Lumileikit alkoivat päiväkodeissa – Pihalla ollaan niin kauan, kun tulee kylmä

0
Oiva Ponkamo (vas.), Alisa Putkonen, Leo Kivi, Luna Buyondo ja Timi Mansner viihtyivät Isohärjänmäen päiväkodin pulkkamäessä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ensilumi saa lapset villeiksi. Isohärjänmäen päiväkodissa Salossa oli tiistaiaamuna valokuvaus, johon lasten oli vaikea keskittyä, koska mieli teki niin kovin pihalle. Sinne paineltiinkin saman tien, kun kuvat oli saatu otettua.

Kenelläkään ei ollut tekemisen puutetta, eikä ulkoleikkeihin tarvinnut ohjata, kun lapset nauttivat talvisesta pihasta kaikin mahdollisin tavoin. Henkilökunnan tehtäväksi jäi katsoa, ettei kukaan laske pulkkamäessä toisten päälle eikä kukaan eksy kävelemään keskelle mäkeä.

Luna Buyondo (vas.), llona Isojunno ja Alisa Putkonen tekivät hankeen rivin lumienkeleitä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Käyttöön pääsivät pulkat, lapiot ja pienet lumikolat, mutta paljon tekemistä riitti ilman välineitäkin. Ensimmäiseksi heittäydyttiin hangelle tekemään lumienkeleitä. Lumipalloja pyöritettiin pitkin pihaa tavoitteena kasata lumiukko.

Yli 30 vuotta alalla ollut varhaiskasvatuksen opettaja Hannele Sorola toteaa ensilumen aiheuttavan lapsissa saman innostuksen joka talvi.

– Lumen tultua lapset tuskin malttavat käydä syömässä ja päiväunilla. Kaikilla on kiire takaisin pihalle, hän nauraa ja toteaa, että ulkona ollaankin niin paljon kuin mahdollista.

– Lumi on harvinaista herkkua, jota ei edes saada joka talvi, joten lasten annetaan nauttia rauhassa joka hetkestä. Sisälle mennään sitten, kun alkaa olla kylmä.

Lastenhoitaja Sanna Raassina antoi vauhtia Alisa Putkoselle Isohärjänmäen päiväkodin pihalla. Pulkkamäkeen tahtoivat myös Ilona Isojunno (vas.), Oiva Ponkamo, Luna Buyondo ja Timi Mansner. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Valaiseehan lumi luonnonkin niin, että on paljon kivempi olla ulkona, Sorola huomauttaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tiistain vastaisena yönä Salossa satoi lunta kahdeksan senttimetriä ja Somerolla yhdeksän. Mikä lumentulossa on hauskinta?

– Tykkään tehdä lumienkeleitä, Ilona Isojunno kertoo.

– Lumiukon tekeminen! Haluaisin laittaa sille jonkun nenän – vaikka kävyn, Luna Buyondo keksii.

Timi Mansner tuuppasi lunta kasaan muovikolalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mittaus aamukahdeksalta: Ensilumeksi riittää sentti

Ensilumi on syksyn tai talven ensimmäinen maahan satanut lumikerros.

Virallisesti ensilumi on satanut silloin, kun sääaseman lumensyvyysmittari näyttää aamulla kello 8 lumen syvyydeksi vähintään yhtä senttimetriä.

Ensimmäinen ehjä lumipeite ja pysyvä lumipeite saapuvat eri puolille Suomea eri aikaan.

Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin lunta on maassa yhtäjaksoisesti vähintään sentin verran.

Etelä-Suomeen lunta sataa useimmiten marraskuussa, mutta tunturien huiput saavat ensimmäiset lumisateet tavallisesti jo elo–syyskuussa. Lapissa talvi kestää noin seitsemän kuukautta.

Lumipeite lähtee etelässä tyypillisesti jo maalis–huhtikuun vaihteessa, mutta pohjoisimmassa Lapissa lumipeite viipyy toukokuun loppuun asti.

Lähde: Ilmatieteen laitos