Sananvapauden vartijat

0
Venäläinen Dmitri Muratov on toinen Nobelin rauhanpalkinnon saaneista journalisteista. Hän on Novaja Gazeta lehden päätoimittaja.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna kahdelle sananvapauden puolesta työskentelevälle journalistille. Palkinnon saivat filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläinen Dmitri Muratov.

Tunnustuksella palkittiin kaksi toimittajaa, jotka taistelevat sananvapauden puolesta vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa.

Arvostettu Nobelin rauhanpalkinto tuli oikeaan kohteeseen, sillä sananvapaus on demokratian ja kestävän rauhan perusedellytys.

Venäläinen toimittaja Dmitri Muratov on Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja. Riippumaton sanomalehti on rohkeasti puolustanut sananvapautta ja ottanut kriittisen asenteen Venäjän valtaa kohtaan.

Mitenkään helppoa riippumaton journalistinen työ ei ole Venäjällä ollut. Novaja Gazetan perustamisen jälkeen kuusi lehden toimittajaa on surmattu. Surmattujen joukossa on toimittaja Anna Politkovskaja, joka kirjoitti muun muassa paljastavat artikkelit Tshetshenian sodasta.

Toimittajien surmat ja uhkailut eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet lehden toimintatapaan.

Toinen Nobelin saaja Maria Ressa on Filippiinien ensimmäisiä tutkivia toimittajia. Hän on myös Rappler-uutissivuston perustaja ja toimitusjohtaja.

Ressa on keskittänyt kriittistä huomiota Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten hallinnon kiistanalaiseen ja murhanhimoiseen huumeiden vastaiseen kampanjaan.

Työnsä vuoksi Ressa on joutunut jatkuvan ahdistelun kohteeksi. Hänet on haastettu myös useita kertoja oikeuteen.

Sananvapauden sankareiden palkitseminen Nobelin rauhanpalkinnolla korostaa kaikkien vaarallisissa olosuhteissa työskentelevien journalistien merkitystä. Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja -järjestö on pitkään puhunut vaikeissa olosuhteissa työskentelevien riippumattomien journalistien työn tärkeydestä ja sen vaarallisuudesta.

Toivottavasti palkinto auttaa sananvapauden puolesta taistelevia journalisteja tekemään työtään. Tunnustus ja sitä kautta leviävä yleinen tietoisuus voi vähentää toimittajiin kohdistuvaa väkivaltaa ja uhkauksia.

Venäjällä Kremlin hallintokaan ei voinut muuta kuin onnitella Muratovia palkinnon saamisesta, vaikka riippumaton lehti on kaukana presidentti Vladimir Putinin lähipiiristä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments