Koronatilanne tasaantui Salossa – Ylilääkäri: pysy kotona flunssaisena!

10

Salossa on todettu viikon jakson aikana 30 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on selvästi pienempi kuin edellisellä seurantajaksolla, jolloin tartuntoja kirjattiin 54.

– Koronatilanne on tasaantunut. Tartuntoja tulee tasaisesti, mutta tapauksia on selkeästi vähemmän kuin marraskuun alkupuolella, sanoo Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä .

Kaikkiaan Saloon on nyt kirjattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston mukaan 1 530 koronavirustartuntaa. Ellän mukaan Salossa on todettu alkuviikon aikana 11 koronatartuntaa.

– Isoimmat tartuntaryppäät Salon alakouluissa ovat rauhoittumaan päin. Tartuntoja tulee nyt aikuisväestölle. Tartunnanlähteet ovat kirjavia, tautia saadaan perheenjäseniltä ja työpaikoilta. Aina ei tiedetä, mistä tartunta on peräisin, Ellä toteaa.

Ellä muistuttaa, että koronatilanne on kokonaisuudessaan yhä huolestuttava, vaikka Salossa tilanne on kääntynyt parempaan.

– Koronakuormitus on sairaaloissa edelleen iso.

Ellä on huomannut, että jatkuvat rajoitukset alkavat väsyttää ihmisiä, ja liikkeelle lähdetään helposti flunssaoireisena.

– On kuitenkin muistettava, että infektiokaudella on pysyttävä kotona flunssaisena. Tämä koskee sekä lapsia että aikuisia.

– Salossakin on parhaillaan liikkeellä paljon flunssaa, mikä osaltaan kuormittaa terveydenhuollon henkilöstöä.

Maskin käyttö on Ellän mukaan edelleen hyvin suositeltavaa, etenkin nyt pikkujoulukauden ollessa käynnissä. Myös rokotettujen tulisi käyttää maskia.

– Pikkujouluaikaan ihmisille tulee herkästi enemmän sosiaalisia kontakteja, jolloin maskia tulisi käyttää.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä otti jälleen laajan etätyösuosituksen käyttöön nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Etätyösuositus ei kuitenkaan velvoita työnantajia, vaan se on vahva suositus.

Varsinais-Suomessa ovat voimassa myös Lounais-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset. Avi on kieltänyt yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Yli viidenkymmenen hengen tilaisuuksia voi järjestää ottamalla käyttöön koronapassin.

THL:än keskiviikkona ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 261.

Nuoret aikuiset ottavat edelleen rokotuksia huonoiten

Rokotuskattavuus on Salossa edelleen sekä maakunnallista että valtakunnallista keskiarvoa korkeampi. Yli 12-vuotiaista salolaisista 84,3 prosenttia on saanut kaksi koronarokoteannosta. Koko maan keskiarvo on 81,1 prosenttia.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut Salossa 88,3 prosenttia ja koko maassa 86,4 prosenttia.

Varsinais-Suomessa toisen koronarokoteannoksen on saanut 82,7 prosenttia yli 12-vuotiaista ja ensimmäisen annoksen 87,8 prosenttia.

Huonointa rokotuskattavuus on Salossa 25–29-vuotiaiden ja 30–34-vuotiaiden ikäryhmissä. 25–29-vuotiaista 67,6 prosenttia on saanut kaksi koronarokotusta ja 30–34-vuotiaista kaksi rokotusta löytyy 68,2 prosentilla.

– Rokotukselle kannattaa edelleen mennä. Rokotuksia on hyvin saatavilla eli siitä ei rokotuksen ottaminen ainakaan jää kiinni, Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä sanoo.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Täti Salosta
1 vuosi sitten

Koronatartuntojen määrä Salossa on ollut koko korona-aikana huomattava, yhteensä yli 1 500. Ei ole sitä vertaa tasaantunut vielä, että voisimme löysätä maskien ja käsidesien käytössä. Forssassa kertoivat, että heillä kerrotaan paikallisessa lehdessä se yksikin satunnainen tartunta, missä ja milloin. Salossa salataan kaikki, koronakin.

Salo päivä päivältä huonompi
1 vuosi sitten
Reply to  Täti Salosta

Joo, ei edes kerrota, jos koululuokassa on ollut koronatapaus. Ainostaan altistuneille kerrotaan, vaikka suositellaan, että koko luokkaa informoitaisiin asiasta. Mutta Salo on salailun mestari.

Niko
1 vuosi sitten
Reply to  Täti Salosta

Salossa on kuitenkin runsaat 51 000 ihmistä, ja jos kohta parin vuoden aikana kaikkiaan noin 1 500 on sairastunut, niin se on aika vähän.

Mamma maalta
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Tosiasiassa iso osa Salon noin 51 000 asukkaasta asuu hyvinkin väljästi laajoilla lähiöalueilla.

Tilastollisesti
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Tarkastelet asiaa hieman hullunkurisesti, Niko. Salo on väljästi asuttu periferia, ja silti meillä on enemmän tapauksia kuin vaikkapa reilun 24 713 asukkaan Raisiossa, joka on Varsinais-Suomen maakunnan neljänneksi suurin kaupunki Turun, Salon ja Kaarinan jälkeen.

Raisio on myös Suomen 10:nneksi tiheimmin asuttu kunta (479,24 henkeä/km²), ja sijoittuu tässä luettelossa ennen esimerkiksi Tamperetta, Oulua, Vaasaa ja Poria.

Niko
1 vuosi sitten

Kummassa testataan enemmän Raisiossa vai Salossa? Siitä minulla ei ole tietoa.

Amaryllis
1 vuosi sitten
Reply to  Niko

Lohjalla 48 000 asukasta ja tartuntoja vain 943. Huomattavasti vähemmän kuin Salossa. Olisi mukava tietää, mitä naapurikaupungissa on tehty toisin.

Riskiläinen
1 vuosi sitten

Ylilääkäri suorastaan kehottaa elämään kuin pellossa, jos ei ole nuhaa.

Tavis torilta
1 vuosi sitten
Reply to  Riskiläinen

Vähentyneet ovat maskien ja käsidesien käytöt kauppakeskuksissakin. Samoin välimatkojen pitäminen.

Ehkä Salossa ei kukaan ole sairastanut todella vakavaa koronatartuntaa, että olisi sana kiertänyt kaupungilla varoittaen taudin kovuudesta ja antamalla aihetta varovaisuuteen ja syytä rokotteiden ottamiseen, muillekin kuin meille boomereille.

Mä vaan
1 vuosi sitten

Ei jatkuva tartuntojen määrä ilahduta ketään meistä. Kaikkein vähiten terveydenhuollon työntekijöitä. Toiseksi vähiten kaikkia, jotka joutuvat tekemään lähitöitä.

Pidetään nyt kiinni opitusta: käsien pesu, maskien käyttö ja turvavälit. Ei tarvitse tunkea iholle kassajonoissa. Saataisiin rauhallisempi joulun aika meille kaikille.