Designtuotteita Paimion laitoksen kierrätyskuidusta – Niimaar Oy etsii suunnittelukilpailussa uusia tekstiilituotteita mallistoonsa

0
Niimaarin toimitusjohtaja Enni Karikoski näyttää, kuinka kierrätyskaluste Ecosmol sopii jätteiden lajittelun lisäksi myös istumiseen. Arkistokuva. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salolainen Niimaar Oy etsii suunnittelukilpailun kautta muotoilijaa uusille kierrätystekstiilituotteilleen.

Kierrätysjärjestelmiin erikoistunut Niimaar on mukana New materials, new designs -suunnittelukilpailussa, jonka tavoitteena on tuottaa markkinoille uutta designia kestävistä materiaaleista.

– Alamme käyttää Paimion poistotekstiililaitoksen tuottamasta kierrätyskuidusta tehtyä kangasta ja etsimme muotoilijaa tekstiilituoteperheelle, kertoo Niimaar Oy:n toimitusjohtaja Enni Karikoski.

Kilpailussa neljä suomalaista yritystä etsii uutta muotoilua valikoimiinsa. Niimaarin lisäksi mukana ovat Annala Oy, Lekolar AB ja A. Vesalainen Oy.

 

Muotoilijoita pyydetään kilpailussa suunnittelemaan Niimaarille kodintekstiilejä, unisex-vaate tai palveluyrityksen käyttöön sopivia tekstiilejä.

– Ideana on, että tuotteissa käytetään myös Natura Indigo Finlandin tuottamia sipulin kuoresta ja pajusta tehtyjä värejä, Karikoski kertoo.

Kilpailuehdotuksia voi lähettää aina 3. joulukuuta saakka, ja voittajat julkistetaan helmikuun alussa.

– Tavoitteena on, että uudet tuotteet tulisivat myyntiin ensi vuoden aikana, Karikoski sanoo.

Kilpailun järjestävät nuorten muotoilijoiden työllistymistä edistävä Young Finnish Design, luonnonmukaisia värejä tuottava Natural Indigo Finland ja ekologisia materiaaleja tuottava Brightplus.

– Me lähdimme mukaan, koska kilpailun arvot täsmäsivät omiemme kanssa, Karikoski toteaa.

Kilpailu on suunnattu ensisijaisesti uran alkuvaiheessa oleville muotoilijoille ikään katsomatta. Kilpailuun voivat osallistua muotoilua Suomessa opiskelevat tai opiskelleet muotoilijat, mukaan lukien vaihto-opiskelijat.

 

Niimaar on vuonna 1984 perustettu salolainen perheyritys, jonka toimialana on viime vuodet ollut kestävä kehitys. Yritys valmistaa kierrätysjärjestelmiä koteihin ja julkisiin tiloihin.

– Ideana on tehdä hyvin monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä esineitä ekologisista materiaaleista, Karikoski kuvailee.

Niimaarin ensimmäinen kierrätyskaluste oli Ecosmol, jonka sisälle voi lajitella kodin kuivat jätteet, ja joka toimii samalla penkkinä tai pöytänä. Kotimaisesta koivuvanerista tehdyn Ecosmolin on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen.

– Ajatuksemme on, että kierrätykselle annetaan enemmän arvoa ja se on osa sisustusta. Uusin tuotteemme on biojäteastia, joka on tehty Suomessa, Metsä Groupin sivuvirtapuusta valmistetusta Woodion puukomposiitista.

Niimaarin designvalikoimassa jokainen tuote on tarkkaan harkittu. Tuotteet ovat saaneet muun muassa useita kansainvälisiä muotoilupalkintoja.

Niimaarin uusin tuote on biojäteastia, jonka on suunnitellut palkittu muotoilija Andreu Carulla. Kuva: Aleksi Tikkala

Niimaarin tuotteille on Karikosken mukaan kiitettävästi kysyntää.

– Kysyntä on kasvussa, koska kierrätys ja ekologiset arvot ovat nyt esillä. Tuotteitamme myydään oman verkkokauppamme ja Finnish Design Shopin kautta. Meillä on myös useita jälleenmyyjiä ympäri Suomea, Saksaa ja Norjaa.

Niimaarin muodostaa kolme osakasta ja kaksi työntekijää. Kalustemyynnin lisäksi yritys tarjoaa kiertotalouspalveluja. Niimaar tekee yhteistyötä muun muassa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kanssa.

– Järjestämme esimerkiksi yritysten työntekijöille työpajoja, joissa kerromme jätteiden vähentämisestä ja annamme kierrätysvinkkejä. Kuluttajille tarjoamme työpajoja, joissa tehdään esineitä kierrätetyistä materiaaleista, Karikoski kuvailee.