Tartuntatautivyöhyke pysyy yhä Salossa – Ruokavirasto arvioi tilannetta ensi viikolla

0
Salosta ei ole enää pariin viikkoon ilmoitettu viranomaisille linnuista, joiden olisi epäilty kuolleen lintuinfluenssaan. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Lintuinfluenssan takia Saloon perustettu tartuntatautivyöhyke pysyy ainakin ensi viikkoon. Rajoitukset yli 300 neliökilometrin alueella ovat olleet voimassa jo viisi viikkoa.

– Tilanne Salossa vaikuttaa rauhoittuneen, ja arvioimme lähiaikoina, voisiko vyöhykkeen purkaa, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta sanoo.

Ruokavirasto määräsi tartuntatautivyöhykkeen lauantaina 25. syyskuuta kymmenen kilometrin säteelle halikkolaisesta Joensuun kartanosta, kun kartanolla alkoi kuolla fasaaneja ärhäkkään H5N1-virukseen.

Läänineläinlääkäri Jani Soinin mukaan Lounais-Suomen aluehallintovirastolle on ilmoitettu Salosta parin viikon aikana vain yhdestä kuolleesta fasaanista. Soittaja oli ollut huolissaan lähinnä siitä, että hänen koiransa oli päässyt haistelemaan raatoa.

Kaikkien lintujen metsästys tartuntatautivyöhykkeellä on ollut kielletty. Lounaassa vyöhyke peittää Luotsisaaren ja melkein koko Vartsalansaarenkin.

– Metsästäjille tämä on ollut tosi ankeaa. Kielto on pilannut koko syksyn, Merikulmalla asuva Jouko Rauman harmittelee.

Rauman kertoo käyneensä syksyisin sorsajahdissa jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ruokaviraston määräys tuli Raumanin mukaan vain kolme päivää sen jälkeen, kun ensimmäiset pohjoisen sinisorsat olivat pysähtyneet alueelle.

Jouko Rauman olisi halunnut käydä metsästämässä sen verran, että ”olisi pari kastiketta saanut”.