Analyysi: Uskottavuustesti Globenissa – Ruotsi on Susijengiä isompi ja nuorempi ja sillä on enemmän pelaajia Euroopan huippusarjoissa

0
Belgiassa pelaavalle Mikael Jantuselle on varattu iso rooli Susijengin korin alla.

Susijengin MM-haaveet ja ylipäätään uskottavuus joutuvat heti ensimmäisessä karsintaottelussa kovaan testiin, kun joukkue kohtaa torstai-iltana Ruotsin Tukholman Globenissa (nykyinen nim Avicii Arena).

Susijengi on päävalmentaja Henrik Dettmannin johdolla luonut viimeisen viikon aikana mielikuvaa, että EM-kisojen vakiokävijä ja maailmanrankingin 34:s Suomi olisi ottelussa altavastaaja maailmanrankingin sijalla 57 olevaa Ruotsia vastaan, joka on edellisen kerran pelannut arvokisoissa kahdeksan vuotta sitten.

Tutulle altavastaajamantralle löytyy myös katetta: Ruotsilla on nimittäin enemmän ja nuorempia pelaajia Euroopan huippusarjoissa kuin Suomella.

Koripalloliiton mediaosasto kertoo, että Ruotsilla olisi kasassa jopa maan koripallohistorian ”kaikkien aikojen paras maajoukkue”.

Siinä missä parhaiden suomalaisnuorukaisten tie on vienyt Yhdysvaltojen yliopistomaailman kautta takaisin Eurooppaan, parhaat ruotsalaisnuorukaiset ovat lähteneet Euroopan huippuseurojen akatemioihin.

Tällaisia pelaajia ovat muun muassa 25-vuotias Ludwig Håkansson, joka johtaa Bilbaon peliä 10 pisteen ja kolmen syötön keskiarvoilla sekä Joventut Badalonan 24-vuotias ja 210-senttinen Simon Birgander. Toinen 210-senttinen jätti Nicholas Spires pelaa Sevillassa ja joukkueen ainoa yli 30-vuotias pelaaja Chris Czerapowicz Murciassa.

Ruotsilla onkin tällä hetkellä peräti kuusi pelaajaa Euroopan parhaassa pääsarjassa Espanjan ACB:ssä. Suomalaispelaajia ACB:ssä on kaksi: Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Ruotsi ei kuitenkaan pääse otteluun parhaalla kokoonpanolla. Riveistä puuttuvat samaan aikaan Euroliigaa pelaava Real Madridin Jeffery Taylor ja Alba Berlinin Marcus Eriksson. Suomella ei ole tälläkään kaudella ainuttakaan euroliigapelaajaa, joten ainoa poissaolija absoluuttisesti parhaasta ryhmästä on NBA-pelaaja Lauri Markkanen.

Ruotsi on Suomea nuorempi (keski-iät 25–28) ja myös kookkaampi. Birganderin ja Spiresin lisäksi joukkueella on 217-senttinen Mattias Markusson sekä useampi kaksimetrinen pelaaja kolmospaikalle.

Lisäksi Ruotsin takana on poikkeuksellisen suuri kotiyleisö. Ottelussa rikotaan todennäköisesti Ruotsin maajoukkueen yleisöennätys (11 390).

Elias Valtonen on noussut tällä kaudella Espanjan liigan Manresan avausviisikkoon.

Haaste on siis kova, eikä Susijengin lähtökohdat ole missään nimessä parhaat mahdolliset.

Jamar Wilson, Alexander Madsen, Remu Raitanen ja Henri Kantonen ovat kärsineet vammoista, eikä uransa viimeisiä karsintoja pelaava Petteri Koponen ole enää joukkueen ehdoton alfasusi.

Onkin todennäköistä, että jo Ruotsi-ottelusta alkaen Valtonen, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen nousevat Salinin rinnalle isoille minuuteille.

Susijengin suurimmat kysymysmerkit ovatkin hyökkäyksessä. Susijengillä ei ole Maxhunin (varauksin myös Wilsonin) lisäksi merkittävästi edunluojia hitaissa puolen kentän hyökkäyksissä. Nopeissa ja puolinopeissa hyökkäyksissä urheilullisen Susijengin ajo- ja heittouhka on edelleen riittävä.

Mutta se, missä Susijengi luo edelleen kilpailuetua on pitkä ja johdonmukainen toimintakulttuuri sekä onnistunut roolitus. Salin ja Valtonen kuuluvat yksi vastaan yksi -puolustajina Euroopan eliittiin ja Jantunen on heittotaidottomuudestaan huolimatta hyvä levypallopelaaja.

Susijengin rotaatio ei ole loukkaantumisten vuoksi kovin syvä, mutta esimerkiksi Salin ja Valtonen voivat helposti olla kentällä yli 30 minuuttia – varsinkin Salinin on käytännössä pakko pelata isot minuutit.

Mitä hermostuneempi ja vähäkorisempi ottelun alku on, sitä parempi se on Susijengille. Jos heitot eivät uppoa tunnetusti kireisiin areenakoreihin toisellakaan puoliskolla, Susijengin osakkeet paranevat.

Mutta jos ottelusta tulee korintekokilpailu, siinä nykyiselle versiolle Susijengistä on tarjolla vain hopeaa.

Panokset ovat joka tapauksessa heti valtavat. Neljän joukkueen alkulohkosta (muut maat Kroatia ja Slovenia) viimeinen putoaa jatkokarsinnoista, joihin mukaan otetaan alkulohkon pisteet.

Tappio Ruotsille ei siis veisi vielä jatkokarsintapaikkaa, mutta se vaikeuttaisi huomattavasti sen suuremman tavoitteen eli MM-paikan saavuttamista.

MM-karsintojen avausottelu Ruotsi–Suomi tänään kello 21 Suomen aikaa. Jim ja Ruutu näyttävät ottelun suorana.

SUOMEN KOKOONPANO TUKHOLMASSA

Viisi korisliigapelaajaa

Pelinumero 7 Shawn Huff (seura Helsinki Seagulls)
9 Sasu Salin (CB 1939 Canarias)
11 Petteri Koponen (Seagulls)
18 Mikael Jantunen (BC Oostende, Belgia)
19 Elias Valtonen (Manresa, Espanja)
21 Edon Maxhuni (Den Bosch, Alankomaat)
22 Carl Lindbom (Trefl Sopot, Puola)
25 Juho Nenonen (Salon Vilpas)
31 Jamar Wilson (Kataja Basket)
35 Ilari Seppälä (BCMU Pitesti, Romania)
41 Topias Palmi (Tampereen Pyrintö)
42 Daniel Dolenc (Les Sables Vendée, Ranska)