Vihreillä ministerikiertoa

2
Vihreiden sisäministeriksi siirtyy Krista Mikkonen, ja uudeksi ympäristöministeriksi nousee Emma Kari. Puheenjohtajan sijaiseksi on valittu kansanedustaja Iiris Suomela.

Hallituspuolue vihreät kierrättää ministereitään. Tilaisuus avautui, kun puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on jäämässä vanhempainvapaalle.

Jo aiemmin vihreät valitsi puheenjohtajan sijaiseksi kansanedustaja Iiris Suomelan. Hän olisi ollut valmis ottamaan myös ministerin salkun, mutta sitä hänelle ei kuitenkaan annettu.

Mikään helppo päätös ministeriruletti ei ollut. Puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous kesti tuntikausia.

Yksimielisyys tuntui puolueessa olleen vain ulkoministeri Pekka Haaviston asemasta. Hän jatkaa tehtävässä vaalikauden loppuun saakka. Sen sijaan kaksi muuta ministeripaikkaa kierrätetään uusiksi.

Uudeksi ministeriksi nousee eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, joka ottaa ympäristö- ja ilmastoministerin salkun. Nykyinen ympäristöministeri Krista Mikkonen taas siirtyy sisäministeriksi.

Emma Karin nousu ministeriksi ei sinänsä ole yllätys, sillä hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja kärkkyy eturivissä, kun ministeripestejä jaetaan.

Jonkinlainen yllätys oli se, että puheenjohtajan sijaiseksi aiemmin valittu kansanedustaja Iiris Suomela jäi hallituksen ulkopuolelle. Suomelalle jäänee näin vain aluevaalien vetovastuu, sillä linjavetoihin on vaikea ottaa kantaa hallituksen ulkopuolella.

Vihreissä onkin sovittu, että hallituksen johtajaviisikossa Ohisaloa sijaistaa ympäristöministeriksi nouseva Emma Kari.

Karin ensimmäisen linjauksen mukaan on edelleen varmistettava, että riittävät ilmastotoimet hallituksessa todella toteutuvat ja että hallituksen muukin politiikka torjuu luontokatoa.

Toinen yllätys on, että puheenjohtaja Maria Ohisalo palaa vanhempainvapaaltaan ympäristöministeriksi. Valintaa voi perustella sillä, että siirtämällä puheenjohtaja ympäristöministeriksi korostetaan ilmastoasioiden tärkeyttä. Painavampi sisäministerin salkku jää kuitenkin Krista Mikkosen käsiin.

Valintaan vaikuttivat varmasti myös Ohisalon omat toiveet. Ympäristöministerin tehtävät sopivat vihreälle poliitikolle helpommin kuin poliisitoimesta vastaavan sisäministerin tehtävät. Tämä näkyi kipuiluna, kun Ohisalo joutui selittelemään kantaansa ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksiin liittyneistä laittomuuksista.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
13 päivää sitten

Vihreillä saattaa olla käsissään ongelma. Ulostulot tähän asti ovat olleet osittain epämääräisiä, vääriin asioihin perustuvia ja asenteellisiakin. Luontoon vihreät ovat todistetusti tutustuneet kerran. Lehtiuutisen perusteella kävivät ihmettelemässä kokoustamisen yhteydessä mitä kaikkea kaupungin ulkopuolella voikaan kasvaa.

Voimmeko puhua cityvihreistä, jotka torjuvat luontokatoa tietämättä todellisuutta? Luontoa hävitetään valtion tukemana rakentamalla sisämaahan tuulivoimaloita ja myös siirtolinjoja, joiden alle jäävät maat voidaan omistajilta pakkolunastaa.

Eiväthän vihreät yksin tuota tuhoamista aja, vaan tuulivoiman alkuunsaattajat ovat vahvasti mukana ehkä edelleen hyötymistarkoituksella.

Yks mamma 75
12 päivää sitten

Ohisalo palaa vapaaltaan ilmasto- ja ympäristöministeriksi eli hän onkin pitänyt väärää salkkua tämän ministeriajan. Siksi häneltä jäikin huomioimatta suomalaisten tarpeet ja turvallisuus. Koko ajan on puhuttu vain ilmastonmuutoksesta yms. Ja sitten tuli vielä operaatio Afganistan, joka jatkuu vieläkin.