Salo aikoo rakennuttaa uuden hoivakodin IoT Campukselle – lautakunta esittää tilojen vuokrausta

18
Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Atte Köykkä esittelee uuden hoivakodin mallihuonetta, jossa on 20 neliömetriä tilaa.

Salon suunnitelma vanhusten hoivakodin vuokraamisesta Salo IoT Campukselta saattaa toteutua nopeasti.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää yksimielisesti kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että kaupunki vuokraa Kampa-rakennuksesta tilat noin 30-paikkaiselle tehostetun palveluasumisen yksikölle.

Ajatuksena on, että IoT Campus rakentaa noin 1 500-neliöiset tilat kaupungin vaatimusten mukaisiksi. Kaupunki vuokraa tilat ja järjestää itse toiminnan.

– Me olemme varautuneet siihen, että pystymme toteuttamaan tilat nopealla aikataululla, Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Atte Köykkä sanoo.

Käytännössä nopea aikataulu tarkoittaa noin vuotta siitä, kun kaupunki on tehnyt lopullisen päätöksensä tilojen vuokraamisesta. Näin uusi yksikkö olisi toiminnassa loppuvuonna 2022.

Salo vuokraa esityksen mukaan tilat 15 vuodeksi. Vuoden 2023 alussa toteutuvan sote-uudistuksen takia uudella maakunnallisella hyvinvointialueella on oikeus irtisanoa sopimus.

IoT Campuksen hoivayksiköstä maksettaisiin pääoma- ja hoitovuokraa yhteensä vajaat 23 000 euroa kuukaudessa. Lisäksi sähköstä ja vedestä maksettaisiin kulutuksen mukaan.

Kaupungin mukaan vuokra on linjassa kaupungin omien yksiköiden ja yksityisiltä vuokrattujen tilojen vuokrien kanssa.

Salo maksaa esimerkiksi Vuorelan 21-paikkaisesta yksiköstä runsaan 15 000 euron kuukausivuokraa Attendolle. Vuorela on vuokralla Attendo Tupurin tiloissa.

Perniön palvelukeskuksella on 20 asukaspaikkaa, ja se maksaa Perniön Vanhustenkotiyhdistykselle vuokraa 15 000 euroa.

Kemiönsaaren Almakoti on puolestaan vuokralla Esperi Care Oy:n tiloissa, ja kunta maksaa vuokraa runsaat 25 500 euroa kuussa.

Salolla on kova tarve vanhusten hoivapaikoista, ja arvioiden mukaan uusia paikkoja tarvitaan 15–20 vuotta kohti.

Kaupunki varautuu hankkimaan vanhuksilleen paikkoja muun muassa uudesta Huhtihovin hoivakodista, joka valmistuu loppuvuonna.

Salo IoT Campuksen hoivakodin ajatuksena on toimia tiiviissä yhteistyössä alueella toimivien yritysten ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

Hoivayksikkö toimisi terveydenhuolto- ja hoiva-alan opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikkana. Lisäksi yksikössä voitaisiin kokeilla uutta terveysteknologiaa.

Kaupunki on suunnitellut Alhaisiin myös kokonaan uutta ja suurta senioritaloa.

Siihen tulisi erilaista asumista tavallisista vuokra-asunnoista tuetumpaan asumiseen ja ympärivuorokautiseen hoivaan asti.

– Ympärivuorokautinen hoiva olisi vanhuksille tärkeää, koska se antaisi turvallisuuden tunteen, että tarvittaessa apua on lähellä tarjolla, Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta sanoo.

Pahtan mukaan senioritalon suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa. Kaupunki on käynyt lähinnä keskusteluja siitä, miten hanke kannattaisi toteuttaa. Talolle on selvä tarve.

– Koemme sen hyvin keskeisenä osana salolaisten vanhusten hoivaa ja asumista tulevaisuudessa, Pahta sanoo.

 

”Helppo päätös lautakunnalle”

Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kalle Tekkala (kd.) sanoo, että tilojen vuokraaminen IoT Campukselta oli helppo päätös lautakunnalle. Asiaa on käsitelty jo aiesopimuksen yhteydessä, joten esityksen sisältö oli tuttu.

– Tämä oli aika helppo päätös. Tarve paikoille on suuri, ja tämä pystytään saamaan nopeasti eteenpäin. Vuokramallikin on hyvä ratkaisu, sote-uudistuksen takia ei haluta rakentaa mitään kaupungin omia tiloja, Tekkala perustelee.

Tekkala sanoo toivovansa, että vuokrasopimus hyväksytään myös kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa.

– Uskon, että tilan tarpeen kiireellisyys on tullut jo kaikkien päättäjien tietoon.

 

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
9 kuukautta sitten

Mainitaan tässäkin yhteydessä, että Mattila ehdotti hoivakotia Iot kampukselle ja sai kenkää.

Mitä mahtaa kuulua valitukselle hallinto- oikeuteen potkuista?

Jussi Mattila
9 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Hallinto-oikeudesta luvattiin, että käsittely on mahdollisesti joulukuussa. On se surullista, että nyt idea viimein käy Salon poliitikoille.

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Jussi Mattila

Niin se on tosi surullista.

