Salon uusi terveyspalveluiden johtaja: Lähipalveluita tarvitaan aina

2

Salon uusi terveyspalveluiden johtaja Petri Salo on sitä mieltä, että kaupungista voidaan ottaa vielä mallia, kuun uutta hyvinvointialuetta käynnistetään.

– Salossa on kaikki mahdollisuudet kehittää palvelutuotantoa niin, että meidän käytäntöjämme voidaan siirtää laajemminkin hyvinvointialueelle, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa sote-palvelut siirtyvät vuoden 2023 alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä uudelle maakunnalliselle hyvinvointialueelle.

Petri Salo aloitti Salossa terveyspalveluiden johtajana viime viikolla. Sitä ennen hän oli tutustunut tehtävään ja kaupungin neljän viikon ajan.

Salon edeltäjä Kaisa Nissinen-Paatsamala pitää ensin pois töiden alle jääneet lomat ja siirtyy eläkkeelle ensi vuoden puolella. Siihen asti Salo hoitaa virkaa vt:nä.

Kun hyvinvointialue aloittaa toimintansa, Petri Salo siirtyy sen palvelukseen – niin kuin yli 20 000 muuta kuntien, kuntayhtymien ja pelastuslaitoksen työntekijää.

Salo on työskennellyt eri tehtävissä sote-uudistuksen parissa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valmisteleman uudistuksen ajoista alkaen. Se ei edennyt eduskuntaan asti, ja Varsinais-Suomessakin valmistelu pysähtyi.

– Meillä ollaan takamatkalla moneen muuhun hyvinvointialueeseen verrattuna. Nähdäkseni Varsinais-Suomessa kävi niin, että maakunnan suuret toimijat eivät halunneet enää jatkaa valmistelua omalla kustannuksellaan.

Varsinais-Suomea edellä ovat muun muassa Pohjois-Karjalan Siunsote ja Etelä-Karjalan Eksote, joissa kuntien omistamat kuntayhtymät järjestävät sekä sosiaali- että terveyspalvelut.

Salo sanoo suhtautuneena sote-uudistukseen sen eri vaiheissa positiivisesti.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden nykyisessä hajanaisessa kentässä on tiettyjä ongelmakohtia. Omistajuuden jakautuminen monelle toimijalle on muodostanut vahvat siilot. Erilaiset potilastietojärjestelmät ovat vain osa siiloutumista.

– Jokainen toimija on optimoinut rahan käytön oman palvelukokonaisuutensa sisälle. Sote-uudistuksen myötä aletaan tarkastella laajempaa kokonaisuutta.

Saloon Salo tuli Turun kaupungin asiantuntijalääkärin tehtävästä. Hän aloitti työuransa Someron terveyskeskuksesta. Sieltä hän siirtyi Sastamalaan vetämään yksityiselle ulkoistettua terveysasemaa. Seuraavaksi tie vei Euraan ensin mielenterveys- ja päihdepalveluja kehittämään ja edelleen kunnan johtavaksi lääkäriksi.

Ennen Turun pestiä Salo toimi Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen muutosorganisaatiossa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Tämä kaikki mahtuu yhteentoista vuoteen.

Ensi tammikuussa järjestettävissä aluevaaleissa puolue kuin puolue puhuu lähipalveluista.

Salo ei ole niistä kovin huolissaan.

– Lähipalveluita tarvitaan aina. Tulevaisuudessa todennäköisesti asiaa lähestytään niin, että tietty asukaspohja edellyttää tiettyä palvelukokonaisuutta.

Salon palveluverkossa näkyvät edelleen vanhat kuntarajat. Sote-uudistuksessa taas tullaan ylittämään nykyisiäkin rajoja.

– Salossa tullaan tarjoamaan palveluita myös naapurikuntien asukkaille, uskoo Salo.

Kun Salo valittiin, hänen vahvuudekseen luettiin hyvä perusterveydenhuollon tuntemus sekä vahva kokonaisnäkemys sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluketjuista sekä palveluiden yhteensovittamisesta.

Salo onlääketieteen lisensiaatti ja terveydenhuollon erikoislääkäri.

– Minulla on terveyskeskuslääkärin identiteetti, hän sanoo.

Muutaman Salo-viikon aikana uusi terveyspalveluiden johtaja on oppinut, että kaupungissa pystyttiin viime vuonna nopeasti rakentamaan valmius hoitaa koronatilannetta.

– Nyt tehdään suunnitelmaa, miten koronatoimia ajetaan hallitusti pienemmälle volyymille. Valmiutta pidetään kuitenkin yllä.

Petri Salo asuu Turussa. Perheeseen kuuluvat sosiaalityöntekijänä työskentelevä vaimo ja kaksi alakouluikäistä tytärtä sekä korona-aikana hankittu koira.

Salo on 39-vuotias, ja hän harrastaa koripalloa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sote-anti
11 kuukautta sitten

Paperilehdessä oli lohdullisempi otsikko, joka kertoi hänen perehtyneen sote-uudistukseen. Ajatelkaapa, jos tilanne olisi ollut toisinpäin.

Potilas
11 kuukautta sitten

Olisi olut mukava lukea, että kun nykyään piti jonottaa 2,5 kuukautta EVVK-lääkärille, niin pääseekö samalle jatkossa viikossa. Vai vievätkö naapurikuntien asukkaat nekin ajat?