Valmista tuli –  Minttu ja Lassi Uiton puolentoistavuoden urakasta syntyi koti Pertteliin

0
Minttu ja Lassi Uitto ovat tyytyväisiä työnsä jälkeen. Avara ruokailutila on kodin sydän. Kuvat: SSS/Tommi Loimovuori

Lämmin syysilma näyttäytyy kauniisti Perttelin Kuuskalliontiellä sijaitsevan talon isoista ikkunoista. Viherkasvit vihertävät ruokailutilassa ja divaanisohva kutsuu rentoutumaan.

Rentoutumiseen on syytäkin, sillä Lassi ja Minttu Uitto ovat olleet viimeiset puolitoista vuotta kiinni rakennustyömaallaan Perttelissä.

Pariskunnan vapaa-aika on kulunut milloin vasara kädessä nauloja naputellen tai maalisutia heilutellen.

Erilaisten rakennusmateriaalien hintojen vertailu ja materiaalien toimitus työmaalle on myös syönyt paljon työtunteja. Viimein odotus on palkittu, ja Uitot ovat päässeet asumaan uuteen kotiinsa.

– Onhan tätä jo odotettukin, toteaa Minttu Uitto tyytyväisenä uuden kotinsa ruokapöydän äärellä.

Uitot pääsivät viimein muuttamaan kotiinsa Pertteliin. Terassin ja pihatöiden osalta riittää vielä tekemistä.

Uitot asuttavat nyt talopakettina tullutta, kahdessa tasossa olevaa, reilu 150 neliöistä taloa. Ulkopuolelta puupaneeleilla verhoiltu talo on musta. Lisäneliöitä tulee vielä toistaiseksi keskeneräisestä ulkoterassista.

Erillinen kahden auton autotalli mukailee samaa tyyliä talon kanssa.

Vaikka projekti on ollut työläs, on se pariskunnan mukaan ollut jokaisen euron ja työtunnin arvoinen.

– Ihan heti en kuitenkaan uudestaan tähän lähtisi, miettii Minttu Uitto.

Uitoilla ei ollut aiempaa kokemusta rakentamisesta, mutta he oppivat paljon urakan aikana. Projektin aikana he kysyivät oppeja ammattilaisilta, mutta myös internet ja videopalvelu YouTube tarjosivat paljon apua.

Ammattilaiset toteuttivat vaativimmat kohteet, kuten märkätilojen laatoitukset ja sähkötyöt. Kesällä tehdyssä käyttöönottotarkastuksessa ei ollut huomautettavaa. Talon lopputarkastus tehdään myöhemmin.

– Mikäli projekti nyt alkaisi uudestaan alusta, osaisimme varmasti olla realistisempia aikataulujen suhteen. Toki koronakin sekoitti yllättäen joitakin toimitusaikoja. Saunatila valmistui sisätiloista viimeisenä, sillä odotimme toimitusvaikeuksien vuoksi saunan lasiseinää lähemmäs kolme kuukautta, kertovat Uitot.

Harmaa lattia toimii hyvin sisustuksen pohjana.
Musta keittiö on rohkean sisustajan valinta.

Uitot ovat tyytyväisiä työn jälkeensä ja he ovat viihtyneet hyvin uudessa kodissaan. Myös perheen Gabriel-koira on tottunut alueen uusiin lenkkipolkuihin. Juhannuksena kodissa vietettiin tupaantuliaisia ja talon sisustus on täydentynyt syksyn mittaan. Huonekaluissa ja muussa sisustuksessa Uitot ovat suosineet vaaleita sävyjä, harmaata ja vaaleanruskeaa.

– Vielä riittää tekemistä pihatöiden ja terassin osalta, mutta rakentamisen tahti on selvästi hidastunut, kertoo Lassi Uitto.

Työmaalle ei enää tarvitse erikseen lähteä pois kotoa. Keskeneräinen piha ei estä asumista.

Lassi Uitto on kotoisin Perttelistä ja Minttu Uitto Halikosta, joten Salon seudulla asuminen on heille tuttua. Uittojen tontti on yksi niistä, joka oli myynnissä Salon kaupungin Suomi 100 -tonttikampanjassa. Kampanjan vuoksi Uitot saivat ostaa tontin vain sadan euron hinnalla.

Pariskunnan talopaketti nousi päivässä pystyyn viime vuoden toukokuussa. Talopakettien hinnat vaihtelevat suuresti sen mukaan, millaisen paketin haluaa ja minkälaisilla varustuksilla. Uitot tekivät suurimman osan talon sisätöistä itse. Tarkkaa suunnitelmaa muuttopäivälle ei ollut. Osaltaan se helpotti siinä, että rakennus- ja sisustusmateriaalien suhteen Uitot pystyivät rauhassa tekemään hintavertailuja.

– Rakennusprojektin suhteen pysyimme hyvin etukäteen laatimassamme budjetissa. Ainoa kulu, joka nousi odotettua suuremmaksi tuli kalliosta, jota halusimmekin räjäyttää hieman suunniteltua enemmän, kertovat Uitot.

Kallion viereen takapihalle nousi kesän aikana Uittojen pystyttämänä grillikota, jonka äärellä pääsee nauttimaan grilliherkuista lämpimän tulen äärellä, vapaa-aikaa viettäen. Kodin terassilta pääsee pulahtamaan porealtaassa, sähkösauna lämpenee hetkessä ja avarassa ruokailutilassa ja olohuoneessa kelpaa viettää aikaa.

– Kyllä tästä hieno tuli, toteaa tyytyväisen oloinen Lassi Uitto.

Salon Seudun Sanomat on seurannut Minttu ja Lassi Uiton talon rakentumista Perttelin Kuuskalliontielle. Sarja päättyy.

Sauna kuuluu suomalaiseen kotiin. Uittojen sähkösauna lämpiää hetkessä.
Grillikota tarjoaa mukavia hetkiä ympäri vuoden, tietävät Lassi ja Minttu Uitto.