Konttipula kiusaa joulukauppaa

0
Yrittäjä Anne Heikkilä sanoo, että osa joulumyyntiin tilatuista leluista saapuu vasta ensi vuoden puolella. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kansainvälinen merikonttipula, Britannian EU-ero ja Suezin kanavan keväinen tukkeutuminen ovat tänä vuonna vaikeuttaneet monien tuotteiden saapumista Suomeen. Ongelmia on aiheuttanut myös elektroniikka-alan komponenttituotannon katkeaminen.

Toimitusvaikeudet ovat näkyneet paikallisissa myymälöissä pitkin vuotta. Tuotepulaa on tänä vuonna ollut tietokoneiden, puhelimien ja kodin elektroniikan lisäksi muun muassa leluissa.

Lelutuotantokin on kärsinyt komponenttipulasta, sillä Euroopassa koottaviin leluihin käytetään usein kiinalaisia osia.

Pitkään kestäneet ongelmat vaikuttavat myös joulusesonkiin, eikä kaikkien tuotteiden saatavuus ole tulevina viikkoina taattu (SSS 15.11.).

Paikalliset kauppiaat näkevät haasteita joulukaupassa, sillä tilatut tavarat ovat jo myöhässä. Muovitarvike Kuismalta kerrotaan merikonttipulan hidastaneen kuljetuksia niin, että osa joulusesonkiin tilatuista tuotteista saapuu vasta tammikuun puolella.

Tuotteet eivät liiku, kun logistiikka tökkii, ja rekat kuljettavat tavaroita maanteitä pitkin.

Ylikansalliset ongelmat ovat näkyneet myös kirjakaupoissa. Komponentti- ja konttipulan lisäksi Eurooppaa vaivaa pula painopaperista, ja Brexit on pidentänyt tilausaikoja. Toimitusvaikeuksia on ollut alkuvuodesta lähtien toimisto- ja askartelutarvikkeissakin.

Tavara ei tietenkään ole loppumassa kauppojen hyllyiltä, joten pukinkontteihin riittää täytettä. Moni voi kuitenkin joutua vaihtamaan suunnitelmiaan, kun tiettyä lahjaksi aiottua tuotetta ei ilmesty kauppaan. Korvaavia tuotteita on tarjolla niin lelu- kuin elektroniikkakaupassakin.

Salolaisissa kaupoissa katsotaan orastavasta tuotepulasta huolimatta luottavaisesti käynnistymässä olevaan joulumyyntiin. Suurta menekkiä povataan muun muassa televisioille, älykelloille, älykaiuttimille, muotileluille, palapeleille, elämäkerroille ja Finlandia-ehdokkaiden teoksille.