Taija-Leena Jokilehto ja Timo A. Aalto menivät jo kolmannen kerran metsään – Aika/Tila-näyttely on esillä tällä viikolla Teijon kansallispuistossa

0
Taiteilijat ovat halunneet luoda monitasoisen taidekokemuksen eri-ikäisille kävijöille sekä tuoda taide luontoon ja luonto taiteeseen. Kuvassa teos "Ääretön". Kuva: SSS/Marko Mattila
Taija-Leena Jokilehdon ja Timo A. Aallon Aika/Tila-näyttelyn teos ”Ajaton”, jossa pääosaa esittää korkeuksissa roikkuva peilipallo. Kuva: SSS/Marko Mattila

Valo- ja tekstiilitaide kohtaavat Teijon kansallispuistossa kolmantena syksynä peräkkäin. Muotoilija Taija-Leena Jokilehdon ja valotaiteilija Timo A. Aallon pystyttämä Aika/Tila-näyttely sisältää neljä erillistä teosta, joiden materiaaleina on käytetty suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaaleja.

Jokilehdon ja Aallon ensimmäinen yhteinen näyttely oli syksyllä 2019 nähty Elementit. Vuosi sitten he olivat rakentamassa kansallispuistoon Olo/Tila-teossarjan.

Tämänkertaisessa näyttelyssä Jokilehto ja Aalto haluavat jatkaa tekstiilien, valon ja luonnon tekstuurien tarkastelua kansallispuiston metsämaisemissa.

– Olemme saaneet aikaisemmista näyttelyistämme hyvää palautetta, ja ne ovat olleet hurjan suosittuja. Meidän taide on resonoinut ihmisiä, ja se on tietysti ollut hyvä pohja tälle kolmannelle näyttelylle, Jokilehto muistuttaa.

Kolmas näyttely kansallispuistoon valmistui siksikin, että Jokilehdolla ja Aallolla oli teosrunkoja ja -ideoita valmiina. Lisäksi heillä oli mielessä jo valmiita kohteita metsässä, mihin teoksia olisi hieno sijoittaa.

– Yksi näistä nyt mukana olevista teoksista toteutui vasta tähän kolmanteen näyttelyyn. Osa ajatuksista on vähän uudempia, osa vanhempia, jotka ovat jalostuneet pitkän ajan kuluessa, Aalto kuvailee.

”Kroppa valittaa ja natisee näillä kilometreillä, mutta on tämä hauskaa loppuviimeksi.”

Jokilehto ja Aalto odottavat myös tämän syksyn näyttelystä yleisömenestystä.

– Ilman muuta. Täällä kävi jo ennakkoon niin paljon porukkaa kyselemässä, katsomassa ja ihmettelemässä, Aalto kertoo.

Päivänvalossa tai illan hämärässä teokset näyttäytyvät hyvin eri tavoin. Teos ”Kasvut”. Kuva: SSS/Marko Mattila

Sekä Jokilehto että Aalto ovat vahvasti paikallisia taiteilijoita.

– Asun tästä viiden kilometrin päässä Ylönkylässä ja Timo Salon keskustassa. Me molemmat ja molempien perheet ovat viettäneet aikaa paljon Mathildedalissa, joten senkin vuoksi Teijon kansallispuisto on luontainen vaihtoehto meille, Jokilehto sanoo.

Aika/Tila-teossarjan kantavina teemoina ovat liikkuminen ajassa, ajan pysähtyneisyys sekä aika ja kasvu. Teosten nimet ovat Ääretön, Ajaton, Kasvut ja Kasvot.

– Näyttelyn alkuidea on mielessä jo ennen kuin tulemme katsomaan paikan päälle, mutta paikka määrittelee jonkin verran sitä, minkälainen lopputuloksesta tulee, Aalto pohtii.

Jokilehto kehottaa näyttelyyn tulijoita saapumaan paikan päälle mieluummin illan hämärtyessä, jopa pilkkopimeässä.

– Silloin valot pääsevät oikeuksiinsa. Ainakin yksi teos on sellainen, että suosittelen odottamaan hämärtymistä. Päivänvalossa tai illan hämärässä teokset näyttäytyvät eri lailla.

Teoksia saa katsoa hyvin läheltäkin, mutta niihin koskeminen on kielletty.

– Tällä kertaa mukana on herkempiä teoksia, joten toivomme, ettei niihin nojailtaisi, Aalto sanoo.

Jokilehto ja Aalto myöntävät projektin olleen työläs.

– Joka vuosi olemme miettineet, että meissä on varmaan jotain outoa, kun haluamme tulla tänne. Kun ripustusvaiheessa keikkuu tikkailla sammalmättäällä, tulee olo, että voisi ehkä päästä helpommallakin. Toisaalta viime perjantaina oli taikaa, kun pystytimme näyttelyä sateisessa metsässä keskellä pimeyttä, Jokilehto kertoo.

– Metsässä on useita satoja metrejä ulkokäyttöön tarkoitettua kumikaapelia. Tällä kertaa lokaatiot ovat tosin aika lähellä luontokeskuksen valmiiden sähköjen äärellä. Kroppa valittaa ja natisee näillä kilometreillä, mutta on tämä hauskaa loppuviimeksi, Aalto naurahtaa.

Teokset ovat tänä vuonna sijoitettu lähes kaikki leveämpien polkujen varrelle.

– Näin ollen teoksia pääsee katsomaan helpommin esimerkiksi lasten vaunuilla tai jos on liikuntarajoitteinen. Teoskartan voi noutaa parkkipaikan opastetaululta, Jokilehto kertoo.

”Kun ripustusvaiheessa keikkuu tikkailla sammalmättäällä, tulee olo, että voisi ehkä päästä helpommallakin.”

Aika/Tila-taidenäyttely esillä Teijon kansallispuistossa, Mathildedalin luontotalon läheisyydessä 24.10. asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Aika/Tila-näyttelyn teos ”Kasvot”. Kuva: SSS/Marko Mattila