Katajakodin kiinteistö jää Someron kaupungille – Lamminniemen yhtiöt yhteen helmikuun loppuun mennessä

0
Vuonna 2014 valmistunut Katajakodin palvelutalo sijaitsee aivan Lamminniemen hyvinvointikeskuksen (oikealla) vieressä. Talot on yhdistetty toisiinsa käytävällä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi -Maarit Venetpalo

Someron kaupungin tavoitteena on yhdistää Lamminniemen hyvinvointikeskuksen osakeyhtiöt helmikuun loppuun mennessä.
Aikataulu tulee sosiaali- ja terveystoimen uudistuksesta, sillä kuntien on annettava hyvinvointialueille helmikuun aikana selvitys käytössä olevista toimitiloista, omaisuudesta, sopimuksista ja siirtyvään henkilöstöön liittyvistä asioista.

Someron kaupunki selvitti aiemmin myös kaupungin suoraan omistaman Katajakodin palvelutalon siirtämistä Lamminniemen hyvinvointikeskukselle. Siirtoa ei kuitenkaan toteuteta.
Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että Katajakodin kiinteistön arvo on yli viisi miljoonaa euroa.
– Katajakodin siirto tarvitsisi näin ollen sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan. Tällaiseen järjestelyyn lupaa ei olisi odotettavissa.

Suikkanen sanoo, että Katajakodin siirto olisi vapauttanut kaupungin pääomia muihin investointeihin sote-uudistuksen jälkeen.
– Katajakodin omistaminen voidaan arvioida kaupungin kannalta kuitenkin hyväksi sijoitukseksi myös sote-uudistuksen toteuduttua. Kyseessä on verrattain uusi kohde.
Palvelutalon toimintaa pyörittää tällä hetkellä Lamminniemen hyvinvointikeskus. Katajakodin ja hyvinvointikeskuksen kiinteistöt on yhdistetty käytävällä toisiinsa.

Kaupungilla on tällä Lamminniemen toiminnoissa kaksi yhtiötä. Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy vastaa hyvinvointikeskuksen toiminnan pyörittämisestä. Kiinteistöosakeyhtiö Someron Lamminniemi taas omistaa hyvinvointikeskuksen käytössä olevan kiinteistön.
Suunnitteilla on kauppa, jossa Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy ostaa kiinteistöyhtiön. Kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotuksessa osakkeiden kauppahinnaksi on esitetty neljä miljoonaa euroa.

Kaupunki maksaa yhtiövastiketta Koy Someron Lamminniemelle tällä hetkellä noin 446 000 euroa vuodessa. Tiloista 70 prosenttia on vuokrattu hyvinvointikeskukselle, kaupunki käyttää itse 30 prosenttia tiloista. Lamminniemessä sijaitsee muun muassa sosiaalitoimisto.

Kaupunki haluaa turvata yhtiöiden yhdistämisellä Lamminniemen hyvinvointikeskuksen toiminnan myös sote-uudistuksen jälkeen. Lamminniemen hyvinvointikeskuksella on 70 työntekijää.
Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy vuoden 2023 alussa kunnilta hyvinvointialueille..