Toisen romu on toisen aarre – kierrätyspäivä keräsi vanhasta tavarasta kiinnostuneita ihmisiä Särkisalon koululle

0
Särkisalon koululla vietettiin kierrätyspäivää lauantaina. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Pöydän täydeltä kirjoja, lasten leluja, muutama rekillinen vaatteita, vanhaa elektroniikkaa. Särkisalon koululla laitettiin tavara kiertämään lauantaina. Kierrätyspäivän mottona oli, että ”ei ole pakko tuoda, vaikka vie, eikä viedä, vaikka tuo!”

Paikalle oltiin lähdetty Salon seutua kauempaakin.

– Tätä tapahtumaa tulimme katselemaan ja muutenkin vähän tutkimaan Särkisaloa. Turun koululaitoksellahan oli siirtoloita pari kappaletta aikoinaan täällä, joten työn puolesta olen käynyt Särkisalossa, Turussa asuva Pekka Hurme kertoi.

Hurme oli paikalla vaimonsa sekä kyyditsijän roolissa olleen vanhemman poikansa kanssa.

– Emme itse tuoneet mitään tänne. Se harmittaa, kun huomasimme vasta täällä, minkälainen systeemi on. Täytyy ensi vuonna paikata tilanne ja tuoda jotain, Hurme naurahti.

Turkulainen Pekka Hurme viihtyi pitkään kirjojen luona. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Särkisalolainen Maija Butters kertoi tuoneensa kierrätyspäivään muuton jälkeistä tavaraa.

– Lasten vanhoja harrastustarvikkeita ja -vaatteita, pieniä huonekaluja, taloustarvikkeita, kuten astioita, Butters luetteli.

– Kierrätämme tosi paljon, se on ihan periaate.

Butters pohti, josko löytäisi itselleen jotain hyödyllistä kotiinpäin viemistä.

– Nyt yritän olla tosi maltillinen. Tosin kirjoille on vaikea sanoa ei. Tuolla näytti olevan hauskoja 1960-luvun lastenkirjoja, joita on vaikea vastustaa, Butters naurahti.

Maija Butters ihasteli Tampellan Aarre vintage-verhoja. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salolaiset Meeri Lehto sekä hänen tyttärensä Hilla ja Pihla olivat tuoneet paikalle kassillisen lasten tavaroita, kuten lakanoita.

– Olemme olleet täällä myös aiemmin. Tuomme tavaraa, mitä ei enää itse tarvitse. Varmasti jotain tulee myös otettua täältä kotiin, luultavasti jotain lapsille, Meeri Lehto sanoi.

Lehto vannoo kierrättämisen nimeen.

– Ostan kirppareilta vaatteita ja laitan niitä myyntiin tai annan UFFiin, että menevät edes jotenkin eteenpäin, hän kertoi.

Hilla (vas.), Meeri ja Pihla Lehto toivat kassillisen verran tavaraa kierrätyspäiville. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Raisiolainen Sirke Aalto suuntasi paikalle, kun näki Facebookista ilmoituksen tapahtumasta.

– Olen harrastanut 30 vuotta kirpputoreja ja kierrätystä. Nämä asiat ovat jännästi muuttuneet vuosikymmenten aikana. Ennen katsottiin, ettei ole varaa ostaa uutta, mutta nyt se on päinvastoin, Aalto vertaili muuttuneita kulutuskäsityksiä.

Aalto ei tällä kertaa tuonut kierrätykseen mitään.

– Tavaraa kyllä olisi, hän huikkasi.

– Vanhat tavarat kiinnostavat. Meillä on Särkisalossa 1930-luvulla rakennettu talo, ja sinne tietysti menisi jotain. Olemme hommanneet kaikki huonekalut taloon kierrätyksen kautta. Muun muassa keittiön kaapistoa varten haettiin materiaali Kristiinankaupungista saakka, Aalto kertoi.

Kierrätyspäivän järjestivät yhteistyössä Temp Ry, Salon Setlementti, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Luonto-Liitto sekä Perniön Kierrätyskeskus.

Raisiolainen Sirke Aalto tutkaili vaatetarjontaa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen