Hoitaja varasti kehitysvammaisilta rahaa Salossa – kaupunki teki tutkintapyynnön, oikeus tuomitsi naisen yli kahdestakymmenestä rikoksesta

0
Salon Seudun Sanomat uutisoi tapauksesta 3. lokakuuta 2019.

Nelikymppinen hoitaja varasti kehitysvammaisilta käteistä ja nosti heidän pankkikorteillaan rahaa kuukausien ajan Salossa. Rikokset paljastuivat, kun kaupungin kehitysvammahuollon työntekijät huomasivat epäselvyyksiä asiakasvarojen käytössä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on nyt tuominnut naisen yli kahdestakymmenestä varkaudesta ja maksuvälinepetoksesta. Kahdeksalta kehitysvammaiselta viedyistä kympeistä ja satasista kertyi yhteensä 2 980 euroa.

”Teot ovat kohdistuneet henkilöihin, jotka eivät ole itse kyenneet valvomaan etuaan ja oikeuksiaan”, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Hoitaja tunnusti teot poliisille, mutta ei ilmaantunut syytettynä oikeudenkäyntiin.

Salon kaupunki teki poliisille tutkintapyynnön syyskuussa 2019, kun väärinkäytökset olivat paljastuneet kaupungin omassa valvonnassa. Tutkintapyyntö tehtiin kaikessa hiljaisuudessa, eikä poliisi kertonut tapauksesta.

”Kehitysvammaisilta varastettu rahaa Salossa”, Salon Seudun Sanomat uutisoi 3. lokakuuta 2019.

Lehti tiesi jo tuolloin kertoa, että kehitysvammaisilta oli kateissa tuhansia euroja, jotka oli annettu henkilökunnan säilytettäväksi. Kaupunki ei sanonut, missä väärinkäytökset olivat paljastuneet, eikä kommentoinut sitä, ketä tai keitä varkauksista mahdollisesti epäiltiin.

– Meillä on ohjeistus asiakasvarojen käytöstä, seurannasta ja tarkistamisesta. Jokainen satanen on pienituloiselle iso asia, sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen korosti tuolloin.

Asiakasvaroilla tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä asiakkaana olevan ihmisen käteisvaroja, pankkikirjoja, pankki- ja luottokortteja sekä arvoesineitä. Se sisältää myös ne tulot ja käyttövarat, jotka asiakas saa hoidon aikana.

Salo tuottaa itse lähes kaikki kehitysvammahuollon palvelut. Tarjolla on ryhmäkoteja sekä kaksi työ- ja toimintakeskusta. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta on pääteltävissä, että hoitaja varasteli kahdessa ryhmäkodissa huhtikuusta elokuulle 2019.

Asiakkaiden käteistä rahaa ja pankkikortteja säilytettiin lukitussa kaapissa yksikön toimistossa. Henkilökunnalla – myös sijaisilla – oli oikeus käyttää varoja asiakkaiden omiin tarpeisiin. Kuitit käteisostoista säilytettiin asiakkaiden edunvalvojia ja huoltajia varten. Pankkikortin käyttö ja käteisnostot tililtä kirjattiin omaan sähköiseen seurantataulukkoon.

Epäilysten herättyä henkilökunta laski asiakkaiden käteisvarat ja huomasi, että rahaa puuttui. Tiliotteista paljastui, ettei kaikkia käteisnostoja ollut kirjattu asianmukaisesti.

– Tämä osoittaa, että epäkohtiin puututaan. Hoitajat tekevät omavalvonnassa hyvää työtä, vammaissosiaalityön päällikkö Laura Tuominen sanoo.

Tuominen ei kommentoi rikoksista kiinni jääneen hoitajan työsuhdetta. Hänen mukaansa ”asioihin reagoitiin tarvittavalla tavalla”. Kaupunki myös korvasi menetykset asiakkailleen.

Tapaus on harvinainen, mutta ei ainutkertainen. Turkulainen sairaanhoitaja tuomittiin pari vuotta sitten, kun hän oli nostanut kehitysvammaisten asiakkaiden tileiltä tuhansia euroja omiin tarkoituksiinsa. Pankkikortit olivat olleet lukitussa tilassa.
Mies ehti tehdä maksuvälinepetoksia viisi kuukautta. Hän selitti tekoja peliriippuvuudella.

Kotkassa poliisi tutki 2010-luvulla törkeää kavallusta, jossa kehitysvammaisten tukiasuntolan asukkailta oli hävinnyt yhteensä 120 000 euroa kymmenen vuoden aikana.
Tekijä ei selvinnyt, mutta asukkaiden rahankäytön valvonta ja ohjeistaminen osoittautuivat poliisin mukaan puutteellisiksi ja huolimattomiksi.

Salossa tekijä jäi kiinni kolmessa ja puolessa kuukaudessa.
– Organisaatio toimii ohjeistuksen mukaan, Eeva Purhonen kehuu.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hoitajan kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Hänen velvoitettiin myös korvaamaan aiheuttamansa vahinko Salon kaupungille.
Tuomio ei ole lainvoimainen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments