Uskallatko astua sisään? – Mathildedalin ruukkimuseosta tuli kummitustalo

0
Kummitustalossa on monenlaista yllättävää. Sini Honkala ripustaa jalan paikoilleen. Kuvat: SSS/Tommi Loimovuori

Mathildedalissa valmistaudutaan syyslomaviikkoon, jonka odotetaan tuovan kylän raitille kuhinaa. Valtaosa kylän palveluista on lomaviikolla auki, ja mukana on myös jotain aivan uutta, sillä ruukkitehtaiden museosta on tehty lähestyvän halloweenin kunniaksi kummitustalo.

– Halusimme herättää haamuja esille. Meistä ruukkialueen uusista yrittäjistä on kiva ajatella, että täällä ne ruukin vanhat työntekijätkin jotenkin joukossamme ovat, kuvailee Ruukin Kehräämön yrittäjä Sini Honkala.

Vuonna 1852 rakennetussa vanhassa putlauslaitoksessa on pysyvästi Teijon Tehtaiden historiasta kertova näyttely. Tänä syksynä alueen yrittäjät päättivät höystää näyttelyn halloweeniin sopivilla elementeillä.

– Olimme miettineet sitä pitkään ja nyt toteutimme sen, koska halusimme järjestää syysloman viettäjille lisää katsomista ja tekemistä, Honkala kertoo.

– Hanke tuki myös Ruukinrannan yrittäjien työyhteisöhyvinvointia. Meillä oli hauskaa tätä tehdessä, hän hymyilee.

Mathildedalin kummitustalo on elämys, joka alkaa jo ulkoa. Sieltäkin voi löytää pelottavia elementtejä sekä näyttävän määrän kurpitsoja.

– Olemme yhteistyössä Rannikon Puutarhan kanssa, Honkala kertoo.

Sisällä rakennuksessa avautuu oma maailmansa, jossa joku onneton mies on esimerkiksi joutunut vanhan puimakoneen syövereihin ja katosta riippuu irtonaisia raajoja.

– Tämä ristilukki on ihana, Honkala sanoo ja esittelee jättimäistä alpakan villasta tehtyä hämähäkkiä ja hämähäkinseittiä, johon on tarttunut vauva. Lukki on kapaloinut lapsen seittiinsä ja ensimmäinen ajatus on, että se aikoo pistellä vauvan poskeensa – mutta ei.

– Idea on, että se hoitaa vauvaa, Honkala valaisee.

Ristilukki verkkoineen on tehty alpakan villasta.

Tilassa saa katsella ympärilleen ja aistia karmivaa tunnelmaa omaan tahtiinsa. Mukana ei ole näyttelijöitä, vaan kokonaisuus on toteutettu erilaisella rekvisiitalla, kuten mallinukeilla sekä valaistuksella ja musiikilla.

– Yritimme pysyä sellaisissa elementeissä, että tänne voivat tulla kaikenikäiset ihmiset, Honkala sanoo.

Kaikkein pienimmille perheenjäsenille kummitustalo on todennäköisesti liian hurja kokemus. Varsinaista suositusikärajaa talolle ei kuitenkaan ole asetettu.

– Se, onko talo pelottava, riippuu lapsesta ja myös siitä, millaisia tarinoita aikuiset näistä asioista heille kertovat, Honkala muistuttaa.

Kummitustalon kohteiden vieressä ei ole valmiita tekstejä, mikä antaa tilaa omalle mielikuvitukselle.

– Ensin ajattelimme laittaa tekstit, mutta sitten päätimme antaa ihmisten keksiä tarinat itse. Ja pohjalla on kuitenkin edelleen historianäyttely opastauluineen, Honkala toteaa.

Kummitustalo on avoinna lokakuun loppuun asti joka päivä klo 11–18, ja sinne on vapaa pääsy. Sen jälkeen talo palautuu tavalliseksi museoksi.

Ruukinrannan yrittäjien tarkoituksena on, että kummitustalosta tulisi vuotuinen halloween-perinne.

– Joka vuosi keksimme sinne jotakin uutta, Honkala paljastaa.

Yrittäjillä oli kummitustaloa suunnitellessa hauskaa, kertoo Ruukin Kehräämön yrittäjä Sini Honkala.