Salo IoT Campuksen hoivakoti myötätuulessa – vuokrasopimus etenee kaupunginvaltuustolle

19
Uusi hoivakoti tulisi Salo IoT Campuksen Kampa-rakennukseen. Tiloja esittelee kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Atte Köykkä. (Kuva: SSS Arkisto/Minna Määttänen)

Tilojen vuokraaminen hoivakotikäyttöön Salo IoT Campukselta etenee myötätuulessa Salossa.

Kaupunginhallitus hyväksyi vuokrasopimuksen maanantaina ja esittää sitä valtuuston hyväksyttäväksi.

Hallituksessa esitystä vastusti vain Mikko Lundén (ps.). Hän ehdotti, ettei kaupunki vuokraisi tiloja. Lundénin esitys raukesi kannattamattomana.

Valtuustoon mennessä asiasta pyydetään vielä puuttuvat vanhus- ja vammaisneuvoston lausunnot ja tehdään vaikuttavuusarvio.

Salon tavoitteena on saada Kampa-rakennukseen tilat 30-paikkaiselle tehostetun palveluasumisen yksikölle.

Salo IoT Campuksen hoivakoti toimisi tiiviissä yhteistyössä alueella toimivien yritysten ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

Hoivayksikkö toimisi terveydenhuolto- ja hoiva-alan opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikkana. Lisäksi yksikössä voisi kokeilla uutta terveysteknologiaa.

Salo IoT Campus rakentaa noin 1 500-neliöiset tilat kaupungin vaatimusten mukaisiksi. Kaupunki vuokraa tilat ja järjestää itse toiminnan.

Hoivayksikkö on tarkoitus ottaa käyttöön melko nopeasti. IoT Campus on luvannut saada uuden hoivakodin valmiiksi noin vuodessa siitä, kun kaupunki tekee päätöksen vuokraamisesta.

Käytännössä aikataulu tarkoittaa, että uusi yksikkö olisi toiminnassa loppuvuonna 2022.

IoT Campuksen hoivayksiköstä maksettaisiin pääoma- ja hoitovuokraa yhteensä vajaat 23 000 euroa kuukaudessa. Lisäksi sähköstä ja vedestä maksettaisiin kulutuksen mukaan.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P.
1 vuosi sitten

Eläinkokeet jo kiellettiin. Nyt uutta teknologiaa kokeillaan ihmisillä ja varsinkin niillä, joista ei ole muuta kuin kuluja.

Pertti
1 vuosi sitten

Todella ikävää.

Eläköön elämä
1 vuosi sitten

Hui hirvitys. Älä poikani vie minua tuonne digikokeisiin, jos höperöidyn. Koronan myötä olen yksinäisyyteen sopeutunut tämän iPadin, läppärin, nettikännyn ja lattiarobottini kanssa.

Olen vasta 70-vuotias, ja edessäpäin ovat tulevat vuodet.

Marko
1 vuosi sitten

Hoivakotien sijoittamisessa on uusi trendi. Vanhukset halutaan sijoittaa muiden ihmisten keskelle sinne, missä on elämää, eikä eristää johonkon syrjäseuduille pois kaikesta. Tätä tapahtuu ihan koko Suomessa, ei vain Salossa.

Palvelut ovat lähellä ja muut ihmiset, eristäminen loppuu. Uusi asia herättää taas tunteita ja vastustusta ainakin niiltä, jotka eivät ole sinne edes menossa.

Veka
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Nykyään hoitokotiin pääsee vasta, kun ei enää pärjää kotona kotiavunkaan tuella. Silloin ei muilla palveluilla ole enää väliä.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Kyllä meistä aika moni on sinne menossa vielä joskus. Minä en ainakaan haluaisi mihinkään toimistokolossiin viimeisiksi kuukausikseni.

Jos ei kotona voi olla, niin toivottavasti jostain löytyy silloin vielä kodinomainen, rauhallinen ja luonnonläheinen paikka, missä voi vaikka ikkunasta seurailla pikkulintuja ja vuodenkiertoa, ettei tarvitse mihinkään teknologiafirmojen ja opiskelijoiden sekaan mennä makaamaan ja jonkun propellipäiden koe-eläimeksi.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Sama, en mene sinne, jos jonnekin joudun. Laitan hoitotestamenttiin kiellon, ettei sinne saa viedä.

Eläkeläinen
1 vuosi sitten

Kertoo hyvin, miten (vähän) vanhuksia Salossa arvostetaan.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Eläkeläinen

Ihmisistä, jotka ovat ikänsä maan ja kaupunginkin eteen raataneet, otetaan viimeinenkin hyöty irti. Vuokra 800 euroa kuukaudessa tuossa hoitopaikassa. Siis vain vuokra.

Mamma maalta
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Muistona näistä Nokian lasiseinäisistä kolossirakennuksista on, miten kalseat ne aulatilatkin olivat ja ympäristö sisällä kilisi ja helisi, kun ihmiset kulkivat ovista ulos ja sisään monissa kerroksissa.

Käytävät kiersivät kerroksien keskeistä ylös asti kohoavaa aulatilaa. No thanks – ei sinne. Tuskin mitään lämmittävää elementtiä seinille laittavat. Kyseinen ympäristö kutsuu nykyaikuisia hakemaan paikkaansa sieltä, mutta ei meitä, entisiä eläkeläisnokialaisia.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Se on sama kunnallisessa ja yksityisessä. Satanen kuussa kun jää tilille, niin loput saa viedä.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Eläkeläinen

Olen hoitanut omat vanhemmat ja soisin toistenkin tekevän niin. Kaikki vastuu lapsista ja vanhuksista sysätään valtiolle ja kunnille. Itse ei tehdä mitään vaan keksitään tekosyitä tai haukutaan palvelujen järjestäjää.

Menee mihin tahansa ulkomaille, niin ei siellä tungeta vanhuksia laitoksiin, vaan heitä arvostetaan ja hoidetaan kotona. Jos lapsenne ei arvosta teitä sen vertaa, että pitäisi viimeiset ajat huolta, niin älkää sitten haukkuko yhteiskuntaa. Se on ihmistensä summa.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

En nyt noin syyttelevälle linjalle lähtisi. Maissa, joissa kertomallasi tavalla tapahtuu, vaikuttaa silti talous olevan niin kuralla, että muiden maiden takaamilla veloilla porskuttavat.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Kuten sanoin, syytellään muita. Juuri kuten teet menestyksellä.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

”Menee mihin tahansa ulkomaille, niin ei siellä tungeta vanhuksia laitoksiin”.

Väittämäsi ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Espanjassa kyllä laitetaan laitoksiin, jos vanhemmat eivät pärjää kotona lapsia palvelemassa. Espanjassa ei ole edes joka paikassa samanlaisia aktiviteetteja kuin täällä on. Varakkaille on enemmän maksullisia palveluita.

Lasse Reunanen / Salo
1 vuosi sitten

Vuokrasopimus etenee, mutta sitä ennen muodollinen kaavan muutosesitys, joka nyt nähtävillä, kommentointiin ja huomautuksiin. Liitetiedoissa on ollut, että siellä ei ns. vaaralliseksi luokiteltavaa teollisuuden kaavassa olisi. Kuitenkin akkuteollisuus käyttää myrkyllisiä aineita – joista heillä turvaohjeet.

Kaavaan pitäisi sisältyä selkeä eriytys teollisuuden ja hoivakodin ym. päiväkotitoiminnon osalle, etteivät varastointi ja muu kulkeminen sekaannu eri tahojen kesken, vaan teollisuusosio rajataan pois kaavatekstiin hoivakotiolemisen tiloista.

Tarkkailija A
1 vuosi sitten

Aiemmin uutisoitiin että kampukselle olisi tulossa 30 asiakaspaikkaa, noin 20 neliön huone per asukas. Tämä tekee yhteensä 600 neliötä. Vuokraa maksetaan 1 500 neliöstä, eli henkilökunnan ja yhteisten tilojen tarve on siis 900 neliötä.

Hoivakodeissa ei tehdä sairaanhoitoa eikä operaatioita, eli siellä tarvitaan ehkä hoitajien taukohuone, käytävät ja pieni ruokailutila sekä lääkevarasto. Eli mistä syntyy tämä massiivinen tilantarve?

Vastaavat yksityiset tehostetun palveluasumisen paikat on toteutettu lähes asiakaspaikkojen tilantarpeella. Aikooko Salo luoda IoT Campukselle oman hoiva-alan opetussairaalan, vai mitä?

Huono juttu tosiaan
1 vuosi sitten

Ajatuskin hoivakodista jossain teollisuusalueella, mikä Meriniitty on, on täysin absurdi. Olen edelleen sitä mieltä, että se tyhjenevä Märyn sairaala olisi paljon parempi paikka kuin tämä campus.

Kyllä tuo campus täyttyy itsekseen varmasti, jos on täyttyäkseen, omaan tahtiin. Ei tarvita tällaisia ”kaikki vaan sinne” väkisin täyttöä. Ja jos ei Campus täytykään, niin sekin pitää hyväksyä.

Täytyy toivoa, että jouluaika antaisi aikaa ajatella ja tämä homma perutaan.

Pertti
1 vuosi sitten

Salon politiikka on ollut ala-arvoista Nokian poislähdön jälkeen. Mahdotonta ymmärtää mitkä voimat tähän vaikuttaa. Tänne ei ole saatu työpaikkoja, sekä lapsiperheiden tulevaisuuden näkymät on huonot.
Saloon on muuttanut eläkeläisiä pilvin pimein. Syy siihen lienee halvat asunnot, sekä pieni kaupunki jossa kaikki palvelut on lähellä. Tässä olisi ollut hyvä sauma Salolle markkinoida kaupunkia eläkeläisille jotka ovat jo pitkään olleet virkeitä ja toimintakykyisiä.
Nyt kaupunki pilaa tämänkin trendin joka oli jo alkanut jos kaupunki arvostaa näin heikosti ikääntyviä ihmisiä, että laittavat heidät väkisin tehdastiloihin.
Tämäkin muuttosuunta saattaa loppua ja Salo näivettyy pysyvästi.