Salolaisen Noora Schroderuksen teos paljastettiin Aurum-yliopistorakennuksessa Turussa – Quercus robur voitti Valtion taideteostoimikunnan yleisen taidekilpailun

0
Quercus roburin uusi koti on Turun yliopistojen Aurum-rakennuksessa. Kuva: Noora Schroderus.

Salolaistaiteilija Noora Schroderuksen Quercus robur -teos julkistettiin keskiviikkona Åbo Akademin ja Turun yliopiston Aurum-uudisrakennuksessa Turun Yliopistonmäellä.

Veistoskokonaisuus voitti yleisen taidekilpailun, jonka Valtion taideteostoimikunta järjesti yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n, Åbo Akademin ja Turun yliopiston kanssa.

Quercus robur koostuu alumiinipronssiin valetuista metsätammen osista, jotka levittäytyvät Aurumin kapean ja korkean aulatilan eri kerroksiin. Runkoa, oksia ja lehvästöä kuvaavat, kullanhohtoisiksi kiillotetut erilliset osat täydentyvät kokonaisuudeksi katsojan mielessä.

Kullan ja puun kohtaaminen konkretisoituu teoksen myötä monella tasolla. Aurum on saanut nimensä kullan latinankielisestä nimestä, ja uudisrakennuksen pinnoissa on käytetty runsaasti puuta materiaalina.

Ympäristövastuullisuus on ollut keskeisessä roolissa sekä uudisrakennuksen että Quercus roburin toteutuksessa. Tammi, josta teoksen muotit on otettu, on peräisin Salon kaupungin puutarhurin karsimasta puusta. Schroderukselle oli tärkeää, ettei teosprosessissa vahingoitettu elävää puuta.

– Olin ajatellut tammen sopivan sisällöllisesti teoksen aiheeksi, sillä kuten uudisrakennus ja yliopisto itsessään, tammi luo ympärilleen ylevän ja valoisan ympäristön ja tarjoaa elintilan lukuisille lajeille. Olisi siis mielestäni ollut moraalisesti väärin tuhota elävän tammen eliöstöä teoksen takia, Schroderus perustelee tiedotteessa.

– Toki eliöitä oli myös saamissani karsituissa puun osissa, mutta niistä orgaaninen aines oli mahdollista rapsutella pensselillä hellästi takaisin metsään.

Schroderus on valmistunut kuvanveistäjäksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2014 ja hänen teoksiaan on useiden taidemuseoiden kokoelmissa.

Taiteilija Noora Schroderus asuu ja työskentelee Salossa. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska.