Piritan lastentalo sulki ovensa Salossa

0
Avoin päiväkotitoiminta ei enää palaa Piritan lastentaloon remontin valmistumisen jälkeen. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Salon kaupunki ei enää järjestä avoimen päiväkodin toimintaa Piritan lastentalossa. Kiinteistössä on ollut useita vesivahinkoja ja lastentalo on ollut suljettuna.

– Viimeisintä kesän aikana tapahtunutta vahinkoa korjataan edelleen, kertoo Salon kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Anna Karlsson.

Karlssonin mukaan toimintaa ei jatketa Piritan lastentalossa muun muassa kiinteistön huonon kunnon takia. Taustalla on myös opetuslautakunnan tekemä päätös, jonka mukaan avoimen varhaiskasvatuksen toimintoja tullaan tehostamaan.

– Ikäluokat ovat pienentyneet ja huoltajat valitsevat yhä useammin kokoaikaisen varhaiskasvatuksen. Tämä johtuu Salon parantuneesta työllisyystilanteesta. Myös subjektiivisen varhaiskasvatuksen palautuminen on vaikuttanut asiaan.

–  Lisäksi avoimen toiminnan kävijämäärät ovat pienentyneet, hän jatkaa.

Salon kaupungin varhaiskasvatuksen avoimet päiväkodit sijaitsevat Tupurissa, Halikossa, Muurlassa ja Perniössä. Salon ydinkeskustassa ei enää ole kaupungin järjestämää avoimen päiväkodin toimintaa.

Karlssonin mukaan palvelut pyritään jatkossa keskittämään varhaiskasvatuksen käytössä oleviin kiinteistöihin. Kaupunki on jo siirtänyt opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti avoimen päiväkodin toimintoja päiväkotien yhteyteen.

Halikon avoin päiväkoti muutti syksyllä Märynummen uuteen päiväkotiin. Perniössä avoimen päiväkodin toiminta siirtyy Vuorilinnasta Lampolan päiväkotiin uuden koulun valmistumisen jälkeen.

Muurlassa avoin päiväkoti toimii puolestaan nuorisopalveluiden kanssa vanhalla kunnantalolla, jossa päiväkoti toimi aikaisemmin.

Kaupunki haluaa myös parantaa ja löytää uusia yhteistyömuotoja muiden toimijoiden kanssa.

– Salossa on kolmannen sektorin toimijoita, jotka järjestävät perhekahvila- ja perhekerhotoimintaa. Jatkossa on tarkoitus vahvistaa yhteistyötä näiden tahojen kanssa ettemme tee päällekkäistä työtä, Karlsson sanoo.

Karlssonin mukaan Piritan toimintaa on siirretty muihin avoimen päiväkodin toimipisteisiin.

– Piritan asiakkaita on ohjattu muihin avoimen päiväkodin toimipisteisiin. Esimerkiksi Tupuri-Anjalassa on leikkikoulutoimintaa ja avoimen päiväkodin toimintaa.

Karlssonin mukaan kaupunki ei suunnittele parhaillaan muiden avoimien päiväkotien lakkauttamista.

– Seuraamme kävijämääriä ja toimintaa järjestetään sen perusteella, hän sanoo.

Avoin varhaiskasvatus on kaupungin tarjoamaa toimintaa, joka tarjoaa avoimia päiväkoteja, leikkikoulu- ja leikkipuistotoimintaa. Avoimessa päiväkodissa vanhemmat huolehtivat lapsistaan.

Palvelujen tavoitteena on tarjota kotihoidossa oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen sosiaalisia kontakteja, monipuolista toimintaa yhdessä muiden lasten ja vanhempien kanssa. Tarjolla on myös kasvatuksellista tukea.

Avoimet päiväkodit Salossa:

Tupuri (Taimistokatu 1)
Halikko (Vainikkatie 1, Märynummi)
Muurla (Uotilantie 2)
Perniö (Lampolantie 7)