Someron kaupungin menot kovassa kasvussa – tämän vuoden talousluvut kuitenkin ennustettua parempia

0
Someron kaupunki aikoo pitää ensi vuonna tuloveroprosentin nykyisessä 20,50:ssä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron kaupungin menot ovat kovassa kasvussa. Kaupungin toimintakulut olivat syyskuun lopussa 48,3 miljoonaa euroa, mikä on 3,1 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten. Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että muun muassa vanhustenhuollon menojen kova nousu näkyy luvussa.

– Myös kehitysvammahuollon menot ovat olleet suuressa kasvussa, mutta tämä nousu on saatu viime aikoina tasaantumaan, Suikkanen huomauttaa.

Osa menojen kasvusta selittyy koronalla, sillä koronan takia osa toiminnoista oli viime vuonna pysähdyksissä.

– Muun muassa koulukuljetuksista tuli koronan takia säästöä, kun koulut olivat etäopetuksessa, Suikkanen toteaa.

Kaupungin tämän vuoden talousnäkymät ovat menojen kasvusta huolimatta paremmat kuin talousarviossa ennustettiin. Suikkanen sanoo, että tämä vuosi on sujunut talouden osalta huomauttavasti ennakoitua paremmin.

– Vuosikate olisi ennusteen mukaan vuoden lopussa noin kolme miljoonaa euroa. Luvussa ei ole vielä mukana esimerkiksi tulevia koronakorvauksia.

Osavuosikatsauksen mukaan vuosikate eli tulojen ja toimintamenojen erotus oli syyskuun lopussa vajaat 1,4 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin luku oli 2,7 miljoonaa euroa. Kunnat saivat viime vuonna koronan takia ylimääräisiä valtionosuuksia.

Tulopuolella verotulot ovat kasvussa viime vuodesta. Syyskuun loppuun mennessä kaupunki oli saanut verotuloja 22,9 miljoonaa euroa, mikä on 1,6 miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten.

Valtionosuuksia tuli kaupungin kassaan tammikuusta syyskuun loppuun vajaat 20,9 miljoonaa euroa. Summa on samaa tasoa kuin viime vuonna.