Poroajelun voi korvata vaikka koirakyydillä–Salolaisen Jaatisen perheen joulun odotuksen perinteisiin kuuluvat myös joulumarkkinat, joilta he hakevat paikallisia tuotteita.

0
Julius Jaatinen ei ollut ensi kertaa koira-ajelulla, johon hän pääsi tällä kertaa Teijon masuunin joulumarkkinoilla Tanja Hallbergin ohjaaman Attila-koiran kyydissä. Vanhemmat Miia ja Jani Jaatinen (takana) kertoivat joulumarkknoiden kuuluvan perheen perinteisiin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Poron voi korvata vaikka tomera koira ja reen pikkukärryt. Teijon masuunin joulumarkkinoilla Attila-koiran kyyti kelpasi hyvin salolaiselle Julius Jaatiselle.

– Kivaa, hän kommentoi ajelun päätteeksi.

Koiran omistaja tarvasjokelainen Tanja Hallberg oli pukenut monirotuisen ”reki- tai kärrykoiransa” kiireestä kantapäähän, sillä masuunin pihalla kävi kirpeä viima ja pakkasta oli useita asteita.

Hän on opettanut koiransa vetämään pulkkaa ja kärryjä. Lisäksi hän harrastaa koiran kanssa karvakaveritoimintaa.

– Harrastan koiran kanssa myös vetohiihtoa, hän kertoi.

Juliuksen vanhemmat, Miia ja Jani Jaatinen kertoivat, että joulumarkkinat kuuluvat perheen joulun odotuksen perinteisiin.

– Ostamme paikallisia tuotteita, elintarvikkeita, Miia Jaatinen kertoi.

Niitäkin löytyi masuunin markkinoilta, mutta paljon myös lähialueelta tulleiden itse tehtyjä tuotteita. Esimerkiksi Kaarinan Kuusistosta tullut Harri Tuomi myi muun muassa linnunpönttöjä.

Eikös paras sesonki ole keväällä?

– Näitä ostetaan joululahjaksi, Tuomi oikaisee.

Hän oikaisee myös toisen väärän käsityksen eli sen, milloin hänen mukaansa ihmiset yleensä ripustavat linnunpöntöt. Hän sanoo monien ripustavan pöntöt vasta keväällä, vaikka Suomessa talvehtiville linnuille paras aika olisi syksyllä. Näin ne voivat hyvissä ajoin varata oman asuntonsa.

Kaikki ovat itse tehtyjä, kertoo Marianne Laakso, jonka sylissä on yksi hänen ideoimansa joulukoriste. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Paikallisiin myyjiin Teijon masuunin markkinoilla kuului esimerkiksi Marianne Laakso.

Hänelle itse tehtyjen tuotteiden myyminen on harrastus. Kaikenlaista käsin tekemistä harrastava Laakso hakee materiaalin läheltä.

– Pukinparta löytyi mummon vintiltä, hän näyttää omaperäistä joulupukkityötään.

Pukinparta on pellavaa ja pukinhelma kuusesta taiteltuja havuja.

Hajalassa asuva Laakso on tehnyt paljon myös erilaisia hilloja ja säilykkeitä, joiden raaka-aineita löytyy luonnosta tai jopa omalta pihalta päärynöitä myöten.

– Pihalla kasvaa vanha päärynäpuu, hän selittää.

Ystävän purkukuntoisesta ladosta hän on löytänyt tarvikkeita vaikkapa oveen kiinnitettäville viesteille.

Kaikki tekemänsä tuotteet hän myy joko suoraan kotoaan tai joulumarkkinoilla. Niin paljon hänellä on kuitenkin tuttuja ja ystäviä, että korona-ajan rajoitusten supistaessa markkinoita, hän myi tuotteensa suoraan kotoaan.

Ainakin kaakaovaahtokarkkeja odottivat löytävänsä ystävykset Kristiina Laakso ja Pirjo Oksa. Laakso sovitti Teijon masuunin pihalla lampaanvillamyssyä päähänsä.

– Ostaa hän sen, kyllä sen verran hänet tunnen, ennakoi Pirjo Oksa ja osui oikeaan.

Käsitöitä myi espoolainen Nina Kindstedt, joka kertoi ostavansa suomenlampaan villalankoja ja värjäävänsä ne itse. Käsin värjätyistä langoista hän tekee myssyjä, jotka ovat kevyesti huovutettuja.

Turkulainen Laakso ja raisiolainen Oksa aikoivat kiertää lauantaina sekä Teijon että Mathildedalin joulumarkkinat, mikä kuului heidän matkaohjelmaansa. Ystävykset olivat nimittäin suunnanneet Saloon järjestetyllä bussikyydillä.

Laakso kertoi, että suunnitelmissa oli ensin matka Saksaan joulumarkkinoille, mutta koronan takia Saksa vaihtui Saloon. Salo on tuttu Oksalle, joka on Salosta kotoisin.

Molemmat ovat käyneet joulumarkkinoilla myös ulkomailla, Laakso juuri Saksassa ja Oksa Virossa.

Myssyjen sovituksessa tavattu kaksikko oli vasta saapunut Teijolle, joten tarkkaa ajatusta heillä ei joulumarkkinoista vielä ollut mainittuja vaahtokarkkeja lukuun ottamatta.

– Jos joululahjaksi annettavaa löytyisi sekä suuhun laitettavaa, Oksa suunnitteli.

Teijon masuunin joulumarkkinat jatkuvat sunnuntaina kello 11-16.