Korvenmäen jäteaseman lisäalueen myynti valmistellaan uudelleen – salolaisyrittäjien tarjous muutti tilanteen

15
Salon kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti, että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa suunniteltu kauppa Korvenmäen jäteaseman lisäalueesta valmistellaan uudelleen.

Keskustelua herättänyt lisämaan myynti Korvenmäestä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle valmistellaan uudelleen. Salon kaupunginvaltuusto palautti maanantaina yksimielisesti asian kaupunginhallitukselle.

Esityksen palautuksesta teki valtuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.). Hän ennakoi jo viime viikolla, että näin tulee valtuustossa käymään.

Kaupunginhallitus päätti lokakuussa esittää valtuustolle, että kaupunki myy LSJH:lle 27,5 hehtaaria Korvenmäen jätekeskuksen lisäalueeksi vajaalla 525 000 eurolla.

Ennen kuin asia ehti valtuustolle kolme salolaista yritystä teki alueesta oman tarjouksensa. Infrapurku Oy, Salon Hyötykäyttö Oy ja Salon Imuautot Oy ovat valmiit maksamaan siitä 700 000 euroa.

Kaupunginhallitus ei enää käsitellyt asiaa uudelleen, vaan jätti päätösvallan valtuustolle. Saku Nikkanen totesi viime viikolla, että yrittäjien tarjous on vakavasti otettava, mutta hallituksella ei ollut siitä tietoa vielä lokakuussa (SSS 9.11.).

Maanantaina Nikkanen totesi suunnitellun kaupan herättäneen valtavasti keskustelua.

– On syytä palauttaa asia kaupunginhallitukselle ja maapoliittisen ohjausryhmän käsiteltäväksi ja selvittää muun muassa, onko hinta-arvio oikea, Nikkanen sanoi.

LSJH:n kanssa tehtävän kaupan arvo olisi indeksillä korjattuna sama kuin mitä kaupunki aikoinaan maksoi maa-alueesta.

Nikkasen mukaan on arvioitava myös, rikkooko kauppa yritysten tasapuolista kohtelua ja voiko kaupunki myydä maata suoraan omistamalleen yhtiölle ilman kilpailutusta.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on kuntien omistama yhtiö. Salo on yksi osakas.

Nikkanen halusi selvyyden myös siihen, onko aluetta tarjottu paikalliselle yrittäjälle. Edelleen selvitetään, löytyykö paikallisten yrittäjien käyttöön muuta aluetta.

– Olen ymmärtänyt, että alueita on.

Korvenmäen kiertotalouspuisto oli viime valtuustokauden kärkihankkeita.

– Miten varmistetaan, että kaikilla jätealan toimijoilla on mahdollisuus toimia Korvenmäessä, jatkoi Nikkanen selvitettävien asioiden listaa.

 

Vasemmisto vastusti kauppaa 2010

Salon kaupunki hankki Korvenmäen jätekeskuksen naapurissa sijaitsevan 27,5 hehtaarin maa-alueen vaihtokaupalla Björn Wahlroosilta vuonna 2010. Ajatuksena oli hankkia alue Korvenmäen jätekeskuksen tuleviin laajennuksiin ja kaavoitettavaksi Metsäjaanun teollisuusalueen jatkoksi.

Wahlroos sai vastineeksi 90 hehtaarin talousmetsät, rivitalotontin, pieniä maa-alueita ja vajaat 30 000 euroa.

Valtuusto päätti asiasta keväällä 2010. Kaupunginvaltuuston vasemmisto ihmetteli ”kaatopaikan pohjan” hintaa niin kuin Jorma Elovaara (sd.) asian muotoili (SSS 13.4.2010).

Kauppa tehtiin valtuuston enemmistön tahdon mukaisesti. Sitä kannattivat kokoomus, keskusta, perussuomalaiset ja kolme vihreää valtuutettua. Kauppaa vastaan olivat SDP, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja yksi vihreä.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Muurlalainen
8 kuukautta sitten

Rouskis lahjoitettiin Turkuun. LSJH kerää veroluontoisesti miljoonia vuodessa. Jätetoiminta ei saisi tuottaa lain mukaan voittoja. Enemmän nuo ostajaehdokkaat maksavat veroja kaupungin kassaan kuin LSJH.

