Joulupuu on pystytetty! – Kuusi tuli Salon torille Sirkkulasta

3

Salon torille pystytettiin keskiviikkona 12-metrinen kuusi. Se odottaa sunnuntain Hyvänmielentoria ja joulukadun avajaisia, jolloin myös joulupuun valot syttyvät. Kuusi kaadettiin kaupungin maalta Sirkkulasta. Se kasvoi kevyen liikenteen väylän varressa lähellä ratavartijan mökkiä.

Kimmo Åberg kiipesi korkealle kuuseen kiinnittämään koukkua, jonka avulla kuusi nostettiin auton lavalle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Puistomestari Marja-Leena Laakso kertoo asukkaiden huomautelleen jo jonkin aikaa kahdesta isosta kuusesta, jotka pimentävät valaisematonta pyörätietä.

– Nyt se oli sopivan kokoinen torille vietäväksi. Toinen kuusista päätyy polttopuuksi, Laakso toteaa.

Laakson mukana kuusenhaussa olivat metsurit Kimmo Åberg ja Jyrki Koivunen. Åberg sai nuoremmuuttaan kiivetä puuhun viemään lenkkiä, johon nosturiauton koukku kiinnitettiin.

– Oli aika helppo kiivetä, kun oksat eivät olleet jäässä, kommentoi Åberg, joka kiipeää puuhun kerran vuodessa.

– Eli aina, kun torin joulukuusi haetaan. Tämä oli kai viides kerta, hän laskeskelee.

Mikko Purtsi poimi joulukuusen nosturiautonsa kyytiin Ylhäistentien varresta keskiviikkoaamuna.Kuva: SSS/Minna Määttänen

Aiempina vuosikymmeninä joulupuuhun kiipesi Koivunen, jonka tehtävänä on nykyään kaataa, karsia ja kaventaa puu. Moottorisahan laipan mitta riitti kuusen kaatamiseen juuri ilman, että runkoon tarvitsi tehdä koloa. Kuusta lyhennettiin puolentoista metrin verran.

– Ympäri Saloa näitä on torille haettu; ensimmäinen vuonna 1987, Koivunen muistaa.

Joulukuusen kuljetuksen hoiti tuttuun tapaan salolainen Kuljetusliike M. Purtsi Oy. Yrittäjä Mikko Purtsi muistelee olleensa mukana vuodesta 1990. Vain yksi vuosi on jäänyt väliin, kun nosturi oli vaihdossa.

– Mutta ei tähän mitään rutiinia tule, kun se tehdään vain kerran vuodessa, hän hymähtää.

Jyrki Koivunen mittasi, miten paljon runkoa täytyy kaventaa, jotta se sopii paikkaansa torille. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Åberg usutettiin keskiviikkona kahdeksan metrin korkeuteen.

– Lenkki täytyy saada pujotettua niin korkealle, ettei kuusi kaadu, kun se nostetaan autoon, Marja-Leena Laakso perustelee.

Varmuuden vuoksi liinaa siirrettiin vielä maassa kohti latvaa, ja samalla mitattiin joulupuun pituus.

– Tällä säällä sen voi laskea maahan, kun oksat antavat periksi. Pakkasella oksat menisivät heti poikki, Laakso sanoo.

Jyrki Koivunen kavensi moottorisahalla kuusen tyveä. Kuusta varten on keskellä tori metrin syvä ja halkaisijaltaan 30 senttimetrin reikä.Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon torille pystytetään joka vuosi 12–13-metrinen joulukuusi. Puistotoimi yrittää löytää puun, jonka rungon läpimitta ei olisi katkaisukohdasta kovin paljon yli 30 sentin. Runko on kavennettava metrin matkalta sellaiseksi, että se mahtuu torikuuselle tarkoitettuun 30 senttimetrin reikään, joka on metrin syvyinen. Tarpeen mukaan joulupuun tukemiseen käytetään kiiloja.

Kaupunki saa vuosittain myös yksityisiltä tarjouksia kuusista, jotka voisivat sopia torin joulukuuseksi. Tänäkin vuonna Marja-Leena Laaksolle tuli neljä ilmoitusta.

– Kolmea kävin katsomassa, mutta neljättä ei kannattanut tarkistaa, koska se sijaitsi pehmeän ruohomaan takana. Sitä ei olisi voinut käydä näillä keleillä kaatamassa, kun maa on pehmeää. Vielä 20 vuotta sitten oli näihin aikoihin kovat pakkaset, joten oli sama, missä kuusi sijaitsi. Nyt niiden täytyy olla kovalla maalla, Laakso huomauttaa.

Hän toteaa pihtakuusten olevan huonoja tarjokkaita hauraan puuaineensa takia.

– Ne menevät helposti poikki, kun kuori on sahattu pois. Eivätkä nämä tavallisetkaan kuuset mieletöntä kaventamista kestä.

Kävyt säilyivät joulukuusessa koristeina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon torikuusen ja joulukadun valot sytytetään ensin sunnuntaina 28. marraskuuta. Hyvänmielentori alkaa kello 12. Joulukadun kulkue lähtee Helsingintien ja Oskarinkadun risteyksestä kello 16. Se saapuu joulupukin johdolla torille noin kello 16.30.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kiitos
1 vuosi sitten

Toivon mukaan torille kuusen hakeneet myös siivosivat jälkensä.

Tavis torilta
1 vuosi sitten

Led-valoja tuplasti kuuseen antamaan näyttävyyttä torille. Ajastuksella valoa myös harmaiden aamupäivien ajaksi.

Z.Z.Zalolainen
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Kannatettava ajatus.