Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautettu Salossa

0
Lintuinfluenssan leviämistä pyrittiin estämään muun muassa rajoittamalla kulkemista Joensuun kartanon mailla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Ruokavirasto on lakkauttanut Salossa lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi aiemmin perustamansa tartuntavyöhykkeen. Joensuun kartanon mailta löytyi luontoon riistalinnuiksi lasketuissa fasaaneissa linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa syyskuun lopulla.

Alueen suuren fasaanimäärän vuoksi Ruokavirasto perusti Joensuun kartanon ympärille kymmenen kilometrin päähän ulottuvan tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitettiin muun muassa lintujen metsästystä sekä asetettiin vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että lintuinfluenssa tappoi Salossa tuhansia fasaaneja, jotka kerättiin pois maastosta ja toimitettiin hävitettäväksi. Tilanteen rauhoituttua Ruokavirasto päätti lakkauttaa tartuntavyöhykkeen 10. marraskuuta alkaen.

Vastaavanlainen taudinpurkaus ilmeni niin ikään luontoon päästetyissä fasaaneissa Janakkalassa, Kanta-Hämeessä syyskuun lopulla. Kyseiselle alueelle perustettua tartuntavyöhykettä on jouduttu sittemmin laajentamaan pariin otteeseen uusien lintuinfluenssatapausten vuoksi.

Lintuinfluenssaepidemian pitkittyminen ja luonnonvaraisten lintujen syysmuutto lisäsivät lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Tänä vuonna varmistuneita lintuinfluenssatapauksia on Suomessa raportoitu jo yli 60.

Keski-Euroopassa luonnonvaraisten lintujen syysmuuton arvellaan aiheuttaneen uuden lintuinfluenssa-aallon siipikarjatiloilla. Viimeksi siipikarjatilojen tartunnoista on raportoitu muun muassa Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa.

Ruokavirasto kehottaa yhä ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään.

Ruokaviraston mukaan lintujen hoitoon osallistuvien kannattaa välttää kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin luopumalla toistaiseksi lintujen metsästyksestä tai muista harrastuksista, joissa näiden lintujen kanssa ollaan kontaktissa.