Onneksi maakaupat pitää aina julkistaa jossain vaiheessa, ja onneksi paikalliset toimijat ehtivät ajoissa tekemään meitä veronmaksajia hyödyttävän tarjouksen.

Marko
8 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Kannattaisi lukea se LSJH:n tilinpäätös ennen kuin keksiä omasta päästä noita juttuja.

Muurlalainen
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Tilinpäätös on luettu. Siinä olevat luvut ovat yhteensä summia joiden sisältö on liikesalaisuus. Se toisin näkyy että liiketoiminnan muut tuotot on pudonneet puoleen, ollen nyt 1.244.812,88 euroa. Vuotta aikaisemmin tuplasti tuo summa. Laskin nuo kiinteistöiltä kerättävät maksut kiinteistöjen määrillä. Jossain kerrottiin että kesämökkikiinteistöjä on yli 34.000. Kerrotaan tuo summa perussummalla niin niistäkin kertyy miljoona ja muut kiinteistöt tulee näiden lisäksi. Tilinpäätöksen yksi huomio oli myös ulkopuolisten palvelujen nousu. Ja paljon oli tippuneet myös osakkuusyhtiöiden tuotot. Tuo kiinteistöjen laskuista kerättävä summa pitää kehittää itse ja sen osuus ei selviä virallisista tulosteista. Mutta eikö kiinteistöjen määrä kertaa laskun loppusumma anna suuntaviittaa. Lopputulos… Lue lisää »

Keijo K
8 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Se siitä avoimuudesta!

marko
8 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Niin taisi olla joku rakennusprojekti käynnissä, polttolaitos!

it Senior
8 kuukautta sitten
Reply to  marko

Polttolaitoshan on oma osakeyhtiö rahoituksineen. Myös Kiertomaa Oy on oma yritys, eikä Salosta kannata kysellä sen perään. Konserni on siitä luonteva toimija, ettei saamatta jääneitä korkoja kirjata emoyhtiön tulokseksi ennen toteutumistaan. LSJH:n tulos ei ole sama kuin konsernin tulos, mukana paljon lisäbyrokratiaa.

Keijo K.
8 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Kukaan ei ilmeisesti valvo LSJh:n tekemisiä, saa huseerata miten haluaa. Salon päättäjät ovat jo pitkään kumartaneet Turkuun päin ja pyllistelleet salolaisille.

Marko
8 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kerro mitä sellaista ovat huseeraneet että olisi pitänyt oikein tutkia ja kerro ketkä ovat pyllistelleet salolaisille. En usko yhdenkään valtuustossa istuvan pyllistelevän mihinkään tai kenenkään suuntaan, aika asiatonta arvostelua. Esimerkkejä pöytään että me muutkin saadaan tietää!

Keijo K
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Valvoa ja tutkia eivät ole sama asia ja jonkun päätöksellähän muinoin Rouskiksen hallinnointi siirtyi Turkuun.

Marko
8 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Kerro kuka ei sitten valvo ja kuka kumartelee ja kuka pyllistelee salolaisille? Kyllä meidän salolaisten kuuluu tietää ja sinä näköjään tiedät niin kerro muillekin niin tiedetään sitten vaaleissa.

T. Pohjola
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Kun luet hallituksen päätöksessä sisältyvän valmistelun ja esittelytekstin, niin tiedät ja lisäksi SSS:n jutut asiasta ja niissä haastattelut ja toimari Heikkilän lausunnot, niin Sinulla on tiedot tiedossasi.
Ei kannata odottaa, että joku toinen tekisi sen puolestasi!

Olli P
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Päätökset ovat julkisia tietoja niistä löytyy tarvitsemasi tiedot jos haluat tietää kuka päätti ja mitä.

Marko
8 kuukautta sitten
Reply to  Olli P

Joo mutta kuka päättäjistä tekee niin kuin Keijo väittää? Tuollainen nimittely ja syyttely on ala-arvoista.

Keijo K
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Kaikkihan tietävät että totuus joskus kirpaisee. Siinä olen samaa mieltä että ”nimittely ja syyttely on ala-arvoista” , ei kannata siis sitä tehdä.

Olli P
8 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Ne löytyvät pöytäkirjoista, myös jos on äänestetty, niin kuka äänesti mitenkin.