Toivotaan, että käsittely onnistuu joulukuussa.

Hyviä vointeja Jussi.

Älytöntä
9 kuukautta sitten

Ai kun hieno näköala teollisuushallien pihalle! Salossa kun metsää riittäis, niin tungetaan vanhukset betoniviidakkoon!

Nykyaikaa
9 kuukautta sitten

Järkevä suunnitelma keskittää hoivakotitoimintaa campukselle. Hiipuvissa entisissä kuntakeskuksissa hajallaan sijaitsevat iäkkäät vanhainkodit ovat menneisyyttä. Campus on osittain yksityisten sijoittajien omistama. Tällöin kiinnostaa tavallista tarkemmin se, minkälaista rakennuttamista mahdollisesti kaupungin verovaroin tehdään niihin tiloihin, joista maksetaan yksityisille sijoittajille päätyvää vuokraa.

pertti
9 kuukautta sitten

Kyllä on ns. päättäjät typeriä..

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Kukas ne on sinne äänestänyt? Mene itse ehdokkaaksi niin ei tarvitse haukkua puskista.

Muurlalainen
9 kuukautta sitten

Eli erittäin järkevää myös taloudellisesti. Saadaan tätäkin kautta veronmaksajat maksamaan campukselle vuokraa eli lisäämään liikevaihtoa ja kuittaamaan paisuneita velkoja.

pertti
9 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Joo laitetaan omat kiinni ja maksetaan niiden ylläpito tyhjänä ja sen jälkeen maksetaan yksityisille sijoittajille vuokraa. Kyllä tämä on juuri hölmöläisten hommaa. Jos on täkki lyhyt leikatan alapäästä pala ja neulotaan yläpäähän, johan riittää..

Veronmaksaja
9 kuukautta sitten

Kauhea hinku saada teknologiatalo täyteen konstilla millä hyvänsä. Mutta ei ihme, kun kaupunki omistaa ison osan siitä. Jollakin sitä liikevaihtoa täytyy saada, että yhtiö pystyy maksamaan menojaan. Kuluthan tommosessa rakennusmassassa on valtavat.

Yks mamma75
9 kuukautta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Samalla on tyhjentynyt tiloja ympäri kaupunkia, joihin ei uutta käyttöä ole löytynyt vuosienkaan jälkeen. Kiinteistökuluja kuitenkin jokaisesta maksettava. AMK:n tiloihin ilmestyi joitakin aikoja sitten kaikessa hiljaisuudessa kaupungille uusi kulttuuritila, Näkkäri. Eikä taida olla koko Suomessa vastaavanlaista hoivakotia, kuin mikä Salossa IoT Campukseen tiloihin kasataan. Näin meidät seniorikansalaiset buumereiksi leimataan, kun emme em tiloista oikein ilahdu.

Harri Peltosalo
9 kuukautta sitten

Samaa mieltä Nykyaikaa kanssa, loistava paikka ja merinäköala. Ja parkkipaikkaa myös henkilökunnalle, saman tien 100 paikkaa. Perniö mukana.

Allan
9 kuukautta sitten

Onko mielestäsi Iot campuksella runsaasti parkkipaikkoja tuosta vaan otettavaksi?

Tuotan sinulle pettymyksen. Tilan vuokrauksen yhteydessä saa käyttöön vain pienen määrän parkkipaikkoja, sen mukaan minkä kokoisia tiloja vuokrataan. Lisää parkkipaikkoja saa rajoitetusti vuokrattua lisää. Tämä käy ilmi rakennus- ja ympäristölautakunnan pöytäkirjasta jossa käsiteltiin maaseutupalveluiden tilajärjestelyjä 19.5.2021.

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Siellä on jatkuvasti tyhjänä satoja paikkoja, meinaatko oikeasti että ei mahdu? Kuka niitä käy vahtimassa, tilaa löytyy. Pilkunviilaus pitäisi lopetella, tuollaisen takia mitään ei saada eteenpäin kun aina joku allani etsii jonkun pykälän millä kaikki kielletään.

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Kerroin vain mitä kaupungin virkavastuulla laadituissa asiakirjoissa on kerrottu.

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Tiedän, että siellä on satoja tyhjiä parkkipaikkoja, mutta ne eivät ole Marko sinun. Saako joku käytellä vapaasti fillariasi ilman lupaasi?

Iot Campus on asettanut ehdot vapaille pysäköintipaikoille, etkä voi asialle mitään.

Jos pysäköinnit muuttuvat siellä ongelmaksi, niin sitten sinne varmaankin tulee joku parkkipate vahtimaan.

Toimitilojen ylitarjonta
9 kuukautta sitten

Ideanikkari tarvitaan siihen, mitä kauempana tyhjentyville vanhoille vanhainkodeille tehdään. Kohta on aluevaalit ja sote-uudistus ovella. Sen jälkeen Suomi puolillaan tyhjiä terveyskeskuksia, vanhainkoteja, vuodeosastoja sekä neuvoloita, kun toiminta keskitetään isompiin yksiköihin.

Rahat vai palvelut?
9 kuukautta sitten

Ja isommat yksiköt ovat yhä kauempana niitä tarvitsevista, maksavista ihmisistä.