Korvenmäen tontista syntyi kilpailu: yksityiset jäteyhtiöt tarjoavat yli 180 000 euroa enemmän kuin LSJH:n hinnaksi on sovittu

20
Kyseessä oleva tontti on Korvenmäen jäteaseman naapurissa ja maastoltaan mäkistä metsäaluetta. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Yksityiset jäteyhtiöt lähtevät havittelemaan samaa tonttia, jonka Salon kaupunki on aikeissa myydä kuntien omistamalle Lounais-Suomen Jätehuolto LSJH Oy:lle.

Tontti sijaitsee Salon Korvenmäessä, ja se on kooltaan 27,5 hehtaaria. Kiinteistö on nykyisen Korvenmäen jätekeskuksen vieressä.

Salon kaupunginhallitus on jo päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki myy tontin LSJH:lle 519 030 euron hintaan.

Yksityiset jätealan toimijat Infrapurku Oy, Salon Hyötykäyttö Oy ja Salon Imuautot Oy jättivät torstai-iltana Salon kaupungin kirjaamoon tarjouksen, jossa kiinteistöstä tarjotaan 700 000 euroa.

Yritysten ehdotuksessa kauppa tehtäisiin kolmikon perustaman uuden yhtiön lukuun. Yritykset ovat valmiita toteuttamaan kaupan ja maksamaan kauppahinnan välittömästi.

Salon kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 8. marraskuuta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) sanoo, että asiasta aiotaan keskustella kokouksessa.

– Kyllä tämä (tarjous) tilannetta muuttaa.

Nikkanen ei halua spekuloida etukäteen, miten asian käsittely etenee. Hän pitää mahdollisena, että jo tehty myyntipäätös etenee sellaisenaan valtuustoon.

– Olisiko parempikin keskustella asiasta valtuustossa? Valtuusto voisi palauttaa tai olla palauttamatta asian käsittelyyn, Nikkanen pohtii.

Hän pitää mahdollisena myös sitä, että asiassa otetaan aikalisä jo maanantaisen hallituksen kokouksen tuloksena.

Yksi pohdinnan aihe on esitettyjen kauppahintojen iso ero. Yritykset tarjoavat alueesta yli 180 000 euroa enemmän kuin LSJH:n kanssa sovittu kauppahinta on.

– Vaikea olisi perustella suoraa myyntiä, kun on ilmaantunut muitakin kiinnostuneita ja vielä isommalla tarjouksella. Mutta asiaa on pohdittava myös alueen kehittämisen kannalta. Lounais-Suomen Jätehuollon suunnitelmat olemme jo kuulleet, ja nyt kuulemme myös yritysten suunnitelmat.

Infrapurku Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Lindholm sanoo, että Infrapurun osalta suunnitelmat ovat samat kuin ne olivat Hajalaan aiotun toiminnan osalta.

Yritys koki hiljattain karvaan takaiskun, kun Salon rakennus- ja ympäristölautakunta hylkäsi yrityksen ympäristölupahakemuksen. Yrityksen tavoitteena oli perustaa Hajalaan alue purkujätteen vastaanottoon ja käsittelyyn sekä maa-ainesten ottoon.

Hankkeella oli Salon kaupunginhallituksen tuki, mutta lautakunta hylkäsi sen.

– Hajala-prosessin aikana meille sanottiin monta kertaa, että menkää Korvenmäkeen.

Lindholmin mukaan yritys olisi ollut erittäin kiinnostunut Korvenmäen tontista jo aiemmin, jos se olisi tiennyt siitä. Lindholm näkee tontissa monta hyvää puolta.

– Alue on valmiiksi kaavoitettu tähän toimintaan, ja alueella on alan klusteri. Se on myös tietääksemme Salon viimeinen iso yritystontti kiertotaloustoimintaan, mikä lisää entisestään tontin kiinnostavuutta ja arvoa.

LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä kommentoi LSJH:n suunnitelmia Salon Seudun Sanomille jo lokakuussa. Hänen mukaansa alue käytetään jäteaseman tulevia laajennustarpeita varten jätteenkäsittelyyn ja loppusijoitukseen. Heikkilä arvioi, että LSJH:n oman toiminnan lisäksi alueelle voisi tulla myös yritystoimintaa. (SSS 14.10.2021)

Salon kaupunki osti kyseessä olevan maa-alan vuonna 2010 Joensuun kartanolta.

Kauppaa tehdessään kaupungin ajatuksena oli, että Korvenmäen jätekeskus tulisi tarvitsemaan sitä laajentuessaan. Tuolloin jätekeskusta pyöritti Salon seudun kuntien jätehuoltoyhtiö Rouskis Oy.

Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi sanoo kaupungin ostaneen Rouskiksen viereisen tontin, koska Rouskiksella ei ollut varaa hankkia koko aluetta. Mannerveden mukaan Rouskis kuitenkin osallistui kustannuksiin myös kaupungin haltuun tulleen alueen osalta.

– Rouskis maksoi koko alueen ympäristövaikutusten arvioinnin ja kaavan laatimisen kustannukset.

Turun Seudun Jätehuolto Oy ja Rouskis Oy fuusioituivat vuonna 2015.

LSJH:n kauppaan kirjattu hinta on sama kuin kaupungin aikanaan maksama hinta: hintaa on nostettu vain indeksikorjauksen verran.

Asemakaavassa alue on varattu muun muassa jätteen käsittelyyn, kierrätykseen, varastointiin ja loppusijoitukseen. Alueella on parhaillaan kaksi vuokralaista.

Mannervesi ei halua ottaa kantaa siihen, muuttaako yritysten tekemä ostotarjous tilannetta.

– Se on kaupunginvaltuuston arvioitavissa.

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tonttitonttu2020
9 kuukautta sitten

Täällähän on alkanut tonttien alennusmyynti. Saako myös muualta teollisuustontteja näin halvalla, missä luvat ovat lähes valmiina?

Make
9 kuukautta sitten

Eiköhän myynnissä olevalle alueelle mahdu kaikki neljäkin toimijaa, kun toimitaan fiksusti.

Hullua olisi myydä ainoastaan yhdelle, jonka mukaan alueelle voisi toki tulla muutakin yritystoimintaa. Eli LSJH ostaa ja vuokraa sopivaksi katsomilleen kumppaneille.

Olisiko parempi kaupungin alkaa vuokraisännäksi ja jättää myymättä kokonaan?

Olli P.
9 kuukautta sitten
Reply to  Make

Ei, vaan eniten maksavalle tietenkin.

Ritva Sinervo
9 kuukautta sitten
Reply to  Make

Meinaatko Make, että LSJH OY:llä ei tuossakin jutussa olisi oma intressi etunenässä. Se on tähän asti lyönyt lyttyyn yrittäjien toiminta-ajatukset ja ottanut samalla sapluunalla itselleen ideat.

Make
9 kuukautta sitten
Reply to  Ritva Sinervo

Ei, vaan tietenkin lopputulemana olisi se, ettei sopivia kumppaneita olisi. Vähän epäselvästi kirjoitin.

Toisaalta yksityisille myydessä tullaan samaan lopputulemaan, kukaan muu ei enää apajille pääse. Siksipä typerää myydä, jos kerran on niin haluttu alue.

Maija
9 kuukautta sitten
Reply to  Make

Talotonttien kanssa Salo taitaa toimiakin noin. Vuokraa, kunnes rakennukset ovat valmiit. Sitten asukas voi halutessaan ostaa tontin.

Mikä on LSJH toimiala? Kuuluuko siihen myös kiinteistöjen omistus ja edelleen vuokraus?

Olli P.
9 kuukautta sitten

Tervettä kilpailua, ja Salo saa hyvän tuoton maalle. Toivottavasti poliitikot eivät suhmuroinneillaan ja sidonnaisuuksillaan estä kauppaa.

Bisnestä vaan
9 kuukautta sitten
Reply to  Olli P.

Niinpä, nyt menee mielenkiintoiseksi. Odotan mielenkiinnolla, miten päättyy tämä homma.

Eija Seppälä
9 kuukautta sitten
Reply to  Olli P.

