Rokotustavoite saavutettiin Salossa – epidemiatilanne on silti ottanut taka-askeleita

3
80 prosentin rokotustavoite täyttyi eilen Salossa. Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri muistuttaa, että tartunnan voi saada kuitenkin sellainenkin henkilö, joka on jo saanut täyden rokotesarjan. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Salon ja koko valtakunnan koronatilanne on ottanut askeleita huonompaan suuntaan.
Salossa on todettu viimeisen seitsemän päivän ajanjaksolla 28 uutta koronatartuntaa. Luku on murheellinen, kun sitä verrataan edellisiin seitsemän päivän blokkeihin: 20.–27. lokakuuta uusia tapauksia raportoitiin 11 kappaletta ja sitä edellisellä seitsemän päivän jaksolla vain kuusi kappaletta.

Viimeisen kahden viikon aikana Salossa on todettu yhteensä 39 uutta tartuntaa, joista peräti 16 tilastoitiin eilen.

Myös koko Suomen luvut olivat keskiviikkona murheellista luettavaa, kun uusia koronatapauksia raportoitiin peräti 1 150 kappaletta.

”Mikäli rokotettu henkilö on läheisissä tekemisissä rokottamattoman kanssa, tartuntariski on olemassa. Mikään rokote ei tuo sataprosenttista immuniteettia.”

Salon tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä toteaa, että huonontuva koronatilanne näkyi jo viime viikolla.

– Tämän viikon aikana tartunnat ovat lähteneet selvään nousuun, hän kertoo.

Valtaosa tartunnan saaneista salolaisista on edelleen rokottamattomia. Ellä muistuttaa, että tartunnan voi saada kuitenkin myös rokotettu henkilö.

– Eikä vain kerran rokotettu vaan myös täyden rokotesarjan saanut, hän sanoo.

– Mikäli rokotettu henkilö on läheisissä tekemisissä rokottamattoman kanssa, tartuntariski on olemassa. Mikään rokote ei tuo sataprosenttista immuniteettia.

Ellän mukaan onkin nähtävissä koronaan liittyvä tuudittautumisen trendi.

– Kasvomaskien käyttö on huolestuttavasti vähentynyt. Suurissa ihmisjoukoissa niitä olisi edelleen syytä pitää, sillä koskaan ei voi tietää, kuka on rokotettu ja kuka ei.

Ellä muistuttaa, että rokotuksen saaneella koronatauti on useimmissa tapauksissa lievempi kuin rokottamattomalla.

– Rokotetut joutuvat harvemmin sairaalaan saati teho-osastolle.

”Nyt korostuu ihmisten oma harkinta. Ottamalla rokotteen voi suojata itseään ja läheisiään vakavalta taudilta.”

Vaikka Salon koronatartunnat ovat taas nousussa, ylitettiin kaupungissa myös merkittävä, positiivinen merkkipaalu keskiviikkona.

– Olen äärimmäisen iloinen siitä, että 12 vuotta täyttäneistä asukkaistamme yli 80 prosenttia on saanut täyden rokotesarjan, Ellä riemuitsee.

THL:n tilaston mukaan yli 12-vuotiaista salolaisista tarkalleen 82,5 prosenttia on käynyt koronapiikillä kahdesti. Maakunnan vastaava luku on 80,2.

Somerolla tahti on hiukan Salon vastaavaa kiivaampi: kaupungin 12 vuotta täyttäneestä väestöstä 84,5 prosenttia on saanut täyden kahden annoksen rokotesarjan. Turussa luku on vielä alle 80 prosenttia, tarkalleen 78,4.

Viimeaikaisten asiantuntijalausuntojen sävy on tosin ollut se, että 80 prosenttia ei voi pitää maagisena rajana valtakunnallisen laumasuojan saavuttamiseksi. Ellä ei halua spekuloida tarkalla luvulla, johon olisi kirittävä laumaimmuniteetin aikaansaamiseksi, mutta hän kannustaa salolaisia jatkamaan rokottautumista.

– Nyt korostuu ihmisten oma harkinta. Ottamalla rokotteen voi suojata itseään ja läheisiään vakavalta taudilta, hän sanoo.

Juttua päivitetty 4.11. kello 8.30. Lisätty kartta rokotuskattavuudesta Varsinais-Suomessa. 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi mamma 75
10 kuukautta sitten

Maskien käyttö Salossa vähentynyt. On kahviloita, joissa paikkoja ei ole rajattu pois käytöstä ja asiakkaat istuvat tiiviisti.

Ei ehkä ymmärretä sitä, että rokote ei suojaa tartunnoilta, vaan mahdollisesti saatu tauti tulee lievempänä. Tartuntoja on taas liikaa.

Miete
10 kuukautta sitten

Kaupungin pitäisi muistuttaa sosiaalisessa mediassa ja internet-sivuillaan aktiivisesti muun muassa maskin käytön tarpeellisuudesta ja ohjeistaa välttämään turhaa oleskelua, mutta ei.

Nyt kun velvoittavat rajoitukset ovat pois, niin pakkohan se on ottaa senkin edestä vapaalla mallilla. Välillä voidaan vähän muistuttaa rokotteen otosta.

Kohti huonompaa
10 kuukautta sitten

Kohta on kaksi vuotta kulunut Kiinan viruksen kanssa. Luulisi kahdessa vuodessa jo tervepäisen ihmisen oppineen, miten toimitaan. Mitenköhän Pekingin olympialaisten jälkeen. Onko katastrofi tulossa, kun turistit palaavat.