Kotiinpaluun aika – Uransa vaikeimmat kaudet TPS:ssä pelannut Oskari Jakonen päätti lähteä mukaan SalPan nousuprojektiin

0
Oskari Jakonen pelasi Turun Palloseurassa kaudet 2015-2021. (Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska)

Nousua jalkapallon Ykköseen tavoittelevan SalPan syksyn ensimmäisen niin sanottu ”uskottavuushankinta”, on takaisin kasvattajaseuraansa palaava hyökkääjä Oskari Jakonen . SalPan ja Jakosen sopimus on 1+1-vuotinen.

24-vuotias Jakonen pelasi edelliset seitsemän kautta Turun Palloseurassa Ykköstä ja Veikkausliigaa.

42 nuorten maaottelua pelanneen Jakosen paluu on suuri yllätys. SalPan uuden taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti oli Jakoseen yhteydessä jo viime kauden aikana.

– Tero kertoi, että tällainen projekti on tulossa, Jakonen kertoi.

Projekti kiinnosti niin paljon, että Jakonen päätti ottaa yhteyttä SalPaan ja siirto lyötiin lukkoon.

– Pohdin kauden jälkeen, että mitä haluan uraltani. Haluan vielä pelata ja tavoitella jotain.

– SalPa ei olisi ollut vaihtoehto, mikäli seura ei olisi tavoitellut nousua, hän myönsi.

Oskari Jakonen pukee ensi kaudella tutun paidan ylleen. (Kuva: SalPa)

Jakonen lähti SalPasta TPS:ään syksyllä 2014. TPS oli juuri pudonnut Veikkausliigasta Ykköseen.

Nousuprojekti huipentui syksyllä 2017. Sen jälkeen TPS putosi liigasta, nousi liigaan ja putosi liigasta. Viime kaudella kolmas liiganousu jäi toteutumatta heikon alku- ja loppukauden vuoksi.

Jakonen ampui TPS:n toisen liiganousun sinetöineen maalin KPV:n verkkoon lokakuussa 2019. Sen jälkeen hänen uransa lähti luisuun.

Kahdella edellisellä kaudella Jakonen pelasi 53 sarjaottelussa yhteensä 1 425 minuuttia tekemättä maaliakaan. Samalla hänen roolinsa Jonatan Johanssonin valmentamassa joukkueessa pieneni ja pieneni.

– Liigakausi 2020 alkoi vielä hyvin, mutta viime kausi oli todella raskas. Oli loukkaantumista ja muuta, jotka sekoittivat. Kausi oli urani raskain, Jakonen myönsi.

Seitsemän kautta samassa seurassa on pitkä aika. Etenkin, kun Jakonen on edelleen ”vasta” 24-vuotias.

Millainen maku sinulle jäi TPS-vuosista?

– Seurassa on paljon hienoja ihmisiä. Saavutimme melkein sen, mitä kaudella 2015 lähdettiin hakemaan eli liigapaikan vakiinnuttaminen.

– Eipä siinä: kaikkeni annoin. En olisi voinut tehdä enempää.

Siitä SalPasta, jonka Jakonen syksyllä 2014 jätti on ensi kaudella jäljellä enää yksi pelaaja: Iku Leino. Elleivät sitten lähipäivät tuo uusia paluumuuttajia ”Joutseniin”…

Jakosen pelilliset vahvuudet ovat olleet aina sidoksissa hänen nopeuteensa.

Ykkösessä TPS oli kuitenkin lähtökohtaisesti palloa hallitseva joukkue, jonka vastustajat vetäytyivät usein matalaan blokkiin. Siinä asetelmassa Jakosen vahvuudet eivät tullet esiin.

– Niin… Aika vaikea sanoa, Jakonen mietti.

Toisaalta SalPan uusi päävalmentaja Tero Suonperä kertoi, että hän haluaa SalPan pelaavan aktiivista jalkapalloa, jossa avainasemassa ovat suunnanmuutokset ja vastustajan organisoimatonta puolustusta vastaan hyökkääminen.

Se taas kuulostaa sellaiselta futikselta, jossa vahvuutesi tulevat esiin?

– Kyllä. Odotan sitä innolla. Olemme käyneet (Suonperän kanssa) hyviä ja järkevän oloisia keskusteluita. Ajattelemme jalkapallosta samalla tavalla, Jakonen paljasti.

Jakoselle on mitä luultavimmin tarjolla iso rooli SalPan hyökkäyksessä, mutta yksinäisenä kärkihyökkääjänä hän ei ole koskaan ollut omimmillaan.

Parhaimmillaan Jakonen on ollut 4–2–3–1-muodostelmassa laitahyökkääjänä tai 4–3–2–1-muodostelmassa niin sanottuna ”taakse vedettynä” hyökkääjänä.

Jakonen asuu Turussa ja käy monen muun SalPa-pelaajan tavoin sieltä käsin harjoituksissa ja otteluissa.

Seuraavan kerran hän harjoittelee joukkueen kanssa joulukuun alussa leiriviikonloppuna. Säännölliset joukkueharjoitukset alkavat tammikuussa, kun Urheilupuiston kentät aukeavat talvitauolta.

– Pitkä on talvi, Jakonen hymähti.

Mutta sitä kirkkaampi on kevät – ainakin salpalaisten näkökulmasta.

11-vuotias Oskari Jakonen pelasi kesällä 2008 SalPan paidassa RaiFua vastaan. (Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Oskari Jakonen – Ikäisekseen kokenut

Syntynyt: 22.4. 1997
Pituus: 183 cm
Seurat: SalPa –2013, FC Midtjylland ja SalPa 2014, TPS 2015–2021, SalPa 2022–
Veikkausliigassa (2018 ja 2020): 46 ottelua/4 maalia.
Ykkösessä (2015–2017, 2019, 2021): 121 ottelua/13 maalia.
42 nuorten maaottelua.
Isä-Petri on pelannut 26 A-maaottelua. Pikkuveli Olli pelasi viime kaudella Ykköstä Ekenäs IF:ssä.