoitettu terveille yrityksille.

– Yrityksen oma talous on oltava kunnossa, sillä heidän pitää hommata raha ensin joko kassavirran tai esimerkiksi pankkilainan avulla. Tämän jälkeen yritys laittaa hakemuksen ely-keskukseen. Hakemuksen jättämisen jälkeen yritys voi omalla riskillä toteuttaa hakemuksessa mainitut toimenpiteet, eikä elyn päätöstä tarvitse odottaa, Heinonen selventää.

– Mutta toki rahoitus on varma vasta virallisen päätöksen jälkeen. Kun toimenpiteet on tehty ja laskut maksettu, haetaan elyltä päätöksen mukaista tukea.

Heinonen kertoo, että Salon alueella toimivat yritykset ovat saaneet React-rahoitusta investointeihinsa ja muihin kehittämistoimenpiteisiin jo noin miljoonan euron edestä.

– Tukien osuudet ovat vaihdelleet 20 000 eurosta 300 000 euroon riippuen yrityksen sekä hankkeen koosta.

Mikä React-rahoitus?
React-EU-rahoitus (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) on osa EU:n elpymisvälinettä, jolla on tarkoitus tukea koronapandemiasta kärsineiden alueiden pk-yrityksiä koronapandemian alueilla, joiden talous ja työllisyys ovat kärsineet erityisen paljon.
Rahoituksen kautta jäsenmaat saavat lisärahoitusta käynnissä oleviin 2014–2020 ohjelmakauden rakennerahasto-ohjelmiin.
Rahoituksella luodaan pohjaa talouden vihreälle, digitaaliselle ja palautumiskykyä tukevalle elpymiselle. Rahoituksella tuetaan pk-yrityksiä, tutkimus- ja kehitystoimintaa, digitaalista osaamista sekä yritysten ja niiden henkilöstön muutoskyvykkyyden kehittämistä.
Lähde: Yrityssalo