Kyllä taitaa aika ylipuhuminen olla jo käynnissä. Aiemmin annetut lupaukset?

Keijo K.
9 kuukautta sitten

Hyvä vastaisku kähminnän yritykselle.

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Tai jospa yritykset ovat ruvenneet ymmärtämään kiertotalouden bisnesmahdollisuudet. Jätteenpolttolaitos on tuonut uusia tuulia Korvenmäkeen, vaikka joka ukko tälläkin palstalla sitä kritisoi vuosia.

Pitkää nenää kauhuskenaarioiden maalaajille.

Eija Seppälä
9 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Täydellinen. Mikä taho voi kieltäytyä 180 000 eurosta? Aina on valinta tehty tarjoussumman perusteella. Miksi ei nytkin tehtäisi?

Santra
9 kuukautta sitten

Mitenkähän suhmurointia tästä jatketaan.

Moninkertainen jätemaksun maksaja
9 kuukautta sitten

Kuntalaistenkin kannalta on parempi vaihtoehto, että tulee paikallisia yrittäjiä eikä turkulainen LSJH. Jätehuoltohan ei lain mukaan saa tuottaa voittoa, vaan ylijäämät pitäisi palauttaa. Onko näin tehty?

Meiltä kiinteistönomistajilta peritään veroluontoista vuosimaksuja. Kaupungin ei pidä lahjoittaa mitään turkulaiselle LSJH:lle. Salollahan on jätehuoltoympyröissä 60 prosentin omistusosuus jätteenpolttolaitoksesta ja kymmenien miljoonien vastuut.

Ei pidä kohdistaa tulevaisuutta yhden toimijan varaan. Nyt toteutuisi sekin toive, että alueelle tulee muitakin toimijoita.

Olli
9 kuukautta sitten

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin tontti myydään LSJH:lle ja vieläpä täysin häpeämättömästi, ja vuokraus ei tule missään tapauksessa kysymykseen.

Toivottavasti tämä yllämainittu skenaario ei toteudu.

Artisti maksaa
9 kuukautta sitten

Sama koskee koronahoitoja, hoidosta kuuluu tienata.

Eija Seppälä
9 kuukautta sitten

No nyt punnitaan uusi valtuusto. Haluaako se myydä suurimman tarjouksen antaneelle, vai sössiikö homman kähmintään. 180 000 euroa on iso raha tyhjään kirstuun varsinkin, kun markkinoidaan Saloa yrittäjäystävällisenä kaupunkina.

Erpe
9 kuukautta sitten
Reply to  Eija Seppälä

Uuden valtuuston on otettava huomioon, että keskittämällä kaikki yhden kortin varaan jätemaksut nousevat ja perusmaksut joka kiinteistöstä, käytät sitä tai et. Tosin se on helppo myydä suurelle ulkomaalaiselle, kun tilaa on. Mutta ne hinnat taas nousevat, kuten puhelinhinnat.

On hyvä myydä eniten tarjoaville yrittäjille, säilyisi Salo osaksi yrittäjäystävällisenä.

Veronmaksaja
9 kuukautta sitten

Älkää antako sitä kokonaan LSJH:lle. Turkulaiset nauravat jo nyt partaansa, kun saivat myytyä polttolaitoksen kauas kotikulmiltaan ekovoimalaksi naamioituna. Todennäköisesti Turun Topinoja on tulossa täyteen ja tarvitaan taas salolaisia apuun, että saadaan turkulaisten loppusijoitusta tarvitsevat jäteet dumpattua jonnekin kauas pois.

Korvenmäki on liian lähellä asutusta ollakseen loppusijoitusjätteen dumppausalue.

Nyt kun on muitakin firmoja kiinnostunut tästä tonttimaasta, niin annetaan kilpailun hoitaa hommansa ja sallitaan näiden tuoda toisenlaista ajattelua alueelle.

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Jyrki Katainen sanoi juuri noin kun kantaverkko myytiin, markkinat kuulemma hoitaa asian niinpäin, että hinnat laskevat! Kuinkas sitten kävikään?