Eläkekiista repii SDP:tä – Demarinuoret kritisoivat ankarasti Kimmo Kiljusen eläkenäkemyksiä

0

Demarinuoret kritisoivat tiistaina kipakasti puolueensa kansanedustajan Kimmo Kiljusen eläkenäkemyksiä.
Kiljunen ja 22 muuta demarikansanedustajaa jättivät viime viikolla hallitukselle kirjallisen kysymyksen pienten työeläkkeiden korottamisesta. Allekirjoittajien joukossa olivat myös muun muassa SDP:n varapuheenjohtajat Niina Malm ja Matias Mäkynen.
SDP:n eduskuntaryhmässä on 40 kansanedustajaa, joten kirjallisen kysymyksen allekirjoitti selvästi yli puolet ryhmän jäsenistä.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselle (vas.) osoitetussa kysymyksessä kysytään muun muassa, voisiko hallitus selvittää niin sanotun puoliväli-indeksin palauttamista työeläkkeisiin.
Mikäli työeläkkeet seuraisivat nykyisen niin sanotun taitetun indeksin sijaan puoliväli-indeksiä, eläkkeiden taso seuraisi nykyistä enemmän palkkakehitystä. Tämä todennäköisesti johtaisi eläkkeiden nykyistä nopeampaan nousuun.
Kiljuselle kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä demarinuoret arvioivat, että Kiljusen retoriikka rakentuu harhaanjohtavien väitteiden varaan, jotka asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen kumonneet.
– Ikääntyvän väestörakenteen ja pienenevien ikäluokkien vuoksi käsillä on tilanne, jossa eläkemenot ovat pysyvästi maksutuloja suuremmat. Kiljunen toteaa eläkerahastojen kasvaneen 240 miljardiin euroon, mutta jättää samalla mainitsematta, että kolikon toisella puolella vastuut ovat kasvaneet lähes nelinkertaisiksi, demarinuoret kirjoittavat.
– Eläkerahastoissa ei ole ylimääräisiä varoja. Muun muassa Eläketurvakeskuksen tilaama tuore arvio eläkejärjestelmästämme toteaa selvästi, että pitkän aikavälin rahoituksellinen kestävyys kohtaa haasteita jo nyt, ilman niin sanottuun puoliväli-indeksiin palaamista, demarinuoret jatkavat.
Demarinuoret painottavat, että työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista.
– Kun ylimääräistä rahaa ei ole, kurjistaisi indeksimuutos tavalla tai toisella nuorten eläkkeitä, demarinuoret laskevat.
– Tutkimukset osoittavat, että nuoret aikuiset eivät luota eläkejärjestelmään. Julkisuudessa harjoitettu eläkepopulismi horjuttaa tätä uskoa entisestään, demarinuoret kirjoittavat.

”Hienoinen tinkiminen rahastojen kasvusta ei vaaranna järjestelmää”

Kiljunen vastasi tiistaina demarinuorten kirjeeseen omalla avoimella kirjeellään.
Kiljunen kirjoittaa olevansa nuorten kanssa yhtä mieltä siitä, että työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista.
Kiljunen viittaa Työeläkevakuuttajat TELA ry:n tilastoon, jonka mukaan laskennallisesti suomalaisten eläkevaroista 65 prosenttia on nykyeläkeläisten ja juuri eläkkeelle siirtyvien kumuloituneita säästöjä.
– Tulkintani on, että hienoinen tinkiminen rahastojen kasvusta ei vaaranna järjestelmää, vaan päinvastoin. Pienten työeläkkeiden nosto kasvattaisi kotimaista kulutuskysyntää. Nuoret pääsevät töihin kartuttamaan omaa eläketurvaansa, Kiljunen perustelee.
Kiljusen mukaan demarinuorten kirjeessä on ”ehkä jokunen väärinkäsitys”. Hän ehdottaa demarinuorille tapaamista ja tarvittaessa julkisen keskustelun järjestämistä eläkepolitiikasta.
– Olen varma, että näkökulmaerosta huolimatta jaamme saman arvopohjan, Kiljunen kirjoittaa.
Työeläkeindeksin muuttaminen palkkapainotteisemmaksi on jo pitkään ollut Kiljusen agendalla, sillä hän ajoi asiaa jo SDP:n vuoden 2017 puoluekokouksessa, mutta ilman menestystä. Kiljunen on tehnyt myös kansalaisaloitteen samasta asiasta.

Lindtman: SDP ei kannata puoliväli-indeksin palauttamista

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei tiistaina kommentoinut puolueen eläkelinjauksista syntynyttä keskustelua STT:lle.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi Uutissuomalaiselle, että SDP ei kannata puoliväli-indeksin palauttamista eläkkeisiin.
Puolueen eduskuntaryhmä ei ole Lindtmanin mukaan ottanut kantaa työeläkeindeksin muuttamiseen, vaikka yli puolet ryhmän kansanedustajista allekirjoitti kirjallisen kysymyksen asiasta.
Lindtmanin mukaan kirjalliset kysymykset eivät ole uusien linjauksien paikkoja, vaan kansanedustajien kysymyksiä hallitukselle. Lindtman muistuttaa, että kirjallisia kysymyksiä tehdään hallitukselle vuosittain satoja.
– Eduskuntaryhmämme ei ole ottanut kantaa työeläkeindeksin muuttamiseen. Ryhmämme toimii eläkkeensaajien aseman parantamisessa ja eläkeläisköyhyyden vähentämisessä puoluekokousten linjausten pohjalta täsmätoimin, Lindtman sanoi Uutissuomalaiselle.
Näihin täsmätoimiin kuuluvat Lindtmanin mukaan muun muassa kansaneläkkeen tasokorotukset, eläkkeensaajien verotuksen kehittäminen sekä eläkkeensaajien asumistuen, palvelujen ja palvelumaksujen huomioiminen.

Tuomas Savonen

STT

Kuvat: