Kivitys Globenissa – Ensimmäiset 21 kolmosta ohi heittäneen Susijengin MM-karsinta alkoi karmeasti

0
Vilppaan Juho Nenosella (vas.) riitti kiirettä Ruotsin ykköspelaajan Ludwig Håkanssonin kyydissä. (Kuvat: FIBA)

Susijengin MM-karsinnat alkoivat Tukholman Globenissa juuri niin vaikeasti kuin osattiin odottaa.

Materiaaliltaan pienempi, vanhempi ja heikompi Suomi ei saanut luotua pelitapaetua laadukkaampaa, mutta silti keskikertaista Ruotsia vastaan. Ruotsi otti lopulta selvän 72–62-kotivoiton.

Samalla Suomen tie syksyn 2023 MM-lopputurnaukseen muuttui välittömästi huomattavasti kivisemmäksi.

Suomi sortui ennen kaikkea surkeaan kaukoheittopelaamiseen. Suomen 21 (!) ensimmäistä kolmen pisteen heittoa kolisivat Globenin raudoissa.

Lopullisesti ottelun ratkaisivat Ruotsin paremmat yksilöt, etenkin 20 pistettä heittänyt Bilbaon takamies Ludvig Håkansson.

Tasapaksusta Suomesta ei huippuonnistujia löytynyt, ainoana kaksinumeroisiin pisteisiin pääsivät Sasu Salin (12), Mikael Jantunen (10) ja Edon Maxhuni (10).

Ensimmäinen yllätys nähtiin jo avausviisikossa, johon päävalmentaja Henrik Dettmann nosti Ilari Seppälän pelintekijäksi ja Vilppaan Juho Nenosen korin alle. Oletetut ykköspointit Maxhuni ja Jamar Wilson aloittivat siis penkiltä.

Ruotsi tuli otteluun terävästi ja käytti Suomen palloskriinipuolustuksen virheet tylysti hyväkseen. Alusta asti laajalla rotaatiolla pelannut Suomi pystyi kuitenkin reagoimaan nopeasti puolustuksessa, ja nousi Maxhunin johdolla peliin mukaan. Avausneljänneksellä (14–11) Suomi heitti kaikki seitsemän kolmostaan ohi.

Suomi pelasi avausneljänneksen lopussa ja toisen neljänneksen alussa yli seitsemän minuuttia ilman pelitilannekoria. Kaukoheitot eivät uponneet vieläkään, vaikka heittopaikat muuttuivat kerta toisensa jälkeen laadukkaimmaksi.

Huomattavasti pienemmällä rotaatiolla pelannut Ruotsi teki myös loistavaa työtä Suomen parhaan heittäjän Sasu Salinin vartioinnissa. Salinin tuplauksesta syntynyt tila ei kuitenkaan konkretisoitunut koreina.

Nenonen toi kentälle kaivattua niin sanotulla ”harmaalla alueella” pelaamista, mikä sekoittikin hetkeksi Ruotsin hyökkäämisen. Nenosen tuoma buusti kuitenkin katkesi, kun hän ensin hävisi korin alla yksi vastaan yksi -tilanteen Simon Birganderia vastaan ja sortui seuraavassa hyökkäyksessä hyökkääjän virheeseen. Sen sijaan vasta toisella neljänneksellä kentälle tullut Wilson toi välittömästi ryhtiä Suomen pelaamiseen.

Puoliajan lopussa Ruotsin tärkein pelaaja Håkansson upotti kovan kolmosen, mikä vei Ruotsin 12 pisteen taukojohtoon. Tässä vaiheessa Suomi oli kivittänyt kaikki 17 kolmostaan!

Suomen kivittäminen jatkui toisella puolikkaalla, ja Ruotsi karkasi jo 15 pisteen johtoon. Suomen laadukas puolustus kuitenkin piti eron siedettävänä. Hyökkäyksessä ei kuitenkaan tahtonut löytyä millään toimivia viisikoita.

Ottelun 26. minuutilla Shawn Huff heitti Suomen ensimmäisen onnistuneen kolmen pisteen heiton 22:nnella yrittämällä. Seuraavakin kolmonen upposi, nyt Topias Palmin toimesta.

Ero kuitenkin pysyi sitkeästi kaksinumeroisena. Ruotsi sai kahdella nopealla hyökkäyksellä kasvatettua eron 14 pisteeseen ennen päätösneljännestä (47–33).

Päätösneljänneksellä Ruotsi karkasi jo 17 pisteen johtoon fantastisesti pelanneen takamiehen Håkanssonin johdolla, mutta Suomi alkoi osua myös kaaren takaa. Heikosti pelanneen Petteri Koposen ja Salinin kolmoset kavensivat eron jo viiteen pisteeseen (61–56), kun peliaikaa oli jäljellä enää kolme minuuttia.

Samalla Ruotsin rajusti kuormitettu aloitusviisikko alkoi selvästi väsyä. Mutta sitten kentän paras pelaaja Håkansson iski jälleen: ensin kolmonen koriin ja heti perään täysin vapaa ajo korille ja ero oli taas kymmenen.

Lopulta Susijengiltä loppui aika kesken ja Globenin yli 10 000 katsojaa saivat juhlia Pohjolan herruutta.

C-lohkon torstain toinen myöhäisottelu Kroatia–Slovenia oli kesken SSS:n mennessä painoon.

Paikan päällä Zagrebissa edesmenneen legendan Drazen Petrovicin mukaan nimetyllä areenalla oli ainakin yksi suomalainen: Vilppaan taitovalmentaja Teemu Rannikko, joka oli tarkkailemassa sunnuntaina Espoossa Suomen kohtaavaa Kroatiaa.

Petteri Koponen heitti vain viisi pistettä.

MM-karsinta, lohko C: Ruotsi–Suomi 72–62 (14–11, 17–8, 16–14, 25–29)

Ruotsin pisteet/levypallot: Adam Ramstedt 2/0, Tobias Borg 10/2, Ludvig Håkanson 20/3/10, Chris Czerapowicz 12/7, Alexander Lindqvist 0/0, Nicholas Spires 2/4, Viktor Gaddefors 14/10, Johan Löfberg 0/2, Jonathan Person 2/0, Simon Birgander 10/7.
Suomi: Shawn Huff 3/2, Sasu Salin 12/8, Petteri Koponen 5/0, Mikael Jantunen 10/8, Elias Valtonen 3/5, Edon Maxhuni 10/2, Carl Lindbom 3/1, Juho Nenonen 2/2, Jamar Wilson 4/1, Ilari Seppälä 5/1, Topias Palmi 5/0, Daniel Dolenc 0/3.

Levypallot: 39–37
Menetykset: 15–10
Syötöt: 16–10
Heittoprosentit:
1p: 90–67
2p: 58–44
3p: 32–22

Suomen seuraava ottelu: su 28.11. Suomi–Kroatia Espoon Metro Areenassa kello 19.​