Lounavoiman jätevoimala vihittiin käyttöön – kustannusarvio alittui parilla miljoonalla

12
Salon vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen sai hoitaa seremoniallisen nauhan leikkauksen jätevoimalan vihkiäisissä. Nauhaa pitelevät Lounavoima Oy:n palvelupäällikkö Elina Annala, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni, Salon Kaukolämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Varajärvi ja Lounavoiman tuotantopäällikkö Janne Huovinen. Taustalla Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki.

Lounavoima Oy:n jätevoimala ja sen vierailukeskus Hehku vihittiin virallisesti käyttöön keskiviikkona Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa.

Voimalan rakentaminen kesti kaksi ja puoli vuotta, ja se valmistui koronasta huolimatta lähes alkuperäisessä aikataulussaan.

Laitoksen kustannusarvio oli 112 miljoonaa euroa, ja sen lopullinen hinta jää Lounavoiman toimitusjohtajan Petri Onikin mukaan alle 110 miljoonan euron.

– Voimala rakennettiin hyvään saumaan. Vuotta myöhemmin se olisi tullut kalliimmaksi, koska rakentamisen kulut ovat nousseet rajusti, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja ja Lounavoiman hallituksen puheenjohtaja Jukka Heikkilä arvioi.

LSJH omistaa Lounavoiman puoliksi Salon Kaukolämpö Oy:n kanssa.

LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä kertoi vierailukeskus Hehkussa käyneensä ensimmäiset keskustelut Salon jätevoimalasta vuonna 2000. Silloin ajatus tyrmättiin.

Jätevoimala polttaa lounaisen Suomen kierrätyskelvotonta kotitalousjätettä. Se tuottaa lämpöä Salon kaukolämpöverkkoon ja sähköä valtakunnanverkkoon.

Lounavoiman osuus Salon tarvitsemasta lämmöstä on noin 90 prosenttia. Lopun toimittaa toistaiseksi Nevel Oy:n voimala Sokerikadulla. Kovemmilla pakkasilla lämpöä tuuppaavat verkostoon lisäksi Salon kaupungin vara- ja huippulämpölaitokset.

Lounavoima toimii mankala-periaatteella, eli yhtiö myy palvelut omistajilleen omakustannushintaan. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi kaukolämmön hinnan laskua.

– Kaukolämmön hintaa on voitu laskea yhteensä 19 prosenttia viime vuodesta lähtien, Salon Kaukolämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Varajärvi (sd.) kertoo.

– Mahdollista on, että hintaa lasketaan vielä ensi kesänä. Laitoksen suorituskyky on saavuttanut jo sille asetetut tavoitteet. Noin vuoden sisällä nähdään, mihin se lopulta pystyy, Petri Onikki sanoo.

Ilman jätevoimalaa kaukolämmön hinta olisi kaksikon mukaan noussut Salossa reilusti, koska vanhassa laitoksessa poltettiin päästökaupan takia kalliiksi käyneitä kivihiiltä ja turvetta. Uusi voimala pudotti samalla Salon kaukolämmön hiilidioksidipäästöt alle puoleen aiemmasta.

Lounavoima Oy:n toimitusjohtaja Petri Onikki esitteli vihkiäispäivänä jätevoimalaa muun muassa medialle.

LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä muistutti vihkiäisissä, että lounaisen Suomen kotitalousjätettä jouduttiin kuljettamaan vuosia ympäri Suomea ja ulkomaillekin ennen kuin Lounavoiman laitos valmistui.

– Orikedon voimala Turussa ajettiin alas 2014. Siitä alkoi viiden ja puolen vuoden ajanjakso, jolloin jätteitä jouduttiin kuljettamaan pääosin Ruotsiin ja Viroon. Kotimaassa niitä vietiin pisimmillään Ouluun, koska polttokapasiteettia ei ollut oikein missään.

Uuden jätevoimalan rakentaminen Turkuun ei onnistunut, koska voimalalle ei ollut ympäristölupaa. Salossa hankkeeseen oli valmistauduttu jo aikaisemmin, ja voimala päätettiin rakentaa Korvenmäkeen.

Jätevoimalan vastustajat ovat kritisoineet hanketta sanoen, että eniten jätteitä tuottava Turku ulkoisti jätteenpolton haittoineen Saloon. LSJH:n hallituksen turkulainen puheenjohtaja Olli A. Manni (kok.) näkee tilanteen toisin.

– Meidän kaukolämpömme olisi ottanut tämän todella mielellään, ja olen saanut kiukkuista palautetta siitä, ettei laitos tullut Turkuun. Salo hyötyi tosi paljon, Manni sanoo.

Salon Kaukolämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Varajärvi ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni ovat tyytyväisiä jätevoimalan toteutumiseen ja sen mahdollistamiin kiertotaloushankkeisiin.

LSJH:n Jukka Heikkilä haluaa kutsua jätevoimalaa ekovoimalaksi, koska se mahdollistaa uudet ja ennen näkemättömät kiertotaloushankkeet.

Korvenmäkeen on porattu muun muassa 1,6 kilometriä syvä reikä, johon rakennetaan yksi maailman ensimmäisistä geotermisistä lämpövarastoista.

Ajatuksena on varastoida maan sisään jätevoimalan kesäaikaan tuottamaa ylimääräistä lämpöä, jotta sitä voidaan käyttää talvella lämmön tarpeen ollessa suurimmillaan.

