
Someron Pitkäjärven kyläkoulun oppilaat katsovat keskittyneesti kuvataiteilija Keanne van de Kreeken tietokoneelta videota. Videossa Liisa seikkailee Ihmemaassa. Seuraavaksi otetaan esiin taidehattu, josta esiin nousee tällä kertaa pelikortteja.
– Tehkää kortti, jonka toisella puolella on hyvä ja toisella puolella paha hahmo. Aivan kuten Liisan Ihmemaassa on hyvä ja paha kuningatar, van de Kreeke selittää koululaisille.
Luokassa alkaa samantien touhu ja vipinä, sillä jokainen oppilas tarttuu työhön empimättä. Van de Kreeke katsoo koululaisten intoa ja iloa hymyillen.
– Lapset ovat valtavan hyviä keksimään omia ideoita, kun heille antaa tilaa ja vapautta.
Pitkäjärven koulussa on menossa Someron kansalaisopiston järjestämä taidekerho. Somero-opisto aloitti kaksi vuotta sitten taidekerhot Oinasjärven kyläkoulussa Somerniemellä. Viime vuoden syksyllä Keanne van de Kreeken vetämä kerho rantautui myös Pitkäjärvelle. Kerho on tarkoitettu kaikille alakouluikäisille ensimmäisestä kuudenteen luokkaan.
– Alussa tehtävien antaminen tuntui haastavalta, kun mukana on hyvin eri-ikäisiä lapsilla. Pikkuhiljaa olen oppinut antamaan tehtäviä niin laajasti, että jokainen voi tehdä niitä oman tasonsa mukaan, van de Kreeke kertoo.
Somerniemellä asuvalle kuvataiteilijalle ja lastenkirjojen kuvittajalle koko lukuvuoden kestävien taidekerhojen vetäminen on uusi avaus. Van de Kreeke nautti lasten ohjaamisesta.
– Kiva tehdä välillä muuta kuin istua oman työpöydän takana. Lapset tarttuvat empimättä uuteen aiheeseen ja toteuttavat rohkeasti omia ideoitaan miettimättä asioita liian monimutkaisesti.
Yhdeksänvuotias Verna Teräväinen värittää keskittyen ja tarmolla korttiaan. Samalla tarinat, kommentit ja kysymykset lentävät pöydän ääressä tuttujen koulukavereiden kesken. Vernan kortin ruutuhahmo saa päähänsä vihreän kruunun, toisella puolella ruutua koristaa punainen kruunu.
– Vihreä tarkoittaa hyvää ja punainen pahaa, Verna toteaa.
Verna saa työn nopeasti valmiiksi, mutta tekemistä riittää: nyt hän toteuttaa piirtämällä ja leikkaamalla omia ideoitaan. Toista vuotta taidekerhossa käyvä tokaluokkalainen piirtää paljon myös kotona.
– Täällä kerhossa on kivaa, kun on kavereita. Ei tarvitse istua kotona yksin piirtämässä.
Lotta Mikkola värittää harmaalla liidulla paperille piirtämäänsä sutta.
– Tämä on hyvä susi. Toiselle puolelle tulee paha susi, kertoo Mikkola varsin ajankohtaisesta ideastaan nyt, kun keskustelu etelän susista käy vilkkaana.
Lotta tykkää piirtämisestä, joten taidekerhoon tuleminen oli hänelle itsestään selvää.
– Tämä kerho on tosi hieno juttu ja tänne on helppo jäädä suoraan koulusta.
Kyläkoulujen taidekerhojen yksi idea on juuri helppous. Lasten ei tarvitse lähteä kyliltä harrastuksen perässä muualle ja kerhot alkavat heti koulupäivän jälkeen.

Konsta Jaakkola piirtää korttinsa hyvälle puolelle jalkapalloja. Hyvä asia löytyy helposti omasta harrastuksesta. Mieleisestä lajista kertoo myös pöydällä edessä oleva jalkapallokengän muotoinen penaali. Maija Nurmi ilmentää hyvää ja pahaa puolestaan kanalla.
– Kanan katse määrää sen, onko kyseessä hyvä vai paha kana, Maija kertoo.
Elisa Paija ja Iina Mikkola päätyvät yhdessä klassiseen ratkaisuun ja piirtävät kortteihinsa eheän ja haljenneen sydämen. Elisa on iloinen, että pääsee omassa koulussa taidekerhoon.
– Täällä on todella kivaa. Piirrän paljon myös kotona ja olen antanut piirustuksiani myös kavereille. Tykkään varsinkin kauhuhahmoista.

Me ja muut maailman taiteilijat. Taidekerhon nimi kertoo siitä, että koululaiset saavat kerhossa tutustua Keanne van de Kreeken johdolla myös taidemaailman tunnettuihin tekijöihin ja heidän töihinsä.
– Olemme pohtineet taitelijoiden erilaisia tekniikoita ja soveltaneet niitä myös omissa töissämme. Olemme tutustuneet myös eri materiaaleihin, van de Kreeke huomauttaa.
Van de Kreeke on seurannut ilahtuneena koululaisten rohkeuden kasvamista.
– Itseluottamus ja uskallus kasvavat joka kerta, kun he keksivät oman idean ja onnistuvat pienissä asioissa. On hienoa nähdä, kuinka lapset lähtevät seikkailemaan ja kyselevät innoissaan, saako näinkin tehdä.