Koronasta nousi uusi uhka

0
Helsinki-Vantaan lentokentällä kiristettiin terveysturvallisuustoimia uuden virusmuunnoksen vuoksi.

Varovaiset toiveet maailman avautumisesta koronakurimuksesta loppuvuoden aikana ovat kadonneet. Tartuntojen määrä Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa on noussut uusiin ennätyslukuihin, vaikka rokotukset ovat edenneet. Myös sairaalapaikat uhkaavat täyttyä koronapotilaista.

Vielä enemmän huolta herättää uusi omikroniksi nimetty koronamuunnos. Etelä-Afrikasta löytyneestä variantista ei vielä tiedetä tarpeeksi, mutta sen uskotaan leviävän deltavarianttia tehokkaammin.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti maanantaina, että omikron leviää todennäköisesti ympäri maailmaa ja aiheuttaa erittäin korkean globaalin riskin.

Uusi variantti sai aikaan nopeat vastareaktiot. Lentoja Afrikasta keskeytettiin ja rajatarkistuksia tiukennettiin. Myös Suomi päätti sunnuntaina rajoittaa maahantuloa eteläisen Afrikan maista.

Vielä tiukempia turvatoimia tehtiin muun muassa Israelissa ja Japanissa, jotka laittoivat rajat kokonaan kiinni kaikilta ulkomaalaisilta matkustajilta.

Nopeat rajoitukset osoittavat, kuinka herkästi uusien virusmuunnosten aiheuttamaan uhkaan ollaan valmiita reagoimaan.

Kaikista rajoituksista huolimatta uuden virusmuunnoksen leviämisen estäminen on käytännössä mahdoton tehtävä. Samaan aikaan kun ensimmäiset havainnot Etelä-Afrikassa tulivat julkisuuteen, virus oli jo Euroopassa tai ainakin matkalla tänne.

Jos omikronin leviämisnopeus on nyt vallitsevaa deltavarianttia suurempi, on vain ajan kysymys, milloin omikron nousee valtavirukseksi. Jo nyt omikronia on löytynyt monista Euroopan maista. Jos se leviää maailmalla yleisesti, viruksen tuloa Suomeen ei voi estää. Tämä on nähty aikaisemmissa virusmuunnoksissa.

Maanantain tietojen mukaan Suomessa tutkitaan jo ensimmäisiä koronatapauksia, joita epäillään omikronmuunnoksen aiheuttamaksi.

Leviämisnopeutta tärkeämpi kysymys on, pystyykö uusi variantti kiertämään nykyisten rokotteiden antamaa suojaa ja kuinka vakavaa tautimuotoa se aiheuttaa. Tarkempaa tietoa näistä ominaisuuksista saadaan lähiviikkojen aikana.

Omikron on hyvä muistutus siitä, että pandemiasta päästään eroon vasta, kun koko maailman väestö on kattavasti rokotettu. Uusia, entistä ärhäkkäämpiä virusmuunnoksia voi kehittyä koko ajan maissa, joissa kunnollista rokotesuojaa ja immuniteettia ei ole.

Takaisin lähtöruutuun emme kuitenkaan ole palaamassa. Koronaa vastaan on kehitetty hyvin toimivat rokotteet, joita voidaan myös nopeasti muuttaa, jos jokin uusi variantti sitä vaatii.