Jos menetelmä toimii hyvin, Korvenmäkeen on tarkoitus rakentaa yhteensä viisi syvälämpökaivoa. Lämpövaraston rakentaa QHeat Oy.

Energiateknologiayhtiö Q Power puolestaan tutkii jätevoimalan savukaasujen talteenottoa ja muuttamista biometaaniksi. Gasum tutkii niin ikään uusia polttoaineita yhteistyössä LSJH:n kanssa.

– Lisään listaan vielä hiljattain avatun poistotekstiilien kierrätyslaitoksen Paimiossa. Meillä on paljon uusia kierrätysratkaisuja kehitteillä, Jukka Heikkilä sanoo.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
1 vuosi sitten

Oliko se ekovoimala vai jätevoimala, joka Saloon rakennettiin?

Nykyaikaan
1 vuosi sitten

Ei ihme, että lämpöä tulee halvalla, kun polttojätteen toimittamisesta pitää maksaa. Tehdäänpä laskelmat uusiksi niin, että myös polttoaineelle annetaan laskennallinen hinta ja päästöoikeudet otetaan huomioon. Nythän lämpö tuotetaan ilmastollisesti likaisimmalla mahdollisella tavalla pitkälti öljypohjaisilla jätteillä.

Kiertotalouspuistonvartija
1 vuosi sitten

Vielä se on jätevoimala. Sitten kun EU kieltää jätteiden polton, siitä tulee ekovoimala..

Repa
1 vuosi sitten

Lounavoima on LSJH:n ja Salon Kaukolämmön puoliksi omistama yhtiö, Lounavoima toimii mankala-periaatteella. LSJH:lla ja Salon Kaukolämmöllä on voimalan rakentamisesta johtuen yhteensä noin 110 miljoonan euron velat. Miksi Salon Kaukolämpö laskee kaukolämmön hintaa, miksi se ei maksa voimalan rakentamiseen otettua velkaa nopeammin pois?

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Repa

Täällä taas mielensäpahoittajat kokoontuvat.

Repa
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Mielensäpahoittajista en tiedä, mutta eräät työntävät pään pensaaseen ja luottavat sokeasti politiikkoihin ja virkamiehiin.

Olli P
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

No eipä sinun tarvitse yksin mieltäsi pahoittaa.

Muurlalainen
1 vuosi sitten

Salon Kaukolämpö on puskenut Lounavoimaan pääomalainaa 8 322 365 euroa ja LSJH saman verran. Loppurahat ovat vihreää lainaa. Yhtiöllehän on jo kertynyt maksamattomia korkokuluja. Joten pitää nekin ensin maksaa. Laitos tuottaa myös 72 GWh/vuosi budjetoitua sähköä. Sen jakeluhan ei taida onnistua ilman siirtomaksuja. Ei ole kerrottu, miten sen markkinointi on toteutunut. Tosin tuollainen laitos tarvitaan, ja toivotaan parasta, etteivät uhkakuvat toteudu. Kaukolämmön liikevaihdolla ei pelkästään noin suuria velkoja lyhennetä. Tarvitaanko kunnon porttimaksuja. Lisähuomio: eihän jätevoimalan pitänyt tuottaa jätekaasuja, vain pelkkää vesihöyryä.

Monttööri
1 vuosi sitten

Jätevoimalauutisessa, SSS 18.11.21, mainitaan, että jätevoimala polttaa lounaisen Suomen kierrätyskelvotonta kotitalousjätettä. Jätevoimalan ympäristöluvan liitteenä on pitkä litania poltettavaksi hyväksytyistä jätteistä, jotka ovat jotain aivan muuta ja joilla ei ole mitään tekemistä kotitalousjätteiden kanssa. Minun jätesäiliössäni ei ole kuitenkaan ollut esim. loppuun käytettyjä renkaita ja muutenkin suurin osa em. liitteessä mainituista jätteistä on sellaisia, joita ei ainakaan minun huushollissani synny.
Kyse ei ole alkuunkaan pelkästä kotitalouksien jätepussien polttelusta, kuten jälleen annetaan ymmärtää.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Monttööri

Ne loppuunkäytetyt renkaat ovat varmaan viherpesussa käyneitä fillarinkumeja.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Monttööri

Ei ole kyse mitä poltetaan vaan miten! Vapon piipusta tuli huomattavasti enemmän hiukkaspäästöjä ja muuta myrkyllistä, vaan eipä täällä kukaan kirjoitellut mitään. Taitaa tuo jätteenpoltto olla sanana jotenkin demonisoitu, samaa luokkaa kuin vaikka susi tai huume. Asiallinen keskustelu loppuu siihen ja alkaa älämölö. Älkää ottako kaikkia uutisia henkilökohtaisina loukkauksina, maailma ei pyöri minun eikä sinun navan ympärillä. Lajitelkaa jätteenne niin ei tule poltettavaa.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

”Ei ole kyse mitä poltetaan vaan miten! ”
Jos väittämäsi pitäisi paikkaansa, niin miksi vihreiden sivuilla ollaan kieltämässä turpeen poltto energialähteenä.
Ymmärrätkö itsekään, mitä kommentoit?
Väittämäsi mukaan ei ole kyse siitä, mitä poltetaan.
Vihreiden sivuilla kuitenkin sillä käytettävällä polttoaineella on merkitystä.