Salossa on vireillä monta palveluverkkoselvitystä – leikkauslistoja ei odoteta

4
Salo selvittää muun muassa terveyspalveluitaan, mutta palveluverkkoon tehdään tuskin muutoksia sote-uudistuksen alla.

Salossa on tehty kuluvan vuoden aikana vaivihkaa useampia palveluverkkoselvityksiä.

Selvitykset koskevat terveyspalveluita, kirjaston palveluverkkoa sekä museoita ja liikuntapaikkoja. Niiden tekemisestä päätettiin viime vuoden lopulla talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Palveluverkkoselvitykset tarkoittavat kunnissa usein leikkauslistoja tai esityksiä säästötoimista. Tällä kerralla sellaisista ei pitäisi olla pelkoa.

Salon vt. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Anneli Pahta sanoo omana arvionaan, ettei kaupunki lähde tekemään muutoksia terveyspalvelujen palveluverkossaan tämän tai ensi vuoden aikana.

– Tämmöinen käsitys minulla on, mutta en tietysti voi sitä täysin varmasti sanoa, Pahta toteaa.

Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueen alaisuuteen. Pahta sanoo, että Salon terveyspalveluita koskeva selvitys luovutetaan aikanaan hyvinvointialueen käyttöön. Siinä on kuvattu Salon nykyiset palvelut ja mahdollisia kehittämiskohteita.

– Hyvinvointialue aloittaa vuoden 2023 alusta, mutta tuskin sielläkään on ensimmäisten kuukausien aikana palveluverkko pöydällä. Hyvinvointialueet vuokraavat kunnilta sote-kiinteistöt 3+1 vuodeksi. Ymmärrän logiikan niin, että tämän kolmen vuoden aikana siellä on mahdollista selvittää tulevaa palveluverkkoa, Pahta sanoo.

Salo saattaa vielä tehdä omia päätöksiä vanhustenhuollon yksiköistä ennen sote-uudistusta. Kaupunki on suunnitellut uutta suurta senioritaloa Alhaisiin ja toista pienempää yksikköä IoT Campukselle.

Salon kirjastoverkkoa koskevassa selvityksessä on meneillään asiakaskysely, jossa kerätään käyttäjien odotuksia kirjastojen palveluista.

Kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind korostaa, että kirjastojen koskevan selvityksen tarkoituksena on miettiä palveluiden kehittämistä eikä etsiä säästöjä.

– Lähtökohtana on miettiä, mitä kirjasto tarjoaa. Ei niinkään, mistä kirjasto säästää ja mistä voidaan supistaa, Lind sanoo.

Salon liikuntapaikkoja koskevaa selvitystä pohjustettiin viime talvena kyselyllä, joka tehtiin erikseen kuntalaisille, liikuntatoimintaa järjestäville yhdistyksille sekä kaupungin päättäjille ja yhdistyksille.

Selvitystyötä on jatkettu vuoden aikana, ja vapaa-aikajohtaja Hilpi Tanskan mukaan se valmistunee vuoden loppuun mennessä.

Selvityksessä lähtökohtana on Tanskan mukaan katsoa liikuntapalveluiden tarpeita pari valtuustokautta eteenpäin. Leikkauslistoja ei ole luvassa.

– Meillä ei ole annettu mitään reunaehtoja, että pitäisi hakea säästöjä. Sen sijaan yritämme katsoa vähän pidemmälle. Se on hyvä, koska esimerkiksi hankinnat ovat usein pitkäaikaisia, Tanska sanoo.

Oma selvitys on tekeillä myös paikallismuseoiden ylläpidosta. Sen lähtökohtana on, miten paikallismuseoverkkoa on järkevä ylläpitää.

– Säästöt eivät ole tässäkään mikään lähtökohta, Tanska sanoo.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lounas
11 kuukautta sitten

Varmaan ilmaisia, kun ei ole tarkoituskaan aiheuttaa toimenpiteitä.

Tavis torilta
11 kuukautta sitten

Kaupunki toimii salassa ja hissukseen, aivan kuin Suomen hallitus.

Repa
11 kuukautta sitten

Voisi kuvitella, että johtavat viranhaltijat tietäisivät ja tuntisivat oman sektorinsa ilman erillisiä selvityksiä. Miten he voivat johtaa, jolleivät tiedä johtamiensa toimintojen tilannetta.

Asiakastyytyväisyys- tai muut kyselyt sidosryhmille ovat asia erikseen.

Halvalla
11 kuukautta sitten

Ei niitä palveluita kannata jättää turhaan Suomeen.